„Sluga poporului” a lansat cariera politică a „magnificului actor” ucrainean Vladimir Zelenski. Acest serial de televiziune din Ucraina este suficient de realist pentru a atrage atenția spectatorilor și este destul de absurd pentru a-i face să zâmbească, scrie editorialistul The Washington Post, Anne Applebaum.

Protagonistul „Sluga poporului” este un simplu profesor de istorie, Vasili Goloborodko. Datorită unei inregistrari video realizata de studenții săi, în care profesorul de istorie denunță dur corupția, el devine brusc președintele Ucrainei. După asta, toată lumea din jurul sau, inclusiv șeful său urâcios și familia indiferentă, încep brusc să-i caute favoarea și chiar să se umileasca în fața lui.

Rude îndepartate îl sună pe ”erou”, cerându-i posturi guvernamentale. Oligarhii anonimi se freaca multumiti pa maini si mâncând caviar se felicită reciproc pentru victorie, spunând că „poporul iubeste populismul ieftin”. Își fac planuri cum sa-l supuna pe Goloborodko.

„Dar, treptat, Vasili învață să riposteze. Pe parcursului acestui traseu el ia în derâdere parlamentul ucrainean, politicienii și limbajul politic. El ironizează amestecul ciudat de respect și groază pe care ucrainenii îl resimt față de liderii lor și față de stat „, spune Applebaum.

Potrivit ei, Vasili, care este exact opusul lui Frank Underwood, eroul din House of Cards, pledeaza pentru bunul simt, fapt atragator pentru milioane de ucraineni, care doresc ca cineva precum ”sluga  poporului” sa devina presedintele lor. Aceste sentimente i-au permis lui Zelenski să obțină sprijinul a 30% dintre alegători și să-l depaseasca  în prima rundă de alegeri pe actualul șef de stat, Petro Poroșenko.

Este demn de remarcat faptul că această „ciudată saga” se derulează pe fundalul unor alegerilor relativ corecte și libere care au avut loc în Ucraina. Experții care au urmarit procesul de votare susțin că în primul tur au fost considerabil mai puține încălcări decât se așteptau. Candidatul partidului de extrema dreapta a obtinut mai putin de 2%, adica mult mai putin decat „extremiștii in tarile occidentale”, noteaza autorul.

Între timp, potrivit lui Applebaum, multe întrebări despre Zelenski nu diferă de cele referitoare la alți candidati, în special la cei fără experiență politică. Mulți se întreaba dacă imaginea publică promovata este reală sau falsă? Daca opiniile personajului pe care îl joacă coincid cu propriile sale opinii?

Nu putem sti adevarul cu siguranță. Zelenski aproape că nu oferă interviuri și desfasoara campanie doar în ​​propriile emisiuni. Dar, pe de altă parte, nu știm nici ce gândesc „politicienii obișnuiți” și nu putem spune că suntem îngrijorați de acest aspect.

„Majoritatea oamenilor absorb știrile despre politică în același mod în care absorb conținutul de divertisment – de pe telefoane mobile sau televizoare. Poate că nu este nimic surprinzător în faptul că ucrainenii tratează o campanie electorală fictivă în același mod în care trateaza si o campanie organizată de strategi politologi”, susține Applebaum.

În opinia ei, un astfel de succes poate fi observat și în democrațiile mai „mature”. Unii compară tactica lui Zelenski cu cea a lui Donald Trump, care și-a folosit popularitatea tv în scopuri politice și a găsit o modalitate neobișnuită de a-și promova opiniile. Dar, spre deosebire de Trump, sau de comediantul italian Beppe Grillo, care a fost unul dintre fondatorii mișcării ”Cinci stele”, actorul ucrainean „nu vrea să aduca divizare în societate”.

Dimpotrivă, Zelenski, care vorbește deopotriva rusă și ucraineană, conduce o firma profitabilă și de mulți ani sustine turnee în multe orașe mici, fiind perceput ca un simbol al succesului și unității naționale într-o țară care se simte adesea divizata. El se adreseaza oamenilor obosiți de războiul cu Rusia sau care nu vor să se mai gândească la asta. El nu participă la proteste furioase, ci își discreditează adversarii politici luandu-i în derâdere.

În același timp, potrivit autorului, este imposibil să nu se țină cot de „interpretarea mai sinistră” a succesului lui Zelenski. Unii sunt îngrijorați de legătura sa cu „cel mai bogat oligarh al Ucrainei”, Igor Kolomoiski. În plus, Zelenski este considerat prea naiv și se îndoiesc de capacitatea sa de a guverna o țară care se află în stare de război, este o entitate geopolitică și are o economie vastă și complexă.

Primul test pentru Zelenski va fi dezbaterea sa televizata cu Poroșenko pe stadionul din Kiev. Dacă va răspunde serios la întrebări despre război, economie, politică externă și energetică, atunci poate avea o șansa. Dacă, dimpotrivă, va face haz de aceste probleme, probabil că șansele de a câștiga vor deveni chiar mai mari, crede Ann Applebaum.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top