Curtea Constituțională a Moldovei a dat un răspuns pozitiv la inițiativa deputaților de a schimba numele limbii de stat în Constituție din moldovenească în română, scrie presa de la Chișinău.

Judecătorii Curții consideră că, în Legea fundamentală, limba română ar trebui indicată ca limbă de stat – asa cum este specificat și în Declarația de independența a țării.

Anterior, fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a propus o modificare a Constituției, care prevede schimbarea denumirii limbii oficiale din moldovenească în română.

Judecătorul Tudor Panțiru a declarat că inițiativa legislativă nu conține inexactități juridice și poate fi luată în considerare de Parlament. De asemenea, el a menționat că amendamentele propuse la Constituție sunt „de natură tehnică”, deoarece în anul 2013 Curtea Constituțională a hotărât deja că Declarația privind independența Moldovei prevalează asupra Constituției.

Tudor Deliu, șeful fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, a declarat că „astăzi s-a făcut primul pas în stabilirea adevărului istoric”. „Moldovenii vorbesc limba română”, a adăugat el.

Pe de alta parte, prorusul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că el consideră ilegale încercările de a legaliza statutul limbii române și a propus organizarea unui referendum în această privință.

„Majoritatea absolută a populației indigene din Moldova crede că vorbește moldovenește”, a declarat Dodon.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to Curtea Constituțională a Moldovei a permis înscrierea denumirii limbii române în Constituție

  1. mocanu dan spune:

    NOI ROMANII SUNTEM NISTE CIUDATI PENTRU CA NE AM INCAPATINAT DE MILENII SA VORBIM APROAPE ACEIASI LIMBA IN MAI MULTE REGIUNI ISTORICE ,SINGURA PUTIN DIFERITA E AROMANA DAR SI PE ASTIA II INTELEGEM DACA VORBESC MAI RAR…SITUATIA ESTE ALTA IN EUROPA UNDE EXZISTA LIMBI PREFABRICATE GEN GERMANA,ENGLEZA,FRANCEZA,RUSA,GREACA SI ALTELE…STIATI CA LIMBA CATALANA E MUL MAI APROPIATA DE ROMANA DECIT SPANIOLA!!! CURIOZITATEA MAXIMA ESTE CA MOLDOVENII DIN ROMANIA,REPUBLICA MOLDOVA,BUGEAC,BUCOVINA DE NORD VORBESC TOT LIMBA ROMANA CU TOATE CA NU AU FOST CUCERITI DE ROMANI NICIODATA ,BASCA CA ROMANII AU FACUT VALUL LUI TRAIAN LA FRONTIERA CU STRAMOSII MOLDOVENILOR.

  2. bogdan spune:

    E normal ! Limba Romana a fost initial in Constitutia RM dar apoi comunistii au schimbat denumirea in moldoveneasca ! Limba moldovenesca este doar un concept inventat de comunisti si de Stati care a si inventat un dictionar Romano-Moldovenesc ! Ma mir ca nu a inventat si un dcitionar Romano-Oltenesc, Romano-Dobrogean,Romano-Transilvanean,Romano-Bantean etc…

  3. Bucuresti ora exactă! spune:

    Mi se pare normal,nu exista limba moldoveneasca (doar in capul lui dodon)cum nu exista limba:austriaca,americana,braziliana etc.Referedum sa faca pentru unirea cu Romania nu pentru limba stramoseasca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top