Curtea Supremă a Rusiei a declarat „Centrul Administrativ al Martorilor lui Iehova“ grupare extremistă și a interzis activitățile sale. Organizația religioasă urmeaza sa fie lichidată, iar toate activele sale – confiscate de stat, anunta Medusa.

„Centrul Administrativ al Martorilor lui Iehova“ a declarat că intenționează să conteste decizia.

Examinarea dosarului la Curtea Supremă a continuat cu intermitențe începând din 5 aprilie.
La sfârșitul lunii martie, Ministerul Justiției a suspendat activitatea „Centrului Administrativ al Martorilor lui Iehova“, care este organizația centrală a ”Martorilor lui Iehova” din Rusia.

Ministerului Justiției din Rusia, cel care a cerut in instanta interzicerea Martorilor lui Iehiva, sustine ca organizatia religioasa se ocupa cu distribuirea de literatura extremist.
Martorii lui Iehova au depus o cerere reconvențională la Curtea Suprema împotriva Ministerul Justiției, cerând ca organizația sa fie recunoscuta victima a represiunii politice. Curtea a respins cererea, motivand lipsa sa de competență juridica.

Martorii lui Iehova sunt conduși de Corpul de Guvernare cu sediul în Brooklyn, New York. Adeptii cred că distrugerea lumii este iminentă și că actualul sistem de lucruri va fi înlocuit de Regatul lui Dumnezeu, singura soluție la problemele cu care se confruntă omenirea. Martorii sunt cunoscuți pentru distribuirea de literatură, precum Turnul de Veghe și Treziți-vă, și pentru refuzul serviciului militar și al transfuziilor de sânge. Ei consideră numele Iehova esențial în închinare, resping Trinitatea, nemurirea sufletului și iadul, considerându-le nescripturale. Martorii nu celebrează Crăciunul, Paștele, zilele de naștere sau alte sărbători și obiceiuri, pe care le consideră că au origini păgâne. Aderenții religiei consideră doctrina lor ca fiind „adevărul” și percep societatea seculară ca fiind coruptă moral și sub influența lui Satan. Ei preferă să folosească propria traducere a Bibliei, numită Sfintele Scripturi – Traducerea lumii noi

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

56 Responses to Curtea Supremă din Rusia a interzis ”Martorii lui Iehova”

 1. Catun spune:

  Asa cum martorii lui Iehova au fost interzisi pentru ca „mergeau din casa in casa” maine, poimaine ne trezim ca in Rusia vor fi interzisi si preotii ortodocsi care merg din casa in casa.

 2. SaakasBilly spune:

  SI SA LASAM LA O PARTE CA SUNT PROFUND ANTISOCIALI SI NU ACCEPTA MEDICINA DE NICI O CULOARE,SI NICI CUCERIRILE TEHNICII !! ASTIA NU ACCEPTA TRANSFUZIA DE SANGE,CHIAR DACA VIATZA PACIENTULUI E IN PERCOL !! SUNT MULTE CAZURI SI IN ROMANIA IN CARE AU FOST ACUZATI DE CRIME CU PREMEDITARE SI SUNT IN PUSHCARII ACUM !! ASTA CHIAR E UN ASPECT LEGAT DE CREDINTZA LOR ,ATACABIL DE SCONCSUL FORUMULUI !! CEI CARE FAC PUSCARIE PENTRU ASA CEVA ,POT INTRA IN CATEGORIA ENUMERATA DE PAPUSHOIU’ BORDEI !!

  • Catun spune:

   Si pentru aceasta trebuie sa interzici un cult crestin? Pentru aceasta trebuie sa distrugi libertatea de constiinta?
   Fiecare religie are ciudateniile ei, superstitiile ei, daca este sa le enumar pe ale ortodoxiei nu e cu nimic mai prejos decat martorii lui Iehova.

  • Nobel spune:

   Mai baiatule, scrii mult si pe langa subiect. Ai spus ca martorii in Rusia au fost declarati terorist. FALS. I-au catalogat extremisti, ceea ce e alta mancare de peste. Apoi ai mai zis ca refuza tehnologia. FALS. Vezi site-ul lor (www.jw.org) care este in 889 limbi, (cel mai tradus site la nivel mondial) si gasesti materiale pentru toate device-urile (ca sa intelegi si tu ce sunt alea, e vorba de despozitive tehnice 🙂 ). Ai mai zis ca refuza ajutorul medical. Iarasi FALS! Refuza doar transfuziile. Chiar isi doresc cel mai bun tratament medical si pentru asta stau dovada inovatiile aduse medicinii cu tratamente alternative fara sange, care se folosesc la nivel mondial si sunt recunoscute de comunitatile medicale. Si oricum ca si statistica, peste 65% din pacientii care refuza transfuziile nu o fac din motive religioasa (si din nou, ca sa pricepi si tu: nu sunt martori ci doar isi doresc un tratament mai bun).
   Toate celelalte balarii pe care le-ai indrugat nu mai mai deranjez sa le contrazic, ca ai amestecat o gramada de prostii care nu au legatura cu articolul.
   до свидания!!!

  • BOZESAN spune:

   Stimate domn regrt dar n detii informatii corecte in cea ce afirmi.Cu privire la cceptre medicinei, se admie orice tratament medicl excptand transuzia de sange.

 3. Radu spune:

   Parchetul Federal l-a arestat astăzi (vineri – n.r.), 21 aprilie 2017, un cetăţean germano-rus de 28 de ani, Sergej W”, se arată într-un comunicat al Parchetului.
  Bărbatul a fost reţinut de o unitate de elită a forţelor germane, GSG9.
  Suspectul, care specula o scădere a preţului acţiunilor clubului de fotbal, voia să se îmbogăţească atacând echipa.
  Cetateanul asta e un rus care a primit si cetatenia germana.

  • SaakasBilly spune:

   DACA LOCUIA IN GERMANIA SI AVEA SI CETATENIE GERMANA SI RUSA ,MIROASE A MINCIUNA DEOARECE GERMANIA NU PERMITE CETATENIA DUBLA,SI O SPUN DIN PROPRIA EXPERIENTA !! EU VA CRED CA LA ORIGINE O FI FOST RUS,DAR DACA I-AU DAT CETATENIA NEMTII,A RENUNTAT LA CETATENIA RUSA.ALTFEL NU SE POATE !! DACA AVEA PERMIS DE SEDERE SAU ALTE SHMECHERII ,SE POATE SI CU CETATENIA RUSA !! SI CHIAR NU VAD LEGATURA CU RUSIA SAU CU PUTIN !! OMU’ A VRUT SA FACA NESTE BANI,CUM VREA TOATA LUMEA !! CELE MAI MULTE INFRACTIUNI ,MAI ALES GAINARII, LE FAC ROMANII !! PESTE TOT,NU NUMAI IN GERMANIA!! SI NICI NU LE TREBE’ CETATENIE PENTRU ASTA !!

  • Radu spune:

   Voi trolii prorusi mintiti asa cum respirati. Bineintees ca dubla cetatenia in Germania este acceptata. Se poate verifica pe diferite pagini oficiale ale MAE sau ale consulatelor.

   Potrivit unei statistici, în 2011, pentru prima oară după opt ani, Germania şi-a sporit populaţia cu 50.000 de persoane, sporul populaţional nedatorându-se creşterii natalităţii, ci străinilor care au primit cetăţenie germană. Cei mai mulţi dintre proaspeţii cetăţeni germani sunt din Polonia şi din alte ţări europene. Potrivit cotidianului Hamburger Abendblatt, numărul străinilor care obţin cetăţenie germană creşte de la un an la altul. 
    
