submarin ruginaOamenii de știință estimează că daca în următorii 5 ani nu se va curăța fundul mării de deșeuri radioactive, apele rusesti din zona arctica se vor transforma într-un „Cernobîl subacvatic”, scrie ziarul iralian La Repubblica.

Daca calculele ecologiștilor din Rusia și Norvegia nu sunt gresite, inseamna ca avem 5, maximum 15 ani, pentru a preveni ca „apele arctice sa devina un Cernobîl subacvatic„. Pe fundul Oceanului Arctic se afla 17.000 de containere ruginite cu deșeuri radioactive, aflate acolo înca din timpul Uniunii Sovietice. Treptat, aceste containere se transforma într-o sursă de radioactivitate. Apoi, degradarea treptata a 19 submarine rusesti și 14 reactoare nucleare aflate pe fundul marii poate elibera cantități uriașe de substanțe radioactive. O catastrofa de proportii nu este foarte departe„, se arata in ziar.

Conform fizicienilor de la organizația de mediu Bellona Foundation, lumea nu are prea mult timp pentru a veni cu solutii care sa elimine riscul: ținând cont de starea obiectelor scufundate, primele incidente ar trebui să fie inregistrate în anii 2020-2030.
K27
Aruncarea pe fundul mării a deșeurilor primelor centrale  nucleare a fost un obicei urât al tuturor statelor nucleare în anii ’70. Dar nimeni nu a folosit această metoda mai activ ca Uniunea  Sovietica. Scufundarea submarinelor nucleare este o practica și a Federației Ruse. Cea mai mare amenințare provine de la submarinul K27″, scufundat în septembrie 1983 la o adâncime de 50 de metri. Pe aceasta nava au fost instalate reactoare imperfecte care au inceput sa scape substanțe radioactive chiar din a treia zi de functionare.

Când, în 2001, s-au scufundat submarinul Kursk, Rusia a cheltuit circa 150 milioane de dolari pentru recuperarea navei. Dar ridicarea K-27″, ținând cont de starea in care se afla, ar fi o operatiunea prea periculoasa, precizeaza La Repubblica

Însă cea mai gravă amenințare provine de la submarinul K159″, scufundat cu 9 marinari la bord. Pe nava au fost instalate două reactoare cu 800 kg de combustibil. Reprezentanții Bellona sustin ca au facut masuratori in zona scifindarii navei rrusesti si deja se constata niveluri mari de radiație.

K159Experții sustin ca situația actuală transforma încet-încet apele arctice rusesti într-un Cernobîl subacvatic”: scurgerile de combustibil nuclear elibereaza în apa cantitati înfricoșătoare de substanțe radioactive care sunt preluate de curenții marini și oceanici si duse mult mai departe, in oceanul planetar.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top