munca in RusiaMuncitorii nord-coreeni sunt in prezent una dintre sursele principale de valuta pentru regimul din Coreea de Nord. În reportajul BBC din cadrul emisiunii HARDtalk, postul de televiziune a relatat pe larg în special munca nord-coreenilor pe șantierele de construcții din Vladivostok.

În prezent, zeci de mii de nord-coreeni lucreaza în Rusia, mulţi dintre ei fiind angajati pe diverse santiere din Orientul Îndepărtat. Activiștii pentru drepturile omului spun fara ocolisuri ca acesti oameni presteaza munca de sclavi, se menționează în reportajul BBC.

Recent, liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat o creștere a numarului de brigazi muncitoresti în strainatate.

Din surse oficiale este cunoscut faptul că între 1967-1995, în baza acordului interguvernamental între URSS și RPDC, muncitorii din Coreea de Nord au fost angajati in diverse munci în Siberia și Orientul Îndepărtat.

În 2011, Kim Jong Il a vizitat Rusia unde a încheiat un nou acord pentru creșterea numărul de muncitori nord-coreeni din Rusia.

Până la 70% din salariul lunar al unui munictor, care variaza între 40 – 100 de dolari pe lună, este virat in contul statului nord-coreean în semn de „loialitate față de liderul suprem.”

munitori straini Coreea de nordPotrivit FMS, anul în trecut în Rusia au intrat până la 20 de mii de cetățeni nord-coreeni. Aproximativ același număr de permise de muncă a fost eliberat pentru muncitori din Coreea de Nord – implicati în principal in exploatarile forestiere și întreprinderi de prelucrare a lemnului, dar şi pe șantierele de construcții sau ferme agricole.

Cei mai multi nord-coreeni muncesc în Primorie (nu mai puțin de 25%), Novosibirsk, Habarovsk, regiunea Irkutsk și regiunea Amur.

Alexander Latkin, profesor de economie la Universitatea de Stat din Vladivostok, într-un interviu acordat ziarului canadian The Globe and Mail a spus că nord-coreeni sunt apreciati in Rusia pentru ca „muncesc neobosit de dimineață până seara, nu au pretentii salariale inalte, nu se plang de calitatea mancarii si nu cer conditii decente de trai”. Profesorul consideră că munca muncitorilor migranți din RPDC este „o formă de sclavie.”

În luna aprilie a acestui an, adjunctul ministrului dezvoltării din Orientul Îndepărtat, Maxim Shereikin, a declarat într-un interviu pentru RIA „Novosti” ca Coreea de Nord este pregătită să furnizeze în Extremul Orient un numar nelimitat de muncitori „și ca acestia pot fi o alternativă la muncitorii din China, un alt furnizor de forță de muncă ieftină. Potrivit lui, este necesar sa se profite de aceasta oportunitate – „cea mai ieftină forţă de munca”, o „resursa controlabila în virtutea unei anumite discipline și sprijin organizatoric din partea Coreei de Nord.”

muncitori straini RusiaAr trebui remarcat ca pe fondul izolarii și a sancțiunilor internaționale împotriva Coreei de Nord, precum si a sanctiunilor împotriva Rusiei, cele doua tari şi-au marit cooperarea economica si politica.

De altfel, în 2014, Federația Rusă a iertat partenerului sau asiatic datorii de 10 miliarde de dolari, ceea ce a reprezentat 90% din totalul datoriei. Un alt semn de întărire a relațiilor a fost decizia  Phenianului privind simplificarea regimului de vize pentru investitorii rusi și angajații companiilor rusesti care operează în Coreea de Nord.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top