   Pentru a obţine cetăţenie germană trebuie însă să îndeplineşti câteva condiţii. În ce priveşte oraşul Hamburg, aici străinii care doresc să devină germani „în acte” pot primi consultanţă de specialitate. Sloganul acţiunii de dobândire a cetăţeniei germane, având un mesaj simplu („aici e ACASĂ”), este şi acum promovat: „Hamburg. Mein Hafen. Deutschland. Mein Zuhause”. În Hamburg, condiţiile care trebuie îndeplinite sunt dificile, însă în alte regiuni sunt mai facile, întrucât, aşa cum am menţionat, cerinţele diferă de la un land la altul. 
    
   Potrivit Hamburger Abendblatt, cei care solicită cetăţenia germană trebuie să fi locuit cel puţin 8 ani în Germania şi să facă dovada că se pot întreţine. Pentru cei cu un partener de viaţă german este cu mult mai simplu, perioada putând fi redusă de la 8 ani la numai 3 ani. Mai mult, pe lângă “vechime”, persoana solicitantă de cetăţenie germană trebuie să aibă: drept de şedere permanentă în această ţară, pe viaţă (unbefristetes Aufenthaltsrecht); cunoştinţe de limba germană de nivel B1 (cu testul B1 promovat) şi cunoştinţe generale (elementare) despre Germania – din domeniile istorie, juridic, social (care vor fi verificate în scris prin Einbuergerungstest). La aceste condiţii generale se adaugă încă două, valabile doar pentru obţinerea cetăţeniei în nordul Germaniei: solicitantul trebuie să nu fi fost condamnat penal şi trebuie să semneze că va respecta Constituţia. Aici, instituţia care se ocupă cu acordarea cetăţeniei germane este Einwohner-Zentralamt.

 4. Catun spune:

  Any attempt by Jehovah’s Witnesses to share their beliefs, even within the restrictions of the July 2016 so-called „missionary amendment” to the Religion Law, will now be illegal, as the amendment prohibits any missionary activity by former members of banned „extremist” organisations. The July 2016 changes also imposed harsh restrictions on anyone sharing any religious beliefs, including where and who may share them, as part of alleged „anti-terrorism” changes.

 5. SaakasBilly spune:

  BATI CAMPII IAR …ANAPODA !!

  • Catun spune:

   Daca te referi la mine, trebuie sa si dovedesti ca bat campii, ceea ce e chiar foarte dificil pentru tine.

   • SaakasBilly spune:

    BOAHAHAHAHA !! CRETINULE !! NU AI SPUS UN SINGUR LUCRU ADEVARAT PANA ACUM !! CRED CA AI MINTII SI DACA AI SPUNE ORA EXACTA,SAU TIMPUL PROBABIL !!DACA CINEVA AR FI NEINSPIARAT SI AR INTREBA UNDE E BUDA, DE LA TINE,IN FINAL S-AR PISHA PA EL !! CA TU NU EST IN STARE SA SPUI UN ADEVAR SIMPLU !!

    • Catun spune:

     Papusa sacosaBilla, tot ce spun eu poate fi verificat, eu am adus dovezi. Tu faci acuzatii lipsite de baza, demonizezi un cult crestin recunoscut, pentru ca vrei ca Rusia sa cada in picioare.
     Nu poti sa cazi in picioare cnad interzici constiinta.

 6. Catun spune:

  Rusia a luat-o pe urma Coreii de Nord. Coreea de Nord e liderul in persecutarea crestinilor.

 7. Catun spune:

  Supreme Court declares Jehovah’s Witness headquarters and local communities „extremist”, bans all their activity immediately, and orders their property seized by state. Russia’s estimated 170,000 Jehovah’s Witnesses now risk criminal prosecution for „extremist activity” if they continue to meet for prayer or bible study.

  Russia’s Supreme Court in Moscow has this evening (20 April) declared the Jehovah’s Witness national headquarters in St Petersburg and all 395 local organisations „extremist”, banned all their activity immediately, and ordered their property seized by the state. Judge Yury Ivanenko took just over two minutes to read out his decision after nearly 30 hours of hearings across six days. Jehovah’s Witnesses intend to appeal against the ban.

  Judge Ivanenko issued the ruling at 18:48 Moscow time on 20 April. Earlier in proceedings, he had rejected requests by Jehovah’s Witness representatives to have the Justice Ministry’s lawsuit dismissed or postponed (see below).

  This is the first time that a court has ruled that a registered national centralised religious organisation is „extremist” and banned.

  Russia’s estimated 170,000 Jehovah’s Witnesses now risk criminal prosecution for „extremist activity” if they continue to meet for prayer or Bible study (see below).

  Any attempt by Jehovah’s Witnesses to share their beliefs, even within the restrictions of the July 2016 so-called „missionary amendment” to the Religion Law, will now be illegal, as the amendment prohibits any missionary activity by former members of banned „extremist” organisations (see Forum 18’s „extremism” Russia religious freedom survey http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2215). The July 2016 changes also imposed harsh restrictions on anyone sharing any religious beliefs, including where and who may share them, as part of alleged „anti-terrorism” changes (see Forum 18’s general Russia religious freedom survey http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2246)

  Further consequences of the ruling remain uncertain, including the effect on „extremism” cases currently underway against individual Jehovah’s Witnesses (for example, the criminal trial of two men in Sergiyev Posad on charges of „inciting religious hatred”) and on the attempt to ban the Jehovah’s Witness edition of the Bible as „extremist” (see below). Other Jehovah’s Witness literature which has not been banned now seems likely to be immediately outlawed (see below).

  Also unclear is what will happen to young Jehovah’s Witness men who seek to undertake alternative civil service rather than military service on grounds of their pacifist religious beliefs.

  The Federal Financial Monitoring Service (Rosfinmonitoring) had already added the Jehovah’s Witness Administrative Centre to its list of „organisations, against which there is evidence of involvement in extremist activity or terrorism”, and the Centre’s financial transactions are already blocked (see F18News 7 April 2017 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2271).

  Three United Nations Special Rapporteurs warned before the Supreme Court hearings began that any ban on Jehovah’s Witnesses would be „a threat not only to Jehovah’s Witnesses, but to individual freedom in general in the Russian Federation”. Russian human rights defenders and members of other religious communities also spoke in their support (see below).

  Jehovah’s Witnesses to appeal

  The Administrative Centre has 30 days to appeal to a three-person panel at the Supreme Court, but Jehovah’s Witnesses say they anticipate serious problems, regardless of any pending appeal.

  Jehovah’s Witnesses added that, if necessary, they will take their case to the European Court of Human Rights in Strasbourg.

  In a report of the verdict on the jw-russia.org website, Jehovah’s Witnesses described the outcome of the case as „a black day for fundamental human freedoms in Russia”. They noted that „this decision could lead to the saddest consequences for believers of different faiths, as well as for Russia’s image on the world stage”.

  Liquidation, banning suit

  The Justice Ministry lodged its suit at the Supreme Court on 15 March, asking that the Administrative Centre be declared an extremist organisation, that it be liquidated, that all its activities be banned, and that all its property be seized by the state.

  On the same day, the Ministry also issued an Order suspending most Jehovah’s Witness activities, including all public meetings and the Administrative Centre’s financial transactions (see F18News 21 March 2017 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2265).

