chukcha_oldAu deținut un teritoriu vast de 721.000 de kilometri patrati. Adica cat Cehia, Irlanda, Lituania, Letonia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Slovacia, Estonia, Danemarca, Olanda, Elveția, Belgia, Albania și Macedonia laolalta.

Mai mult de cinci mii de ani ei au fost stapanii de necontestat ai țării. Se ocupau cu vânătoarea, pastoritul, faceau copii, erau meșteșugari, cântând cântece, se rugau zeilor lor. Barbatii au fost războinici de temut, care dispretuiau moartea și erau temuti de toti dușmanii lor.

Pamanturile lor erau spalate de apele a trei mari, iar subsolul păstreaza bogății nepretuite de petrol, gaze naturale, cărbune, staniu, tungsten, mercur, cupru, aur și uraniu.

În mod surprinzător, chiar și în cei mai buni ani ai sai, acest neam mândru nu a numarat niciodata mai mult de 15 mii de oameni, inclusiv batrani si copii. În ciuda acestui fapt, mai mult de o sută de ani au purtat război cu Imperiul Rus pe care… l-au batut..!

Ei se numesc luoravetlan, tradus din limba lor însemna „adevaratii oameni” – printre omenirii ei credeau ca nu exista nimeni egal lor.

Chukcha, cum sunt denumiti de rusi, sunt unul dintre cele mai mici popoare din nordul rusesc. Chiar si dupa 375 de ani, povestea lor rămâne una dintre cele mai captivante și instructive.

Razboinicii chukcha au fost cu adevarat exceptionali. Principalele lor arme au fost arcurile cu săgeți cu vârfuri otravite. Un chukcha tragea cu arcul cam de cand era capabil sa-l tina in maini.
razboinic chiucha
Nu erau lipsiti nici de forta si rezistenta. Un luptator bun era cel care cu „armura” din piele de morsă și inarmat cu o suliță putea sari din fuga într-o sanie trasa de reni.

Nu se poate spune că nimeni nu a fost in stare sa-i bata, pur si simplu razboinicii chukcha considerau ca ii inving pe inamici si daca ii implorau sa fie ucisi.

În general, atitudinea față de viață era nepasatoare, iar sinuciderea era considerata ceva normal. Motivul putea fi oricare – ghinion, dezamăgire sau dispoziție proastă.

Bătrânii le cereau fiilor să fie sugrumati cu cureaua de piele, atunci când credeau ca a venit timpul sa moara – o astfel de moarte era considerată ușoară. Femeile aveau la ele totdeauna cuțite speciale de os, cu care isi ucideau mai întâi copiii și apoi se sinucideau, în cazul în care erau luate în captivitate.

Șeful familiei avea drept de viata si moarte asupra oricarui membru al familiei, fără nicio explicație. Vecinii puteau doar sa ridice mirati din umeri și sa discute subiectul cateva zile.

In lupta, chukcha plecau sub sunet de timpane realizate din piele de om, iar după lupta obisnuiau sa-si picteze fetele cu sangele inamicului rapus. In plus, îşi tatuau pe dosul incheieturii mainii drepte un punct pentru fiecare inamic doborat. Unii razboinici experimentati realizau din astfel de puncte o singură linie continuă, de la încheietura mâinii până la cot.

Chukcha luptau foarte mult și de bună voie cu toți vecinii lor – koryaki, itelmeni, yukagiri, yakuti și chiar și cu eschimoșii din Alaska. De aceea nu au avut niciodata prieteni sau aliați de încredere.

baiat chukchaCu toate acestea, ei nu prea aveau nevoie de aliati, crezand ca sunt rasa superioara.

Chukcha – razboinici puternici, curajosi și feroce – recunosteau drept egali pe reprezantantii unui singur popor, care în ochii lor aveau aceleași calități. Ei îi numeau „Taniga”.

Taniga provocau groază pentru că le „atarnau mustați uriase ca la morse, aveau sulițe atat de lungi ca acopereau soarele, ochi de fier, haine de fier”.

În legendele și basmele chukcha cel mai faimos taniga este „Yekunnin  – ucigasul brutal”. Acest monstru de legenda ucidea femei și copii, tortura prizonieri si voia să distrugă toţi chukcha.

Acest teribil taniga era nimeni altul decât maiorul cazacilor Pavlutski, poreclit de chukcha „Yakunnin.”

