Ilulissat, Denmark, icebergs in Disko BayDanemarca și teritoriul său autonom Groenlanda depune astazi, 15  decembrie, la ONU, dosarul cu pretentiile sale asupra unei portiuni din zona arctica, dincolo de zona economică de 200 de mile. Teritoriile cerute reprezinta de 20 de ori suprafata actuala a regatului, și include Polul Nord.

Potrivit publicatiei Politiken, în cazul în care cererea Danemarcii va fi satisfacuta în întregime, regatul va primi dreptul asupra a 895.000 de kilometri pătrați pe fundul mării și va deveni vecina cu zona economică de 200 de mile a Rusiei. Dosarul depus de Copenhaga la sediul Comisiei ONU aduce disputa teritoriala asupra arcticii într-o nouă fază.

Aminitm ca, în 2007, un submarin rusesc a fixat un steag rusesc pe fundul mării la Polul Nord, asa ca pretentia Danemarcii va declansa o coliziune directa cu interesel Moscovei in regiune.

Pregătirea propunerii daneze de impartire a zonei arctice a durat 12 ani și a costat 300 de milioane de coroane (50 milioane USD). Anterior, Danemarca, Groenlanda și Insulele Feroe au depus la ONU alte patru cereri pentru o suprafață de 873.000 kilometri pătrați. Astfel, pe baza cererilor anterioare, regatul și teritoriile sale autonome pretind la o creștere a dimensiunii tarii de 40 de ori.Denmark's West Coast

Comisia ONU privind delimitarea limitelor platoului continental ar putea avea nevoie de 10-15 ani pentru a examina revendicările depuse de Copenhaga. Acesta va trebui să stabilească dacă aceste revendicari sunt justificate din punct de vedere științific. Cum observa portalul DR.dk, comisia speciala ONU ar putea acorda dreptul asupra acestei parti a platformei doar Danemarcii, Canadei și Rusiei, care vor trebui să cadă de acord asupra împărțirii teritoriului dintre ele.

  Provocarea Rusiei

Publicatia Aftenposten a atras atenția asupra implicațiilor politice ale cererii Danemarcii. Astfel, profesorul canadian Michael Byers, expert în politică externă arctică și politica de securitate, a declarat că cererea Danemarcii poate provoca perturbări grave la Moscova. Cerințele daneze sunt atât de mari, încât ele pot fi percepute ca o provocare împotriva Rusiei spune Byers.

Expertul adaugă că Rusia continuă să elaboreze propria cerere finală privind delimitarea fundului mării în regiunea arctică, iar propunerea depusa de Danemarca ar putea provoca complicații diplomatice, mai ales in contextul actual, în care relațiile dintre Rusia și Occident sunt foarte tensionate.

Expertul canadian (amintim ca si Canada are pretentii in zona arctica) sustine ca Danemarca este „singura țară care acum desfasoara acțiuni provocatoare in regiunea arctică” şi ca acest lucru este „contrar tradiției diplomației constructive„.

arctica2Totusi, observam ca in problema arcticii, dintre tarile implicate in disputa, Canada face cele mai belicoase declaratii (gen, „vom apara cu arma in mana dreptul nostru asupra arcticii”), in timp ce Rusia chiar infiinteaza baze militare cu desfasurare de forte armate (navale si terestre). Plus, cum am mentionat deja, a revendicat Polul Nord infingand steagul sau.

La rândul său, șeful diplomatiei daneze Martin Lidegor considera ca aceste acuzatii sunt exagerate. Potrivit lui, în acest caz este vorba doar despre stabilirea unor fapte științifice. Nu este un act de agresiune, este o încercare de a determina apartenenta unor teritorii pe baza datelor geologice„, a spus Lidegor.

Reamintim, în conformitate cu datele US Geological Survey (USGS), 30% din gazele nedescoperite din lume și 15% din rezervele de petrol se afla în Arctica. În afară de SUA, Rusia, Danemarca și Canada, în Consiliul Arctic mai intra Norvegia, Islanda, Suedia și Finlanda.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Danemarca vrea Polul Nord şi se aşteaptă la complicaţii din partea Rusiei

  1. […] Danemarca depune pe 15 decembrie, la ONU, dosarul cu pretențiile sale asupra unei porțiuni din zona arctică. Teritoriile cerute reprezintă de 20 de ori suprafața actuală a regatului, și include Polul Nord, notează paginaderusia.ro. […]

  2. […] Danemarca depune pe 15 decembrie, la ONU, dosarul cu pretențiile sale asupra unei porțiuni din zona arctică. Teritoriile cerute reprezintă de 20 de ori suprafața actuală a regatului, și include Polul Nord, notează paginaderusia.ro. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top