  The Administrative Centre lodged a challenge to the Suspension Order on 27 March at Zamoskvoretsky District Court in Moscow (in the jurisdiction of which the Justice Ministry is located). A hearing is scheduled for 24 April (postponed from 18 April).

  Although the Justice Ministry press service claimed to Forum 18 that the Suspension Order does not apply to meetings for worship, police halted Jehovah’s Witnesses’ religious services (see below).

  Supreme Court hearings

  The liquidation suit hearings took place on 5, 6, 7, 12, 19, and 20 April under Judge Ivanenko at the Supreme Court, according to the court website. They were open to the press and public. Both the Jehovah’s Witnesses and the Justice Ministry answered questions from the judge and from each other, and were allowed to call witnesses.

  The case involved forty-three volumes of materials from both sides, including expert reports from „extremism” cases, earlier court decisions, testimonies of Jehovah’s Witnesses’ social and charitable work, and the Justice Ministry’s inspection report of 27 February (see F18News 15 March 2017 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2264).

  Judge Ivanenko refused several requests from the Administrative Centre’s representatives to have the suit dismissed or postponed, and rejected their petition to have the attempted ban on all Jehovah’s Witness activity recognised as political repression.

  Justice Ministry official Svetlana Borisova asked Judge Ivanenko to order the dissolution of all Jehovah’s Witness organisations and to allow this process to begin immediately.

  Jehovah’s Witness representatives refuted the Justice Ministry’s claims that the Administrative Centre imported „extremist” literature, financed „extremist activity”, and failed to take effective measures against „extremist activity” by local religious organisations. Lawyer Viktor Zhenkov pointed out, for instance, that the Administrative Centre could not have known that the books it imported would later be ruled extremist by Russian courts, and that in the past two years, no materials have been brought into the country at all.

  Lawyer Yury Toporov argued that money sent to local communities was used for the upkeep of religious buildings, the payment of utility bills, and the support of individual believers who had fallen on hard times. Lawyer Maksim Novakov described how prosecutions for possession of „extremist” literature were based on the apparent planting of banned items by law enforcement agents – he noted that one of these books in a recent case had borne an inscription showing it was the property of an Orthodox anti-sectarian centre.

  The Justice Ministry’s accusations and Judge Ivanenko’s questions focused on the relationship between the Administrative Centre and the local religious organisations (whose alleged „extremist activity” formed the basis for the liquidation lawsuit) and on the measures taken by the Administrative Centre to „prevent extremism”, especially after the General Prosecutor’s Office warning of 2 March 2016.

  The Jehovah’s Witnesses’ representatives tried to show that the local organisations were independent entities which the Centre could neither found nor dissolve, but simply provide with logistical support.

  Lawyer Anton Omelchenko outlined measures taken by the Administrative Centre to guard against accusations of „extremist activity”. These included the notification of local religious organisations about the addition of particular books to the Federal List of Extremist Materials and the creation of a commission to prevent the appearance of extremist materials.

  Jehovah’s Witnesses also tried to complain to the authorities about the planting of banned items in Kingdom Halls (to no avail), and unsuccessfully attempted to find out from the General Prosecutor’s Office what other measures could be expected.

  Both sides were permitted to question witnesses. Those for the Administrative Centre reaffirmed the essential peaceableness of Jehovah’s Witnesses and the care taken to avoid falling foul of the Extremism Law. Professor Valentin Zavyalov of Moscow State Construction Institute, for instance, described how „extremist” titles were listed on the wall of his place of worship and how believers checked the premises before services began.

  Closing statements

  Lawyer Zhenkov concluded his remarks by asking: „What happens if the court upholds the Justice Ministry’s request? If this is the will of the state, then the country successfully acquires 170,000 prisoners of conscience and a corresponding reputation. If the will of the state is to comply with the law, then the court can come to only one decision – to refuse to uphold the Justice Ministry’s suit”. Lawyer Novakov noted the violation of believers’ rights since the Justice Ministry issued its suspension order, and expressed his fear that liquidation would lead to „even more tragic consequences”.

  Jehovah’s Witness chairman Vasily Kalin added that „The Justice Ministry not only humiliates itself and its functions, but has humiliated the entire state in the eyes of the international community with an unreasonable and reckless accusation”

  In her summing up, Justice Ministry representative Borisova argued that the Administrative Centre’s very name indicated that it exercised control over local organisations and was therefore responsible for their „extremist activity”. She added that „Jehovah’s Witness texts contain impermissibly insulting ways of expressing the truth of their beliefs”. She finished by asking the judge again to liquidate the Centre and all local Jehovah’s Witness organisations and order their property confiscated – and to permit this to be carried out before the decision enters legal force.

  Judge Ivanenko issued his short judgment on the evening of 20 April after withdrawing from the room for just over 90 minutes.

  „A threat .. to individual freedom in general”

  United Nations (UN) Special Rapporteur on the Rights to Freedom of Peaceful Assembly and of Association Maina Kiai told Forum 18 on 20 March that: „The Russian government is claiming that the Jehovah’s Witnesses are an extremist group, but in fact it’s their move to ban them outright that appears to be extreme.” He added that „the right to freedom of association includes the right to association for religious purposes, and under international law this right can only be restricted in very narrowly-defined circumstances. The fact that people belonging to a majority religion may disagree with a minority group’s beliefs or activities – or even be offended by them – is not a legitimate basis for a ban, so long as that group’s activities are peaceful” (see F18News 21 March 2017 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2265).

  On 4 April, before proceedings began in the Supreme Court, UN Special Rapporteur on Freedom of Opinion and Expression David Kaye, UN Special Rapporteur on Freedoms of Peaceful Assembly and Association Maina Kiai, and UN Special Rapporteur on Freedom of Religion and Belief Ahmed Shaheed condemned the attempt to outlaw Jehovah’s Witnesses in Russia.

  „This lawsuit is a threat not only to Jehovah’s Witnesses, but to individual freedom in general in the Russian Federation,” the Special Rapporteurs wrote. „The use of counter-extremism legislation in this way to confine freedom of opinion, including religious belief, expression and association to that which is state-approved is unlawful and dangerous, and signals a dark future for all religious freedom in Russia”. They called on Russia to „drop the lawsuit in compliance with their obligations under international human rights law, and to revise the counter-extremism legislation and its implementation to avoid fundamental human rights abuses” (see http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=21479&LangID=E).

  Russian human rights defenders also spoke out against the lawsuit. They include Lyudmila Alekseyeva, who called it „Not simply a mistake, but a crime”, and Maksim Shevchenko, member of the Presidential Council on Human Rights, who described the attempted ban as „unconstitutional, violating the fundamental principles of freedom of conscience”. He added: „If it is possible in this way to ban an organisation with hundreds of thousands of members, then it is possible to repress other religious or public opinion groups quite easily. I believe that this is arbitrary, and it is impossible to agree with this arbitrariness. We must protect the rights of Russian citizens who are members of this religious organisation.”

  Effects of Suspension Order even ahead of verdict

  The Justice Ministry’s 15 March Suspension Order led to heavy-handed law enforcement tactics against Jehovah’s Witnesses even before the Supreme Court ruling. On 11 April, Jehovah’s Witnesses marked their main annual religious event – the Memorial of Christ’s Death. They reported the next day that police and security forces had interrupted their commemorations in Snezhinsk (Chelyabinsk Region), where they took worshippers’ personal details, and in Krasnoyarsk and Michurinsk (Tambov Region), where believers were questioned and some were served summonses.

