transnistriaUn anunt mai mult decat ciudat de la Chisinau.  „Moldova este gata să ajute trupele armatei ruse staționate în Transnistria, și pentru a evita complicațiile este nevoie de un mecanism sigur de rotație”, a declarat viceprim-ministrul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov, citat de „Kommersant”.

De la începutul lunii iunie Ucraina a denunțat o serie de acorduri militare cu Rusia, inclusiv cel privind tranzitul prin teritoriul ucrainean al armatei ruse, care se află în Transnistria.

Amintim, armata rusa din Transnistria este o armata de ocupatie, prezenta ei nu are statul legal in aceasta parte a Republicii Moldova. Exceptie fac trupele de mentinere a pacii, dar care sunt tot o fortare conjuncturala a Moldovei, nevoita sa accepte „pacificatorii” rusi in 1992.

„Problemele cu aprovizionarea sunt rezolvate și pe piața internă (produse achiziționate la nivel local în Transnistria). Pentru aceasta au nevoie de bani. In ceea ce priveste piesele de schimb, noi le vom vinde..” – a spus Osipov, întrebat despre problema aprovizionarii și armelor.

De asemenea, el a spus că s-a întâlnit cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. „Am vorbit în detaliu despre acest lucru. Nu au fost așteptări ca, după prima întâlnire introductiva, sa avem si decizii. Dar, după vizita mea la Moscova, am primit o nouă scrisoare privind rotația trupelor de menținere a păcii, urmeaza sa vina trei soldați. Aceasta este formulată în forma corectă, indică foarte clar cine vine si pe cine înlocuiește, „- a spus Osipov.

„Am discutat despre necesitatea de a îmbunătăți schimbul de informații despre lista membrilor „trupelor de mentinere a pacii”. Există aspecte privind distincția între trupele de menținere a păcii și Grupul Operațional al Forțelor rusești din Transnistria (GOFR). Primii efectueaza misiune pe baza acordului din 1992, dar GOFR nu au stat legal în Moldova și se află în proces de retragere”, – a declarat viceprim-ministrul moldovean.

„Dacă vrem sa calmam situația din jurul militarilor ruși, desigur, este mai ușor să începem cu „pacificatorii”, care au un statut legal. Avem nevoie de un mecanism de rotație ajustat și atunci problemele nu ar trebui să mai apara…” – a concluzionat el.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top