gazeUcraina va propune Rusiei două variante de calcul a preţului gazelor naturale, una  diferenţiată în funcţie de sezon, iar după piaţa spot din Europa, a declarat miercuri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

„Am sugerat abordarea noastră, care nu este ucraineană, ci exclusiv una europeană. În timpul sezonului de vară să plătim 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, care este preţul pieţei. În sezonul de iarnă să plătim 380 de dolari. Rezultă o medie de 340 de dolari”, a spus Iaţeniuk în timpul unei şedinţe de guvern, citat de RIA Novosti.

El a adăugat că dacă această ofertă nu va fi acceptată, Ucraina oferă o altă soluţie, cea a pieţei spot europene.

Iateniuk„Prin excluderea tarifului de tranzit, suntem dispuşi să calculăm preţul în funcţie de piaţa spot şi să plătim în funcţie de preţul pieţei”, a explicat premierul.

Iaţeniuk a spus că Ucraina nu are nevoie de discount, dar că nu va plăti Rusiei 500 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Rusia a oferit Ucrainei un discount de 100 de dolari, reducând preţul total la 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar Ucraina a refuzat să încheie un acord.

Pe 16 iunie, după mai multe runde de discuţii fără rezultat, Gazprom a impus un sistem de plată în avans a gazelor destinate Ucrainei, din cauza datoriilor acumulate.

gaze ucrainaÎn prezent, datoriile Ucrainei pentru gaze sunt estimate la peste 5,3 miliarde de dolari.

Ucraina este ţară de tranzit pentru gazele ruseşti destinate Europei. Circa jumătate din gazele exportate de Rusia în Europa au tranzitat anul trecut Ucraina, reprezentând 15% din necesar, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. În ultimii câţiva ani, autorităţile de la Moscova au acuzat în mai multe rânduri Ucraina că sustrage din gazele destinate statelor europene.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top