  A few days later, on 14 April, officers of the police and the National Guard stormed a Kingdom Hall in Chelyabinsk during a service. Local TV news footage from the Rossiya-1 channel shows several masked men, dressed in black combat gear and carrying guns, climbing the fence, then apparently standing guard over worshippers inside the building. Individual Jehovah’s Witnesses say that they did not know that „continuing the service would violate the law”, according to the news report.

  At the 19 April Supreme Court hearing, lawyer Zhenkov requested that documents detailing these incursions be added to the case materials. Judge Ivanenko allowed this, despite the Justice Ministry’s objections.

  Prosecutors are also attempting to ban the activities of an unregistered Jehovah’s Witness group in Arzamas (Nizhny Novgorod Region). In the Administrative Centre’s official objection to the Justice Ministry’s lawsuit, published on 4 April, the Jehovah’s Witnesses note that the Justice Ministry had requested details of all such groups on 20 February as part of their inspection of the Administrative Centre: „The aim of this demand is obvious. It is to prohibit the collective profession of faith in such groups .. it is clear that state bodies are focused on a complete ban on the profession of faith of Jehovah’s Witnesses”. According to the Arzamas City Court website, the hearing is due on 3 May, having been twice delayed on 6 and 18 April.

  What liquidation order means nationally

  Now the Justice Ministry’s suit has been upheld, all exercise of freedom of religion and belief by Jehovah’s Witnesses across Russia is banned. Any Jehovah’s Witness who breaks the ban would be liable for prosecution as an „extremist” (see below).

  The Administrative Centre is set to be added to the Justice Ministry’s Federal List of Extremist Organisations. Its property – and that of „structural subdivisions”, such as local organisations – is to be confiscated by the state. This List comprises mainly far-right and violent nationalist groups. At present, 59 banned or liquidated organisations are on the List. These include eight Jehovah’s Witness communities, in Taganrog, Samara, Abinsk, Stariy Oskol, Belgorod, Elista, Oryol and Birobidzhan (see Forum 18’s „extremism” Russia religious freedom survey http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2215).

  Liquidation of the Administrative Centre will also lead to the liquidation of all other Jehovah’s Witness communities and groups throughout Russia (see F18News 16 February 2017 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2257).

  If Jehovah’s Witnesses continue to meet for prayer or Bible study after liquidation, their former members would be liable to criminal prosecution under Criminal Code Article 282.2 („organisation of” or „participation in the activities of a banned extremist organisation”). Sixteen Jehovah’s Witnesses in Taganrog were tried and convicted on these charges in November 2015 after their community became the first to be liquidated as extremist (see F18News 3 December 2015 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2128). Their latest appeal is currently pending at the Supreme Court.

  Individuals who are involved in criminal „extremism” cases – whether convicted, charged, or merely suspected – may also be placed on the „List of terrorists and extremists” maintained by the Federal Financial Monitoring Service (Rosfinmonitoring) of those „against whom there is evidence of their involvement in extremist activity or terrorism”. Banks are obliged to freeze the assets of people who appear on the List, meaning that they cannot withdraw or transfer money, receive salary payments, or use their bank cards. Since 30 January 2014, this has been relaxed to allow small transactions not exceeding 10,000 Roubles per month (see Forum 18’s „extremism” Russia religious freedom survey http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2215).

  It is likely that Jehovah’s Witnesses who might face criminal „extremism” prosecutions, brought now the liquidation order has been upheld, will be placed on the List.

  Since July 2016, the Religion Law – among many other severe restrictions on freedom of religion and belief – bans former members of banned „extremist” religious organisations from carrying out broadly defined „missionary activity”. People such as Jehovah’s Witnesses who publicly share their beliefs are also liable to prosecution under Administrative Code Article 20.2 („Violation of the established procedure for organising or conducting a gathering, meeting, demonstration, procession or picket”) and Administrative Code Article 5.26 („Conducting missionary activity”) (see Forum 18’s general Russia religious freedom survey http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2246).

  Courts around Russia have already placed many Jehovah’s Witness texts on the Federal List of Extremist Materials. Now that the Administrative Centre has been ruled an „extremist” organisation, possession of any Jehovah’s Witness text could make the possessor liable to criminal prosecution (see Forum 18’s „extremism” Russia religious freedom survey http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2215).

  Increasing targeting of Jehovah’s Witnesses

  Many individual Jehovah’s Witnesses and communities have been fined and liquidated for possession of allegedly „extremist” texts, which Jehovah’s Witnesses insist are planted by the authorities. A total of 39 warnings and cautions of the „inadmissibility of extremist activity” in 24 regions are known by Forum 18 to have been issued to Jehovah’s Witness local religious organisations since late 2007.

  Although Jehovah’s Witnesses frequently challenge these warnings and cautions in court, Forum 18 knows of no instance in which this has been successful. Ten communities have subsequently been ordered to be liquidated (see Forum 18’s „extremism” Russia religious freedom survey http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2215).

  The frequency of warnings and liquidations has been increasing. In 2013 to 2016, there were 31 warnings and nine liquidations ordered, with one liquidation attempted. From late 2016, raids on Jehovah’s Witness premises have been taking place more than three times per month. These raids on doctrinally pacifist religious communities often involve many heavily armed and camouflaged officers, who „discover” apparently planted banned „extremist” literature. This can lead to liquidation of a local religious organisation (see eg. F18News 24 October 2016 http://forum18.org/archive.php?article_id=2228).

  The import into Russia of Jehovah’s Witness literature, even if it has not been ruled „extremist”, is routinely blocked (see eg. F18News 14 December 2015 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2133).

  Prosecutors in Vyborg are attempting to have the Jehovah’s Witness New World Bible banned as „extremist”, even though an amendment to the Extremism Law explicitly prohibits the banning of „the Bible, the Koran, the Tanakh and the Kanjur, their contents, and quotations from them” (see F18News 5 May 2016 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2174). Proceedings are currently suspended while additional „expert” analysis is carried out (see Forum 18’s „extremism” Russia religious freedom survey http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2215).

  Two Jehovah’s Witnesses are also on trial in Sergiyev Posad under Criminal Code Article 282, Part 2 („Actions directed at the incitement of hatred [nenavist] or enmity [vrazhda], as well as the humiliation of an individual or group of persons on the basis of .. attitude to religion”) (see F18News 26 January 2017 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2250). Their next hearing is due on 3 May.

  Jehovah’s Witnesses are not the only religious community targeted under the Extremism Law. Mosque communities, individual Muslims, and booksellers offering Islamic texts have also been raided and prosecuted, and Russian translations of the works of Islamic theologian Said Nursi have been banned.

  So far, however, these bans and prosecutions have not translated into the kind of campaign being carried out against Jehovah’s Witnesses. Russian Muslims have always denied the existence of the banned alleged organisation „Nurdzhular” [Nursi followers] and so it has never had registered local communities. Falun Gong texts have also been banned, but its practitioners also do not have registered local communities which could be banned and whose property could be taken over.

  Neither group, therefore, could be targeted in the same way Jehovah’s Witnesses are targeted (see Forum 18’s „extremism” Russia religious freedom survey http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2215). (END)

  For more background see Forum 18’s surveys of the general state of freedom of religion and belief in Russia at http://www.forum18.org/Archive.php?article_id=2246, and of the dramatic decline in this freedom related to Russia’s Extremism Law at http://www.forum18.org/Archive.php?article_id=2215.

