Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei a prezentat un document, elaborat în urmă cu aproape nouă ani, care anunța tranziția țării spre un curs politic prorus, transmite PAP.
Potrivit agenției, documentul întitulat „Tezele privind politica poloneză față de Rusia și Ucraina”, din 4 martie 2008, a fost semnat de șeful Departamentului de politică orientala a Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, Jaroslav Bratkiewicz. La acest document au avut acces patru persoane, inclusiv ministrul de externe de atunci, Radoslaw Sikorski.
Astfel, cu doar câteva luni înainte ca Rusia sa invadeze Georgia, Polonia era pregatita sa intoarca foaia in relatiile bilaterale tensionate si chiar sa-si asume rolul de avocat al Kremlinului.
Documentul critica abordarea potrivit careia ”Rusia este inamicul etern al Poloniei”. Autorii iau act de faptul că „Federația Rusă s-a angajat să restabilească statutul său de mare putere”, dar ca „este departe de fostele ambițiile imperiale”.
„Slăbiciune relativa a Rusiei în comparație cu puterile vecine, în special dezvoltarea rapidă a Chinei, precum și amenințarea islamica din sud, o înclină spre înțelegerea că, cu toate obstacolele tradiționale, Occidentul este cel mai de incredere partener pentru Rusia” – se spune în textul citat.
Autorii indică faptul că, pentru Occident, Rusia este un aliat important în lupta împotriva problemelor grave care vin din sud, în special radicalismul islamic și terorismul, precum și un mare furnizor de resurse, un sprijin important pentru economia occidentală.
„Făcând abstracție de interesele economice uriașe ale Poloniei în Rusia, nu doar în sectorul energetic, care joacă un rol important în relațiile ruso-poloneze și ruso-europene, precum și interesul cultural și intelectual reciproc, trebuie remarcat faptul că un dialog cu Federația Rusă este de o mare valoare politică pentru Polonia”, – sublinia analiza Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, care voia să devină „expertul principal și traducatorur rusilor în lumea occidentală”.
Potrivit autorilor, cu atât mai mult se știe în Polonia despre Rusia, cu atat mai mult va putea influenta Varșovia politica generală a UE și a Occidentului în raport cu Rusia și spațiul ex-sovietic.
Descriind situația din Ucraina, autorii documentului spun că această țară se „reformeaza dupa un model care este departe de a fi polonez sau central-european”, păstrând în același timp caracteristicile post-sovietice. În relațiile cu Kievul, Varsovia își propunea să acționeze pragmatic și „critic prietenos.” Ministerul polonez de externe cerea sa se considere la modul serios faptul că, pe termen lung, Ucraina nu va putea obține aderarea la UE.
Documentul in cauza a fost insa abandonat si uitat in sertarele Ministerului polonez de externe dupa ce evenimentele din august 2008, cand Rusia, sub pretextul apararii autonomiilor abhaza si osetina, a invadat republica caucaziana Georgia.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Mujicii trebuiesc tinuti din scurt pana cand dau ortul-popii…
Bogdane spîzurāte faci un bine la toti.
vezi conserva sa nu faci implozie!
Atunci godacii(2008) au inceput sa-si arate adevarata fata hidoasa ! De atunci incoace lumea a putut sa-si dea seama ce inseamna Porcia ! OLr trebuie tinut in subdezvoltare caci se pare ca doar in acest mod fiind flamanzi nu vor ataca tarile vecine ! La ei democratizarea nu este posibila si in momentul in care au ceva mai multi bani pleaca la furat prin vecini ! Exact invers decat se intampla in Lumea Civilizata…
Realitatea este ca pana in 2008 intentiile fata de Rusia erau constructive. Din 2008 au inceput sa apara retineri, iar din 2014 lucrurile deveneau tot mai clare pentru toata lumea. Astazi nu mai conteaza ce zice Rusia, ci ceea ce face ea. Directia in care merge este una imperialista, nostalgica, cu o degradare a valorilor care au facut omenirea civilizata. Civlizarea Rusiei a esuat.