Curtea Constituțională a Letoniei a recunoscut drept legală trecerea în toate școlile de stat și municipale frecventate de minoritățile naționale la învățământul în limba letonă , transmite Delfi.

Decizia Curții, emisa marți, 23 aprilie, este definitivă și nu poate fi atacată. În hotararea sa, instanța a indicat că Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale prevede că oricine are dreptul să învețe limba sa maternă. Cu toate acestea, măsura în care statul realizează acest drept este lăsată de convenție la latitudinea statului.

Curtea a indicat că, în Europa, învățământul public este realizat în limba de stat și ca anumite obiecte sunt predate în limba maternă. În plus, dreptul de a învăța limba maternă nu ar trebui să interfereze cu dezvoltarea limbii de stat.

Curtea Constituțională consideră că amendamentele la legea învățământului respectă drepturile minorităților naționale atât la nivelul învățământului primar, cât și la nivelul general si universitar.

Minoritățile naționale din Letonia ar trebui să cunoască limba de stat la un nivel care să le permită participarea pe deplin la viața unei societăți democratice care folosește această limbă.

În luarea deciziei, instanța a avut în vedere îngrijorările organizațiilor internaționale, istoria Letoniei și schimbarea compoziției naționale a țării în timpul ocupației sovietice.

Problema proporțiilor lingvistice în instituțiile de învățământ privat va fi luată în considerare separat.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa la Curte de partidul pro-rus „Soglasie”. El consideră că amendamentele sunt neconstituționale, deoarece „elimină educația bilingvă în școlile generale și reduc brusc utilizarea limbilor minoritare în școala primară”.

Anul trecut, Letonia a adoptat amendamente la legea educației, care prevede trecerea treptată a școlilor frecventate de minoritățile naționale la învatamantul în limba de stat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Decizia Curții Constituționale letone privind limba de predare în școlile minorităților naționale

  1. unul spune:

    Bravo lor , pe cand si la noi asa ceva ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top