  A personal commentary by Alexander Verkhovsky, Director of the SOVA Center for Information and Analysis http://www.sova-center.ru, about the systemic problems of Russian anti-extremism legislation, is at F18News 19 July 2010 http://www.forum18.org/Archive.php?article_id=1468.

  A personal commentary by Irina Budkina, Editor of the http://www.samstar.ucoz.ru Old Believer website, about continuing denial of equality to Russia’s religious minorities, is at F18News 26 May 2005 http://www.forum18.org/Archive.php?article_id=570.

  More reports on freedom of thought, conscience and belief in Russia can be found at http://www.forum18.org/Archive.php?query=&religion=all&country=10.

  A compilation of Organisation for Security and Co-operation in Europe (OSCE) freedom of religion or belief commitments can be found at http://www.forum18.org/Archive.php?article_id=1351.

  A printer-friendly map of Russia is available at http://nationalgeographic.org/education/mapping/outline-map/?map=Russia.

 8. SaakasBilly spune:

  STI DE CE MA MIR EU FOARTE MULT ?? CAT DE VOCALI SUNT ACUM OCCIDENTALII !! DECI SA RECAPITULAM,FOARTE MARE ATENTIE : MARTORII LU’ IEHOVA IN RUSIA AU FOST DECLARATI GRUPARE TERORISTA SI AU FOST SCOSI IN AFARA LEGII ,DISPUNANDUSE CONFISCAREA AVERILOR CARE LE DETIN !! OK !! DECI NU A FOST NIMENI ARESTAT SI NU A FOST NIMENI EXECUTAT !!NU A FOST NIMANUI INTERZIS SA CREADA IN CEEA CE VREA.SAU SA SE ROAGE CARUI DUMNEZEU VREA !! AICI E VORBA DE STRUCTURI CARE AU AVUT O FORTZA FINANCIARA NEFIRESC DE MARE,CU CARE FINANTA-U ACTIUNI ANTISTATALE,GEN. ONG-urile LUI SOROS !! BANII SI STRUCTURILE PARALELE CREATE DE EI,DESPRE ASTA E VORBA !! DE FAPTUL CA SCURCIRCUITA-U ORGANELE LEGALE ALE STATULUI !! SI IN TIMPUL LUI CEAUSESCU ERAU SINGURII INTERZISI IN ROMANIA,TOT PENTRU ACELASI LUCRU !! OK !! LA RUSI E RAU !! TZARA COMUNISTA !! CRED CA VA MAI AMINTITI DE GREGORIAN BIVOLARU CARE IN PREZENT E IN PUSHCARIE IN ROMANIA SI CARUIA SUEDIA I-A DAT AZIL POLITIC,DAR FRANCEZII,ATENTIE ,FRANCEZII L-AU ARESTAT SI L-AU TRIMIS IN ROMANIA CA SA FACA PUSHCARIE PENTRU NESTE AIURELI SI MINCIUNI !! ACEST OM A FACUT PUSCARIE SI PE VREMEA DICTATORULUI CEAUSESCU ,TOT PENTRU NIMIC,SI FACE TOT PENTRU NIMIC SI IN MAREA NOASTRA DEMONCRATIE OCCIDENTALA IN MICA COLONIE IMPUTZITA A RICANILOR CACACIOSI ,DAR DE CE ?? NICIODATA NU SA SPUS DE CE?? AU APARUT ZVONURI CA AVEA PUTERI PARANORMALE SI CEAUSESCU SE TEMEA DE EL ,EI ACUM CINE SE TEME DE EL …RICANII ?? EXPLICATIA E FOARTE SIMPLA ,A FACUT O ORGANIZATIE URIASA INTERNATIONALA ,SI IN ROMANIA A INFILTRAT SI PENETRAT PANA SI SERVICIILE SECRETE,PROCURATURA SAU INSTANTZELE DE JUDECATA !! ASTA E ADEVARATUL MOTIV CARE SE MATURA SUB PRESH SI ACUM !! IN JAPONIA A FOST SECTA AUM ,S-A INSCENAT UN ATENTAT CU GAZ SARIN IN METROU SI TOATA CONDUCEREA A FOST EXECUTATA SI MII DE MEMBRII CONDAMNATI LA PUSHCARIE PE VIATZA !! IN MAREA JAPONIE ATAT DE DEMONCRATA ?? NU AM AUZIT PE NIMENI SA PROTESTEZE CA CEVA AR FI IN NEREGULA CU MICUTZII MANCATORI DE OREZ !! BINENTELE CA A FOST SI O SECTA FOARTE MARE SI PUTERNICA IN CHINA !! SE CHEMA FALUNG GONG ,DAR LA UN MOMENTDAT STATUL COMUNIST I-A DECLARAT ORGANIZATIE TERORISTA,A EXECUTAT CATEVA DUZINI DINTRE EI ,SI RESTUL, MULTE MII AU FOST UITATI IN PUSHCARII ,PROBABIL PENTRU TOTDEAUNA !! EU CEL PUTZ,IN ,OBISNUIT CU PROTESTELE IMPOTRIVA UNUI STAT COMUNIST, MA ASTEPTAM LA PROTESTE ASURZITOARE DIN PARTEA OCCIDENTULUI, ATAT DE APARATOR AL TUTUROR DREPTURILOR CIVILE,DAR STUPOARE,TOTI AU TACUT CA PORCU’ IN PAPUSHOI ,NU SA AMINTIT DE NICI UN DREPT,A FOST RELATAT DOAR CA UN FAPT DIVERS !!SI POATE CEL MAI RELEVANT EXEMPLU CHIAR DIN INIMA DEMONCRATIEI MONDIALE ,RICANIA ,DESPRE SECTA DAVIDIENILOR , CONDUSA DE DAVID CORESH !! ASTA SPRE DEOSEBIRE DE RESTUL SECTELOR CARE S-AU FORMAT CA ORGANISME PARALELE STATULUI ,SAU CARE URMAREAU CORUPEREA SI RASTURNAREA ORDINII DE DREPT ,EXEMPLUL MARTORILOR LUI IEOVA,DECI ASTA A TRAIT DOAR IN AFARA STATULUI FORMAND O MICA COMUNITATE NU FOARTE NUMEROAA CU PROPRIILE LEGI SI PROPRIILE SURSE DE TRAI !! SFARSITUL ACESTEI SECTE A FOST CUMPLIT !! HOARDE INARMATE DE CRIMINALI AI STATULUI RICAN,I-AU ATACAT PRIN SURPRINDERE SI I-AU UCIS PE TOTI PANA LA ULTIMUL !! BARBATI,BATRANI,FEMEI,INVALIZI,COPII ,FARA SA AIBE MILA DE NIMENI!! A FOST UN MACEL !! DE FAPT ACEIASI PRELUARE ABSCONSA A STATULUI SA INCERCAT SI IN TURCIA LA ACEA TENTATIVA DE LOVITURA DE STAT PUSA IN MANOPERA DE IMPERIUL RICAN !! IN CARE ERDOGAN A FOST SALVAT DE PUTIN !! DE ATUNCI TOT SE BAGA SCORNELI CU INPLICAREA RUSILOR IN FEL SI FEL DE AMESTECURI IN ALEGERI SI IN TENTATIVE DE LOVITURI DE STAT !! ACEL POPA ,GULEN,A FOST PROBABIL LOGISTIC SI EL IMPLICAT, DAR SERVICIILE SECRETE RICANE INCET NCET IN ANI DE ZILE AU PRELUAT TOT STATUL TURC! ERDOGAN A REDAT DOAR INDEPENDENTA TURCIEI !! DECI NU E VORBA AICI DE CREDINTZA !! E VORBA DE STRUCTURI SI JONCTIONAREA STATULUI !! INTERZICEREA SECTEI DE POCAITI ,VINE DUPA CE SA ANCHETAT ACELE DEMONSTRATII ALE LUI NAVALNAI ,SA VORBIT DE BANI MULTI ,ONG-urile ERAU DEJA INTERZISE,BANII INSA AU VENIT PE ALTE CAI !! SI ASA MAI DEPARTE …. UNII ERAU PREA SIGURI DE RASTURNAREA LUI PUTIN,ACUM POATE MAI PUTIN SIGURI,MAINE POATE CHIAR SI MAI…PUTZIN !! : ): ) : )

  • Catun spune:

   Iarasi betie de cuvinte. Ce treaba au martorii lui Iehova cu Bivolaru?

