Partidul Socialiştilor a acumulat 31,15% din voturi la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripţia naţională, conform datelor preliminare prezentate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, relatează luni Radio Chişinău, potrivit agrepres.ro.

După numărarea a 100% din procesele verbale, Blocul electoral ACUM se situează pe locul doi cu 26,84% din voturi, Partidul Democrat a obţinut 23,62% din sufragii, iar Partidul Şor a adunat 8,32% din opţiuni.

Sub pragul electoral de 6% se situează Partidul Comuniştilor (3,75%), Partidul Nostru (2,95%) şi Partidul Liberal (1,25%). Celelalte formaţiuni au acumulat mai puţin de un procent, notează Radio Chişinău.

La nivel naţional, PSRM ar lua 18 mandate, Blocul ACUM – 14, PDM – 13, iar Partidul Şor – 5.

În circumscripţiile uninominale, PSRM şi PDM au câştigat câte 17 mandate, Blocul ACUM – 12, iar Partidul Şor – 2. De asemenea, în trei circumscripţii au fost declaraţi învingători candidaţii independenţi.

Având în vedere aceste rezultate şi ţinând cont de formula de distribuire a mandatelor în circumscripţia naţionala, în viitorul legislativ raportul de forţe politice se poate prezenta astfel: PSRM – 35 mandate, PDM – 30 mandate, ACUM – 26 mandate, PP „Şor” – 7 mandate, iar independenţii 3 mandate.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputaţi au fost aleşi în baza sistemului electoral mixt, o combinaţie între sistemul reprezentării proporţionale şi cel majoritar. Pentru 50 de deputaţi s-a votat, ca şi până acum, pe liste de partid. Ceilalţi 51 de deputaţi au fost aleşi în cadrul a 51 de circumscripţii uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripţie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Cum va arăta Parlamentul Republicii Moldova după alegeri și scenarii de alianțe

 1. ANTIPUTIN spune:

  Putin se irita rau
  Ca dodonul lui dulau
  Nu se transforma’n calau
  E doar o claie de oase
  Si de planuri paguboase
  O sunca ce da’n infarct
  Un robot, un artefact
  Tarul s’a cam hotarit
  O sa’i taie al lui rat
  Si’l va numi pe Donald
  Rege, in nas c’un smarald

  Moldova s’o transforma
  In rai ieftin si offshore
  Unde tarul
  Va trudi tare, cu spor

  • ANTIPUTIN spune:

   Unde tarul si grasul Sor
   Vor trudi tare, de zor
   Pe al sclavilor ogor
   Sa spele la miliarde
   Cand Moldova geme, arde
   Pan’ce Trump ii va numi
   Generali sau vizitii

 2. Marian spune:

  Moldovenii se irita daca ii întrebi dacă vorbesc românește,ei raspund ca vorbesc moldoveneste(exact cum ar spune un austriac ca vorbeste austriaca)!Nu au demarat nimic pentru unirea cu România, nimic. Mi-e mila de ei dar sunt pierduti prin istorie si mai mult de atît sunt blocați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top