Mass-media străină continuă să publice noi versiuni care confirmă că anexarea de catre Putin a Crimeei nu a fost accidentală, ci planificată din timp, potrivit Bloomberg.
Decizia președintelui Vladimir Putin de a lua peninsula a fost influenta de întâlnirea secretă care a avut loc în luna februarie 2014, în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci (înainte de fuga lui Ianukovici de la Kiev). Consilierii președintelui l-au asigurat că Rusia are suficiente rezerve de numerar ca să alipeasca Crimeea și să reziste la sancțiunile occidentale care pot rezulta, scrie Bloomberg referindu-se la doi oficiali care au participat la această discuție.
Concluzia trasa la întâlnirea de la Soci acum arata ca o imensa gafă, sustine agenția de stiri. După introducerea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, rubla rusească s-a depreciat de doua ori. Cursul Bancii centrale indica pe 19 decembrie 59.6 ruble pentru un dolar. Cu doar 3 zile mai devreme, un dolar a ajuns la aproape 80 de ruble, iar moneda euro – până la 100 de ruble.
Contrar asigurarilor oamenilor săi din anturaj, Putin s-a trezit cu cea mai severă criză economică din 1998, când devalorizarea rublei și incapacitatea de plata care a urmat au ricoșat în toate piețele lumii. Pentru a preveni prăbușirea rublei și panica pe piața valutară, Banca Rusiei a ridicat ratele dobânzilor la niveluri prohibitive și a cheltuit cel putin 87 miliarde dolari, sau 17% din rezervele sale internaționale. Dar acest efort nu a avut efectul scontat.
Potrivit Bloomberg, care s-a consultat cu șase economiști, Banca Centrală a Rusiei ar putea sa mai arunce pe piata 70 miliarde dolari pentru a sprijini rubla. În plus, companiile rusești de stat vor trebui să plătească pana la sfârșitul anului 2015 aproape 50 miliarde dolari in contul imprumuturilor straine.
Totodata, s-a agravat şi situația rezervelor valutare ale Rusiei. Pe 3 ianuarie 2014 mărimea acestora era de 510.5 miliarde de dolari, pe 12 decembrie rezervele au scăzut la 414.6 miliarde de dolari, potrivit RBC.
„Nivelul rezervelor are o semnificație sacră pentru Putin„
Între timp, trei oficiali guvernamentali au descris sedinta din februarie ca importanta din punctul de vedere al poziției lui Putin în problema Ucraineană. Daca Rusia nu ar fi dispus de „perna de numerar” umpluta în vremurile bune, Putin nu ar fi îndrăznit să anexeze Crimeea, au declarat pentru Bloomberg sursele guvernamentale cu condiția anonimatului.
„Pentru Putin, rezervele acumulate de Rusia în ultimii 14 ani sunt echivalente cu puterea politică,” – a declarat pentru Bloomberg, fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin.
Potrivit analistului politic Gleb Pavlovsky, „nivelul rezervelor are o semnificație sacră pentru Putin„. Când, în 2007, rezervele au crescut la 300 miliarde dolari, președintele a început sa critice public SUA, iar în 2008, avand in „magazie” 598 de miliarde de dolari, Rusia a declansat războiul cu Georgia.
Agenția il citeaza, de asemenea, pe fostul prim-vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei, Serghei Aleksashenko: „Pentru Putin, rezervele au un singur sens: sunt bani? Dacă da, atunci hai pa?”.
Este demn de remarcat faptul că în urmă cu șase ani – cu câteva luni înainte de războiul cu Georgia din 2008 – mass-media occidentala a scris că Putin a declarat la o ședință închisă Rusia – NATO, care a avut loc la Bucuresti, ca daca Ucraina va intra in NATO, Rusia va anexa Crimeea și Ucraina de est. O sursă din delegația NATO a afirmat că într-o conversație cu presedintele de atunci al SUA, George W. Bush, Putin a „sugerat că, dacă Ucraina este admisa în NATO, acest stat pur si simplu îşi va inceta existenta„.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.