   • SaakasBilly spune:

    E ACEIASI CHESTIE!! AU FACUT ACEIASI GEN DE INTRUZIUNE IN TREBURILE STATULUI !!

    • Catun spune:

     Ce intruziune au facut in treburile statului?
     E fals. Cauza este activitatea misionara care reprezinta o datorie de baza a fiecarui bun crestin.
     Sfintii apostoli erau persecutati de Imperiul Roman din aceleasi considerente, ca propovaduiau pe Hristos in detrimentul religiei de stat. Azi nu mai suntem in Antichitate.

 9. Catun spune:

  Recent Rusia a interzis practic manifestarea crestinismului in public, revenind astfel la legile din perioada sovietica. Cum „martorii lui Iehova” au un pronuntat caracter de a duce credinta lor intr-un mod deschis, au intrat in contradictie cu legile medievale date de Putin. Si astfel li se interzice religia catorva sute de mii de rusi.

  Cand un conducator de stat s-a pus cu o religie, niciodata n-a iesit bine. Oamenii vor tine la credinta lor si ii vor cauza lui Putin inca o problema in plus de care nu are nevoie. Cand il va durea suficient, atunci va gasi o solutie de compromis, daca nu va avea un cui in pantofii sai romanesti.

  • SaakasBilly spune:

   IN RUSIA PRACTIC EXISTA O MULTIME DE RELIGII !! ASTA E PRIMA INTERZISA!! DAR NU CREDINTZA ,CI STRUCTURILE LOR FINANCIARE CARE PRIMESC SUME EXORBITANTE DE BANI DE LA RICANI ,CU CARE VREAU SA RASTOARNE ORDINEA CONSTITUTIONALA !! AU FOST DECLARATI ORGANIZATIE TERORISTA !! NU AU TREABA CU CEI CARE SE ROAGA ,UNDE SE ROAGA SAU CAT SE ROAGA !! NU FI TEMBEL !

   • Catun spune:

    Minti papusa sacosaBilla.
    0. Martorii lui Iehova au fost declarati extremisti, nu teroristi. Ce fapte de terorism au facut?
    1. Statul Rus a hotarat sa li se confiste proprietatile.
    2. N-au drept sa se adune, sa se impartaseasca in ritul lor, sa se roage si sa studieze Scriptura.
    3. In Rusia crestinismului i s-a interzis ascultarea de porunca lui Hristos: „Duceti si faceti ucenici din toate neamurile”

    Spui numai minciuni fara nerusinare.

    • Catun spune:

     Confiscandu-li-se proprietatile, interzicandu-li-se practicile credintei si adunarile, li se interzice credinta.

     Poti fi crestin fara sa mergi la biserica, sa te spovedesti, sa te impartasesti, sa te rogi, sa participi la slujba, sa dai un dar la biserica?
     Sunteti dusi cu pluta.

    • SaakasBilly spune:

     UN GEN DE POCAITI INVENTATI DE RICANI !! „CRESTINI” SUNT SI ORTODOCSII !!

     • Catun spune:

      Si ce daca au aparut in SUA sau Israel? E alegerea libera a fiecaruia sa creada in ce vrea. Nu poti impune nimanui credinta. Si asta e o chestie de la anglo-saxoni, sau e o chestie crestina?

 10. SaakasBilly spune:

  DUPA CUM BINE STITI PUTEREA IN CUCERIRILE TERITORIALE ALE IMPERIULUI MALEFIC,MINCINOS SI CRIMINAL ,NU E FORMATA NUMAI DIN ARMATA CARE E CEA MAI MARE DIN LUME SI DIN ISTORIA OMENIRII ,NU E FORMATA DIN SERVICIILE EI SECRETE CARE SUNT LA FEL, CELE MAI STUFOASE SI MAI MARI DIN LUME !! NU SE BAZEAZA NICI PE CEL MAI COMPLEX SI CEL MAI MARE SISTEM DE PROPAGANDA SI DEZINFORMARE CARE A EXISTAT VREODATA,CUM E HOLLYWOOD,CUM E APROAPE TOATA PRESA SI MASSMEDIA MONDIALA ,CUM E NASA,A CARUI SCOP PRINCIPAL NU CONTINE RAHATZELE DIN IMENSUL SPATIU LIPSIT DE INTERES SI CONSUMATOR DE MARI RESURSE ,CI PROPAGANDA IMPERIALA SI INDUSTRIA DE ARMAMENT !! DAR IN AFARA DE TOATE ASTEA E SISTEMUL DE CALCUL A CARUI SCOP FINAL A FOST RETEAUA MONDIALA ADECA INTERNETUL PRIN CARE OAMENII ,MAJORITATEA NU PREA INTELIGENTI SA POATA FI SPIONATI SI CHIAR CONTROLATI IN FAVOAREA MARELUI IMPERIU SATANIC ,MINCINOS SI CRIMINAL!! SI SUNT MULTE ASTFEL DE UNELTE FOLOSITE IN SCOPUL DOMINARII MONDIALE ,UNA MAI SUBVERSIVA SI MAI SCONCSOASA CA ALTA ,ASA SUNT SI ONG-urile ASA ZIS NEGUVERNAMENTALE DESPRE CARE INCET LUMEA SE LAMURESTE CE URMARESC !! ASA SUNT SI MULTITUDINEA DE SECTE INVENTATE DE RICANI ,CARE SA CORUPA SI SA DISCREDITEZE ADEVARATELE RELIGII SECULARE,NATIONALE ,SA LE IA CREDINCIOSII ATRASI DE BANI SI FOLOASE MATERIALE ,CARE INFILTREAZA SOCIETATEA ,SE INFILTREAZA IN ORGANISMELE DE STAT,DEVIN INCET PE NESIMTITE PARALELE SI TOTODATA OMOGENE CU CELE ALE STATULUI ,LA NOI IN MIORITZA ASTA E DEJA UN FENOMEN DE MASA,INCET PRIN DISOLUTIE STATUL ISI PIERDE PUTEREA ,DACA ACUM SUNTEM O COLONIE ,IN VIITOR NE VOM TREZII STRAINI IN PROPRIA TZARA ,PANA SI CU OBICEIURILE SI TRADITIILE NOASTRE SCHIMBATE PESTE NOAPTE FARA SA FIM INTREBATI !! SECTELE NU SUNT RELIGII ,SECTELE SUNT O DETURNARE DE LA SCOPUL SPIRITUAL,LA CEL DE DOMINARE A MARELUI IMPERIU SATANIC,MINCINOS SI CRIMINAL RICAN !! EU AM VAZUT CU OCHII MEI ACEASTA TRANSFORMARE,IN 20-30 DE ANI !! TRAIESC INTR-O COMUNITATE SECTARA CARE IN URMA CU TREIZECI DE ANI LIPSEA CU DESAVARSIRE !! E SENZATIA AIA DE FUNDAMENTALISM ISLAMIC,ASTIA AU CATE 12-13 COPII DE FAMILIE ,STATUL CONTRIBUIE VARTOS LA BUNASTAREA LOR ,CEEA CE NU E DREPT ,DAR RICANII NE INPUN LEGILE !! INTERZICEREA ACESTOR PROCEDEE TOXICE DIN TOATA GAMA DATA EXEMPU ,ADUCE DE LA SINE ATACURI PE LATURA DREPTURILOR OMULUI,CU TOATE CA CELOR MAI MARI CRIMINALI DIN ISTORIA PLANETEI ,NU LE PASA DE VIATZA UMANA NICI CAT DE O INSECTA !! EI PROTESTEAZA MOTIVAND CU MINCIUNI SFRUNTATE ATUNCI CAND APARE O PIEDICA IN DRUMUL LOR CATRE DOMINAREA TUTUROR NEAMURILOR, SI CONTROLUL PLANETAR !!