Ciocnirea civilizațiilor

Prima întâlnire intre chukcha si rusi a avut loc în 1641, când, pe râul Yana, chukcha i-au atacat pe colectorii rusi de tribut, aflati sub comanda atamanului cazacilor Semion Dejnev.

Conceptul de cucerire a popoarelor nordice a fost foarte simplu la rusi: nimeni nu voia să distrugă triburile locale, ele trebuiau doar să jure credință față de coroana Imperiului Rus și să plătească tribut sub forma de blanuri.

Daca „salbaticii” se supuneau legii ruse – era un mare succes. Dacă localnicii se lasau botezați în credința ortodoxă – era o realizare uriasa. În schimb, Imperiul Rus promitea sa-si fereasca pe noii cetateni de atacurile vecinilor săi, adica de alte triburi rivale.

Cazacii nu au reusit nicodata sa le explice chukcha ca țara lor este acum parte din Rusia și că trebuie să se imparta cu noii veniți. De aceea au incercat sa foloseasca aceeasi tactica:  luau ostatici dintre indigeni, de obicei copiii sefilor de trib.fetita chiukcha

În cazul chukcha cazacii au dat cu „coasa in piatra”: „salbaticii” isi abandonau ostaticii, iar acestia, la randul lor, se sinucideau cu prima ocazie.

La inceput, au inceput sa-i ia cu binisorul. Chukcha erau deschisi  comertului, dar refuzau in ruptul capului sa plateasca tribut.

Războiul Rece

În 1727, Imperiul a decis sa apuce „renul de coarne”. Pentru supunerea chukcha au fost trimisi cazaci care si-au completat trupele cu reprezantanti ai rivalilor seculari ai chukcha – tungusi, yukagiri și koryaki.

A inceput un razboi de uzura. La fiecare raid al cazacilor, chukcha raspundeau cu represalii. Ambele părți au suferit pierderi, fara ca unii sau altii sa domine. In rezultat, chukcha tot nu au platit tribut, dar atacurile asupra triburilor koryaki și yukaghiri au fost înteţite.

Ca urmare, în 1742, împărăteasa Elisabeta a semnat un decret care ordona nimicirea fizica a poporului chukcha. Luptele au fost reluate cu o noua intensitate, dar s-au terminat la fel. Apoi, rusii au abandonat cetatea Anadyr și au pus capăt astfel războiului, în 1764, ceea ce a însemnat infrangerea rusa. Mai tarziu, în 1788, pe râul Anuy a fost redeschis comerțul cu chukcha.

De atunci, desi Chukotka intra formal in componenta Rusiei, a trait dupa legile sale. Chukcha asa si nu au mai platit tribut ţarilor. Destul de ciudat, dar din comerțul cu chukcha, Rusia a câștigat mult mai mult decât din încercarile zadarnice de a impune tribut.

Sfârșitul independențeicucerirea Siberiei

Odata cu sosirea comuniștilor, în 1923, totul s-a schimbat. În 1930 a fost creat Districtul National Chukotka și a inceput colectivizarea forțată. Efectivele de reni au fost confiscate, sau creat „ferme”, iar poporul – obligat la viata sedentara. Sub steagul luptei cu reminiscentele religioase au fost distruse sistematic șamanismul și alte tradiții etnice.

Cu toate acestea, spiritul de luptă al chukcha nu a murit. În 1947, impinsi de amintirea vechilor razboiae cu eschimosii, un grup de razboinici a trecut prin strâmtoarea Bering – ceea ce aproape ca a provocat un conflict armat intre Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii.

Faptul că civilizația neolitică chukcha si-a menținut atâta timp independența se explica foarte simplu: cucerirea poporului nu merita irosirea de fonduri de stat.

Trimiterea unei expediții militare in Chukotka lua 2 ani de zile. În tot acest timp forța expediționara trebuia hrănita, platita. Și toate acestea de dragul unei „blaniţe” per arc pe an? Nu era profitabil. În Chukotka nu exista teren fertil, iar taranii rusi nu stiau sa creasca reni.

Colonizarea nu ar fi avut niciun sens din punct de vedere economic, de aceea nimeni nu s-a „stresat” sa faca asa ceva.

De îndată ce a inceput exploatarea minerala a regiunii, iar costurile de transport au scăzut, a aparut si nevoia de control a teritoriului, iar chukcha s-a transformat instantaneu dintr-un popor mândru și liber, in personaj al bancurilor sovietice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

14 Responses to Cum indigenii din nordul Rusiei au atacat eschimoşii din Alasca. URSS şi SUA erau în pragul unui război

 1. Radu2 spune:

  Eu unul nu pricep cum naiba „sălbaticii” nu au dat pe spate din prima din cauza(sau datorită,depinde din ce parte privești) marii culturi Ruse,omului nou sovietic , țarului Putin(erau cică icoane cu el si atunci)?!
  Retrograzi rău sălbaticii ăștia ,sa se opună ei marii familii a popoarelor viitor sovietice!

