Prezentatoarea tv din Ucraina Oxana Marcenko, soția politicianului ucrainean Viktor Medvedciuk, care are legături de familie cu președintele rus Vladimir Putin, a obtinut dreptul de exploatare a câmpului petrolifer Gavrikovskoe din Districtul Autonom Hantî-Mansi și care urmează să fie dat în folosinta înainte de sfârșitul anului 2018. Rezervele sale de țiței sunt estimate la 40 milioane de tone.

Oxana a intrat în „familia“ președintelui rus în 2004. În acel an, Vladimir Putin și Svetlana Medvedeva – sotia lui Dmitri Medvedev (actualul premier rus) – au fost nasi de botez ai Dariei, fiica Oxanei si a lui Viktor Medvedciuk. Odata cu acel ”botez”, Oxana a intrat în „cercul interior“ al presedintelui Putin, care controlează bogățiile din Rusia, sustin ziaristii de investigatii ai Radio Libertatea.

Reporterii proiectului „Schema“ al „Radio Libertatea“ dovedesc cu acte din Registrul de stat al Rusiei privind persoanele juridice ca campul petrolifer Gavrikovskoe din sudul Siberiei de Vest a intrat in folosinta Oxanei Marcenko.

Inca din martie 2015, la Yalta, trei companii ucrainene, beneficiara finala a carora este ”cumătra” lui Vladimir Putin, au devenit co-proprietate a companiei „Tavria-Invest“. Aceasta firma a fost infiintata, printre altele, pentru a controla activele pe care cuplul Medvedcuk-Marcenko le deține în Crimeea. Director al companiei este Inna Palii, care deține aceeasi funcție într-o altă firma cu nume apropia- ”Tavria Sever” . Proprietarii ultimei sunt doua persoane juridice înregistrate in Cipru – ”Ventolor Investments Ltd” și ”Ventolor Holding Ltd”.

”Ventolor Holding Ltd” a fost înființată de o altă companie din Cipru – ”Tumillon Investments Ltd”, deținută de Oxana Marcenko.

Licitatia pentru campul petrolifer Gavrikovskoe, unul dintre cele mai mari trei din Hantî-Mansi, a fost lansata în 2015.

Însa caietul de sarcini impunea o conditie neobișnuita – câștigătorul trebuia să proceseze țițeiul în regiunea Rostov, la granita cu Donbas. Conditiile impuse favorizau o companie care facea parte din grupul „IUG Rusi”, controlat de Serghei Kislov, care deține singura rafinărie din regiunea Rostov – ”Novoșahtinsk”.

Caietul de sarcini al licitatiei incalca două legi federale rusesti: „Cu privire la protecția concurenței“ și „Cu privire la subsolul Rusiei“, motiv pentru care influentul grup „Rosneft” a depus plangere la Curtea de Arbitraj de la Moscova. Plangere care, însa, intr-un mod absolut misterior, a fost retrasa de Rosneft fără nicio explicație.

Experții sugereaza că deoarece regiunea Rostov se afla la granita cu ”DNR/LNR”, câmpul Gavrikovskoe a fost ales pentru a crește baza de aprovizionare cu combustibili a ”masinii de razboi” creata de Rusia in regiunea Donbas. Dar nu numai pentru asta…

Firma care a câștigat licitatia pentru campul petrolifer din Hantî-Mansi este deținuta doar în proportie de 32% de Serghei Kislov. Partea majoritara – 50,1%  este controlata de compania cipriota de care am poment deja – ”Ventolor Holding Ltd” a Oxanei Marcenko.

Așa cum observa presa ucraineană, combustibilul produs la întreprinderiea soției lui Medvedciuk va alimenta tancurile, transportoarele blindate, vehiculele de lupta ale infanteriei, camioanele și alte mijloace tehnice folosite de armata rusă în Donbas.

În Ucraina, Oxana Marcenko a fost prezentatoare mai multor emisiuni tv de top: „X-Factor“, „Ucraina are talente“ și „Vremea pentru a construi“.

Soțul Oxanei, Viktor Medvedciuk a fost activ în politică ucraineană de la începutul si până la mijlocul anilor 2000, el fiind seful administrației prezidențiale sub Leonid Kucima.

Astazi, Medvedciuk este considerat în Ucraina cel mai pro-rus politician si „eminenta cenusie”  a adeptilor  ”lumii ruse“ din această țară. El acționează în calitate de „trimis special” între Vladimir Putin și omologul său ucrainean Petro Poroșenko. Medvedciuk nu neagă faptul că are o relație personală cu Putin, dar susține că o foloseste exclusiv în interesul Ucrainei. Totodata, el a subliniat că nu accepta sa se spuna despre Rusia ca este ”agresor”.

În iulie 2018, Medvedciuk a anuntat că se întoarce în politica mare și s-a alăturat partidului „Za Jizni” al omului de afaceri Vadim Rabinovici.

Într-un interviu recent pentru Deutsche Welle cu privire la sursa fondurilor cu care intenționează să-și finanțeze campania electorală, Medvedciuk a declarat că este de multa vreme om de afaceri. Totusi, el detine în Ucraina doar trei persoane juridice, dintre care una oferă servicii de consultanță, iar alte două – sunt organizații publice.

Dar imperiul de afaceri al soției sale, Oxana Marcenko, construit cum am vazut cu sprijinul Kremlinului – conține cel puțin zece companii care sunt implicate în activitatea de construcții, agricultură, silvicultură, inginerie, servicii financiare și, mai nou, un camp petrolifer. Avand un activ nou atat de valoros, este evident că Marcenko poate sustine financiar ambițiile politice ale soțului sau.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to ”Cumătra” din Ucraina a lui Putin a obținut un câmp petrolifer în Rusia pentru campania politică a soțului său

  1. bogdan spune:

    Povesti cu porci…

  2. rsumy spune:

    Arestată și condamnată pentru înaltă trădare !
    Nici nu vreau să mă gândesc ce-ar fi pățit panarama asta, în Rusia (pentru aceleași fapte)…
    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top