  • Catun spune:

   Papusa sacosaBilla. cat de departe puteti fi de drepturile si libertatile fundamentale ale omului!
   Se vede din ce scrii ca in secta lui Putin ca si in cea lui Satan nu exista libertate de constiinta.
   Cine va credeti voi sa impuneti religia cuiva? Nici Dumnezeu nu impune religia, El doar lasa pe omul sa aleaga ce sa creada. Satana manipuleaza si doreste sa impuna unui om ce sa creada.

   • SaakasBilly spune:

    STIMATE PAPUSHOI !! CAND SATANA TRIMITE BANI UNOR ASA ZISI POCAITI INVENTATI IN BARLOGUL EI ,CA SA RASTOARNE GUVERNUL UNUI STAT SUVERAN ,ATUNCI ACEI POCAITI E CORECT SA-I NUMESTI ORGANIZATIE TERORISTA SI SA LE CONFISTI BANII TRIMISI DE SATANUL ALA DI PISTI OCEAN !! AICI NU E VORBA DE LIBERTATEA CREDINTEI ,CI DE LIBERTATEA DE A DA LOVITURI DE STAT !!

    • Catun spune:

     Papusa sacosaBilla, iar minti. Ce terorism au facut sarmanii astia? Martori avem si in Romania, cam peste tot in lume. Ei chiar cred ce zice Crezul Ortodox, anume in Imparatia lui Hristos care va fi instaurata pe pamant la finele timpului.

     Orice crestin normal cum sunt si ei cred ca „Imparatia nu e din lumea aceasta”.

     Ce lovitura de stat visezi? Ce terorism? Sunteti dusi cu pluta.

     • SaakasBilly spune:

      MA IEI CU CE ZICE ORTODOXIA ?? CA EI AR CREDE ?? ESTI TAMPIT?? PAI DACA E ASA ATUNCI DE CE NU AU RAMAS ORTODOCSI ??? DIN CAUZA BANILOR SI A OPORTUNITATILOR DIN OCCIDENT ?? EU TOATE LUCRURILE ASTEA LE-AM VAZUT SI TRAIT !! MINCINOSULE !!

     • Catun spune:

      Papusa sacosaBilla, tu nu stii ce cred martorii lui Iehova, dar discuti despre crezul lor? Ii acuzi de lovitura de stat, terorism, excrocherii, etc. Vreau sa vad dovezile pe baza carora gandesti,

      Instanta din Rusia a invocat un motiv simplu: in Rusia n-ai voie sa vestesti Evanghelia sau crezul, indiferent ca esti crestin ortodox, catolic, musulman, martor al lui Iehova, penticostal, baptist, adventist, luteran, reformat., yoghin, mormon etc.

      Martorii sunt cei mai activi si au fost taxati primii.

  • Catun spune:

   Ce religie nu e controversata?
   Papusa sacosaBilla, iata proba practica. Te declarai crestin mai bun decat un homosexual, dar nu esti in stare sa respecti parerile religioase ale altcuiva.

   • SaakasBilly spune:

    EU NU CRED CA SA DISCUTAT O SINGURA SILABA AICI DESPRE TEME RELIGIOASE,CA SA NU FIU DE ACORD CU EI !! SE FACE PROZELITISM LA GREU,PRACTICI UZITATE DE TOT CE AU SUB CONTROL RICANII,DAR NICI MACAR ASTA NU A FOST CAUZA !! CAUZA AM EXPUSO EU FOARTE CLAR SI PE INDELETE!! DACA VOI MASCATI REALITATEA CA NU VA CONVINE,SI VENITI MEREU CU O PACLA DEASA DE MINCIUNA…ASTA E !! EU RESPECT PARERILE RELIGIOASE ALE TUTUROR !! NU EU SUNT CEL CARE VREAU SA SCHIMB PARERILE RELIGIOASE ALE ALTORA CI EI !! NU E SAMBATA ,DE ANI DE ZILE ,CA SA NU MA TREZESC CU EI LA POARTA!! PROZELITISMUL LOR E FOARTE AGRESIV SI SUNT FOARTE INCAPATANATI !! MAI SUNT SI ALTE SECTE ALIMENTATE DE RICANI SI OCCIDENT CARE SCHIMBA VARTOS PEISAJUL TRADITIONAL AL DIFERITELOR TZARI !! NU REZOLVA NIMIC CU INTERZICEREA DOAR A „MARTORILOR”!!

    • Catun spune:

     Ba da, Rusia interzice adunarile, inchinarea, vestirea Evangheliei, sarbatorile, – e o problema de credinta, e o problema religioasa. E impotriva libertatii de constiinta. Fiecare e liber sa aleaga, dar e obligat sa accepte algerile celuilalt. Nu e o crima sa vorbesti din Biblie. Ai avea nevoie de ceva pocainta, trolule.
     T

  • Criss spune:

