La sfârșitul anilor 1950, în toiul Războiului Rece, Statele Unite au vrut să arunce în aer Luna, satelitul natural al planetei noastre, scrie revista Newsweek, citand documente desecretizate din arhiva Casei Albe.
Acestea mai arata ca Washingtonul avea in plan sa infiinteze o baza militara pe Luna si sa construiasca un reactor nuclear.
Potrivit publicatiei, intenţia detonarii nucleare pe Lună a fost nascuta in laboratoarele Centrului pentru dezvoltarea de arme speciale ale Fortelor Aeriene din New Mexico, SUA. Washingtonul dorea sa declanşeze un „cutremur de luna” pentru a crea oscilații pe suprafata satelitului.
Pe de o parte, o astfel de acțiune ar fi avut interes stiintific, pentru o mai bună înțelegere a sistemului solar şi a modului de formarea a satelitului în sine, scriu jurnaliști. Pe de altă parte, cutremurul de luna („moonquakes”) ar avea si efect de infricosare a populatiei din URSS.
Pentru construirea baze militare de pe Luna, SUA planifica sa cheltuiasca 6 miliarde de dolari la cursul de schimb de la acea vreme.
Planul prevedea ca la baza militara sa fie permanent 12 soldați, aceasta urmand sa fie descisa până la sfârșitul anului 1966.
În conformitate cu documentele din arhivă, componentele necesare pentru construirea bazei militare ar fi fost livrate folosind rachete Saturn.
În total erau planificate 74 de misiuni spre luna.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.