 2. Zorg spune:

  Are dreptate istericul ăsta din Vaslui, articolul este cam boring. Și este întradevăr agasant să citești când cu diacritice, când fără, când cuvinte mototolite maxim traduse din alte limbi. Pesemne e obligatoriu să apară zilnic câte ceva mai mult sau mai puțin nou, să nu ne pierdem interesul

 3. Radu2 spune:

  Marii savanți limbisti sovietici au creat (si dat ) chiar si limbi: de exemplu limba moldoveneasca cu grafie chirilică , diferită de limba romană.
  Ce mai vorbim de distrus popoare,ăștia le mai si inventează când doresc si dacă cred ca au interes,se mai mira cineva de ceva la ei!?

 4. Catun spune:

  Chukcha – inca un popor pe care rusii l-au „eliberat” de libertate. Nesatulele specimene sadice, si astazi fac la fel.

 5. alex spune:

  Mai nasol cu gramatica limbii romane,domnul Oleg,nu-i asa?Mi-ar fi rusine sa zic ca sunt jurnalist cu greseli gramaticale de genul:”voata” in loc de viata,”daor” in loc de doar,”infigeni” in loc de indigeni,”sinucideua” in loc de sinucideau,”coarnet” in loc de coarne,”intenistate” in loc de intensitate,”sau” in loc de s-au,”avechilor” legat in loc de a vechilor dezlegat.Bonusuri:a-ti creat un stat nou,domnule Oleg si anume Alasca,cacafonia „Adica cat” si sentinta neinteligibila „Chukcha asa si nu au mai platit tribut tarilor”.
  RUSINE!!!!!!

  • Trolul sovietic spune:

   ” Bonusuri: a-ti creat…..”.
   Buna gramatica, râde hârb de oala sparta.

   • alex spune:

    Eu macar nu ma dau jurnalist si proverbul este „rade ciob de oala sparta”.

    • Clau spune:

     …rade roman de kkt rusnac… ce te plangi alexei? Nu te deranjeaza subiectul ci gramatica? Asta e marele castig pe care-l aduce marea „prietenie” rusnaca, gramatika? Pe langa duhoarea de opinca si oameni de kkt ne mai aduceti gramatika ku caractere chirilice?

     • alex spune:

      Pai nu ma intereseaza subiectul fiindca e jenant rau.Daca ai face niste cercetari.aici se vorbeste despre niste confruntari intre cateva sute si chiar mii de indigeni versus cateva zeci,cel mai mult 131 de rusi.Oleg,cu buna stiinta nu spune ca indigenii le atacau fortul Anadyrsk care deservea o mare ruta comerciala si de aia au incercat rusii sa-i cucereasxa,ce-i drept cu forte putine.Ma rog,pentru Oleg,faptul ca uita sa spuna unele „mici” detalii nu e important.

     • Clau spune:

      se vede clar ca nu te intereseaza subiectul…”Chukcha”. Tu ai ce ai cu rusnacia, cu putinalaul si cu preaslavirea marii culturi si civilizatii rusnace, asa de mare incat nimeni de pe planeta nu poate intelege si cuprinde ce avantaje aduce si cat de avansata este. Chiar nimeni nu intelege, noi suntem asa de obtuzi incat simtim doar mirosul de opinca si duhoarea de kkt cand vine vorba de „prietenia” rusnaca…

    • Antipa spune:

     Tu nu te dai journalist mai jeg bolsevic? Si injuriile aduse celorlalti pentru acelasi gen de greseli? De toti te-ai legat, pentru acelasi gen de greseli gramaticale, dar tu nu, tu esti perfect mai caracter infect.Toti sant prosti mai putin tu, paranoicule. De fiecare data iti gasesti cate o scuza jalnica!

  • Antipa spune:

   :)))))))))))))))))))))))))))))) Asta e noua lui obsesie, gramatica. Mai ia o pauza de la pupat fundul lui Putler! 🙂

  • Zorg spune:

   Cacofonia nu este greșeală gramaticală, istericule. E ceva ce parcă nu se potrivește. Cam ca comentariile tale (cacofonie!!!). Ești degeaba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top