   Urmăresc răspunsurile dumneavoastră şi observ că atingeţi argumente „spinoase”. Individul care vă contrazice are argumente cât pisica mea, deci e doar un brain washed cum, din nefericire, sunt mulţi prin Mioritic Land. Din păcate, crud, e adevărat când spuneţi că dacă azi suntem o colonie, mâine vom avea nevoie de vize pentru a circula dintr-o regiune într-alta a ţării! Mare om a fost Ceauşescu! Avea cap în căciulă! Cât despre Putin şi toată mişcarea asta cu iehoviştii pe care eu nu-i iubesc, nu-i urăsc, mi-s egali ca orice altceva, cred umil că, dincolo de unele aspecte de drepturi ale omului care, aşa cum spuneţi dv nu ar fi încălcate doar în Rusia, gestul de a pune în afara legii secta e pe deplin argumentat şi legitim. Libertate de cult da! Libertate sexuală da! Libertate de exprimare da! Dar fără mizerie (cum sunt filmele şi muzica americane pe care o copie lumea „civilizată” ca pe nuş ce) în limbaj (în filmele americane există ceva gen 20% de înjurături! la ei „fuck you, son of the bitch” şi alte perle sunt normalitatea în dialectică), fără devieri cum ar fi căsătoria între homosexuali şi cu sectele: crede în ce dracu vrei, dar nu îmbuiba lumea cu ideile tale, oricât de juste ţi s-ar părea ţie şi acoliţilor tăi! Au făcut bine ruşii! Apropo, celor care latră cum că ar fi una din legile medievale ale lui Putin, să-l pupe-n cur: nu e singurul care face şi drege pe acolo! Dar pupcuriştii de pe la noi duşi de curentul de rusophobia şi putinphobia despre care se discută deja pe larg şi prin Occident ca fiind o doctrină de discreditare, ghici a cui, nu au cum să mai înţeleagă! Au vălul de murdărie pe ochi! Ei văd doar o singură soluţie: SUA! Niciodată în istoria chinuită a omenirii nu a reuşit să se impună „un singur imperiu”. Nicicum! Deci, America: ia aminte, n-o să ajungi nicăieri! Complimente dom’le „papusa sacosaBilla” cum sunteţi numit de acest Catun pentru obiectivitate! Şi, cum ar spune el, pentru înclinaţia spre a vorbi de bine Rusia! Caz rar, printre altele, azi! Cu stimă!

   • Catun spune:

    Pun pariu ca esti trimis de Rusia aici. Unul dintre troli dar cu un alt nick. Acelasi spirit al propagandei Rusiei: „crede fara dovezi ca am zis eu”.

    N-aveti cum sa mai dregeti busuiocul dupa ce ati interzis un cult religios si calcati pe libertatea de constiinta.

 11. bogdan spune:

  Democratia si libertatea religioasa din OLr ! Pai de pe vremea Perestroikai lui Gorbacev Martorii precum si celelalte culte au fost recunoscuti oficial ! Acum se poate vedea cat de mult au regresat porcii !

  • vlad tepes spune:

   Iti inteleg durerea sufleteasca fatza de acei sectanti, cand tu insuti faci parte din secta „Martorii lui Onan”, care-si aduna sperma-n borcan!!!

   • Victor spune:

    Vezi tu ”vlad tepes”, ești pe lângă subiect. În articol nu era vorba de ”Martorii lui Onan”(apropo, ai habar de unde vine numele Onan?) ci de ”Martorii lui Iehova”. Asta e altceva! Iar dacă intenționai să-ți bați joc, atunci adu-ți aminte de asta când sub o formă sau alta, mai devreme sau mai târziu, vei fi și tu victima unui abuz asemănător. Pentru că ce s-a întâmplat acolo este un abuz atât de categoric încât nu ai nevoie de pregătire juridică să realizezi asta.

    • vlad tepes spune:

     Victoras tata, e prea greu pt tine sa sesizezi ironia din text! Si apropo de Onan, cand eu auzisem de el, tu te jucai cu putzulica prin apa, iar maica-ta te spala la cur! Iar aia cu abuzul, spune-o la copii, caci rusii ortodocsi nu fac altceva, decat sa indeparteze o secta periculoasa si plina de blasfemii, care afirma ca Mantuitorul Hristos e un om deosebit creat de Tatal pt a invata oamenii si a face minuni!

     • Catun spune:

      Papusa vlada-n teapa, pentru acest motiv ar trebui interzis si Islamul care numara cateva zeci de milioane in Rusia. Ei zic ca Hristos nu a fost decat un profet si alte minunatii mult mai aberante. N-am auzit de nicun martor al lui Iehova terorist, dar toti teroristii din Rusia sunt musulmani. Si cu toate acestea sunt interzisi doar martorii, pentru ca ei fac misionarism activ.

      In Rusia mai e un fost politist care se crede Hristos si prostimea il urmeaza. N-am auzit ca sa fie interzis.

     • Victor spune:

      vlad teapă, faptul că ai auzit de Onan, nu înseamnă automat că și știi cine a fost… nici nu te califică să dai lecții cuiva. Iar cât privește vârsta, nu vreau să-ți spun prea multe, dar să nu fii prea sigur pe tine. Faptul frații mei au fost interziși în Rusia, nu–i cea mai mare tragedie. Așa interziși cum sunt, vor continua să-și practice închinarea cum vor putea mai bine. Și vor continua să fie un ”spin în ochi”, pentru toți cei care se bucură astăzi de încercarea lor. Te rog prietene, învață din istorie. Martorii sunt în Rusia din 1890, au fost interziși sub Lenin, Stalin și ceilalți. Tot partidul comunist, NKVD-ul mai târziu KGB, nu au reușit să-i desființeze, deși au fost în închiși în gulag, deportați în Siberia, etc. Dimpotrivă, astăzi sunt peste 175.000, ar trebui să-ți dea de gândit un pic. Și asta s-a întâmplat nu doar în Rusia, mai la vest Hitler a încercat și el să ne ”stârpească”, cum s-a și exprimat. Totuși Gestapo și lagărele de concentrare nu au fost destul de eficiente, deși peste 6.000 de Martori au fost închiși. astfel de fapte ridică semne de întrebare pentru oricine gândește un pic.

   • Catun spune:

    Dupa comportament tu faci parte din secta terorista a lui Putin. Voi sunteti religia de stat: putinismul.
    Va inchinati la Putin ca la Holy Cow.

    • vlad tepes spune:

     Tu amaratule, uita-te la tine, caci faci parte din secta „fetitzelor curiste din Catun”, care v-ati obisnuit sa stati cat e ziua de lunga, in pozitia preferata de „capra”, ca sa fiti penetrate din toate pozitiile!!!

     • Catun spune:

      Mai sus faci apologia Mantuitorului Hristos, iar aici faci apologia dracului.
      Asta poate fi schizofrenie. OLR!

     • vlad tepes spune:

      Oare, nu era ora ta favorita, pt a fi penetrata, mai „fetitza” din Catun??

   • Treaz destul ! spune:

    Vlade, Vlade… faci ceea ce sti mai bine, adica sa arunci cu noroi in cei care sint mai curati decat tine.Este in regula in cocina in care traiesti, nu este nimic nou sub soare, crima ascunsa si jaful pus pe loc de cinste.Noaptea cand te pui la somn, chiar reusesti fiind asa ? Toate la vremea lor, si nu ca sa fiu un profet, caci nu mai exista asa ceva ” inca putin, si ceea ce era, nu va mai fi” .

  • Criss spune:

   regresat eşti tu care consideri un popor întreg „porci”. aia e românul doc, ce să-i faci! ţin să te anunţ, fără să te enervez, că papi caca! dacă ai şti să citeşti, măcar în engleză, nu mai pretind în rusă, care te-ar lumina asupra evenimentelor, ai înţelege o nuanţă: martorii nu sunt ilegali, ci li se confiscă averile nejustificate şi li se interzice adunarea şi practicarea proxenetismului, ceea e altă mâţă în alt sac (părerea mea)

   • Catun spune:

    Criss crass, vom vedea ce hram porti daca vei mai posta.
    Faci o dezinformare crasa. Probabil ce zici este produsul propagandei Rusiei. Nu comentez „nuanta” care este o aberatie enorma.

    Daca ai fi citit macar jumatate din ce m-am straduit sa prezint aici, ai fi inteles ca singurul motiv pentru care organizatia „martorilor lui Iehova” a fost declarata „extremista” de catre justitia Rusiei in maniera neconstitutionala este: activitatea misionara lucru natural in crestinism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top