lavrovPropaganda Kremlinului profita din plin de lipsa filtrelor de gandire, dar mai ales a „comoditatii” unor colegi ziaristi. Multi au dezvoltat o rutina izvorata din aplicarea cu succes a reflexul tastarii Ctrl A – Ctrl C – Ctrl V.

Cumva ii intelegem. Munca multa şi prost platita si cine mai sta sa deconspire nesfarsitele materiale propagandistice venite din toate sursele. Mai ales ca unele sunt atat de abile incat descalcirea si dezavuarea manipularii pare a fi o munca de Sisif. Pana si marile agentii straine (chiar de presa) mai dau chix. Nu te poti pune cu enorma putere de munca a aparatului propagandei de stat din Rusia care produce pe banda rulanta comunicate, declaratii, stiri.

În Romania a venit Russia Today. Pentru cine nu stie este un conglomerat media imens, cu televiziuni si web site-uri de stiri in toate lumea. Scopul acestui mastodont media detinut de statul rus este sa promoveze Rusia pe toate canalele disponibile, oferind continut cat mai divers în cheia dorita de Moscova.

Ce inseamna cheie dorita de Moscova? Ofer un exemplu.

Respectabila agentie Mediafax prezinta declaratiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

Pentru cineva neavizat cu recentele evenimente din zona fostei URSS, afirmatia lui Lavrov despre criza din Ucraina care a destabilizat grav situaţia internaţională pare rezonabila.

Lavrov:

„Criza ucraineană a destabilizat grav situaţia internaţională şi consecinţele sale vor fi resimţite pentru o lungă perioadă de timp”.

Si totusi. Observati ca oficialul rus vorbeste despre criza din Ucraina din perspectiva unei tari care nu se invecineaza cu Ucraina, nu i-a furat o parte din teritoriu, sub pretextul apararii rusofonilor, nu a inarmat si sprijinit, inclusiv cu trupe mascate sau regulate, un razboi separatist in Ucraina. Altfel spus, nici ustoroi n-a mancat, nici gura nu-i miroase.

Apoi, tot din Lavrov:

„Astăzi este dificil de prezis viitoarele evenimente în lume, dar de un lucru putem fi siguri – viitorul ne rezervă multe surprize…Iar evenimentele din Ucraina „nu sunt rezultatul apariţiei unor noi tendinţe, ci mai degrabă punctul culminant al politicii duse de mai mulţi ani de partenerii occidentali ai (impotriva – n.r.) Rusiei”.

Altfel spus, criza din Ucraina, care nu are absolut nicio legatura cu Rusia, asa cum reiese din primul citat, este pusa de Occident in carca Rusiei ca parte a unei invazii mai vechi, care dupa noi fie zis probabil ca dateaza din vremea cruciatilor teutoni, a continuat cu incercarile lesilor, suedezilor, francezilor si germanilor de a cuceri Rusia.

Paradoxal, dar complexul de cetate asediata manifestat de Rusia este mai pregnant in fazele agresive ale Kremlinului, ca cea urmarita pa parcursul anului 2014 in Ucraina.

In mod normal ar trebui sa declaram silentio stampa in tot ceea ce priveste comunicarea oficialilor din Rusia.

Insa pentru ca acest lucru este imposibil in Romania, macar si pentru ca pe piata intra oficiosul Kremlinului – Russia Today – sa incercam sa privim mai critic stirile in lumina buna venite de la est de Donbas.

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Cum trebuie citită propaganda Kremlinului

  1. rsumy spune:

    Bine zis. Excelent articol, dle Oleg Cojocaru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top