razboi13„Ucrainenii finanțeaza războiul pe care Rusia îl duce împotriva lor înșiși?” – se întreabă portalul wPolityce.pl.

„Poziția Ucrainei este paradoxala. Pe de o parte, autoritățile de la Kiev ar trebui să asigure statul cu resurse energetice, prin urmare au nevoie să obţină o aprovizionare continua cu gaze naturale. Din pacate, gazul vine în principal din Rusia.

Ucraina achita pentru combustibil concernului „Gazprom”, care de mai mulți ani este cea mai mare sursă de venituri pentru bugetul Federației Ruse. „Astfel, statul ucrainean într-o oarecare măsură, finanțeaza agresiunea armată îndreptată împotriva sa”, – afirma publicatia poloneza.

În lume, pretul petrolului continua sa scada, din aceasta cauza situația financiară a Rusiei este dezastruoasa. Cea mai mare companie -„Gazprom” – în ultimul an a ieşit din prima sută a celor mai mari corporații din lume și continua sa se confrunte cu un regres grav. Atât de grav, că în ultimii ani nu a mai plătit pentru gazul turkmen achiziționat.

Perspectivele gigantului rus sunt sumbre, iar participarea sa la piața globală va fi tot mai redusa.

În acest caz, banii provenind din Ucraina rămân o sursa financiară majoră, mai ales ca Kievul a semnat cel mai dezavantajos contract de import al gazelor din Rusia.

Contractul dintre „Gazprom” și „Naftogaz” nu se bazează pe principiile unor tranzactii obișnuite de tipul „take and pay”. A fost construit altfel. Pentru fiecare an de contract partile au stabilit un anumit nivel de consum. Chiar dacă ucrainenii nu iau tot volumul contractat, ei sunt obligati să plătească conform contractului. Din cauza acestui sistem Gazprom cere de la ucraineni plata a aproximativ 27 miliarde de dolari pentru gazul care a fost cumparat doar pe hârtie.

„Dar Ucraina nu își poate permite să rupă contractul de gaze. Ea a depus o plangere impotriva Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, şi pe 20 iunie a platit totusi Rusiei 101 milioane de dolari SUA avans pentru livrările viitoare de gaze.gaze

De asemenea, Kievul mai are un contract dezavantajos cu Gazprom, pentru tranzitul gazului rusesc. Dacă altor țări Gazprom le plătește 5 dolari pentru transferul a 100 de metri cubi de gaze pe o distanta de 100 de kilometri, în Ucraina acest tarif este stabilit la 2.7 dolari.

„De aceea, putem spune că Kiev subvenționează tranzitul de gaze rusești spre Vest,” – subliniază portalul polonez.

În plus, șeful Gazprom a cerut Ucrainei sa plăteasca 212 milioane de dolari pentru gazele livrate în DNR și LNR.

Daca autoritățile de la Kiev vor face acest lucru, va reiesi ca Ucraina finanțeaza ocuparea propriilor teritoriilor de către ruși” – conchide wPolityce.pl.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top