crimeeaForţele armate ucrainene dislocate în Crimeea aveau ordin să deschidă focul, dacă separatiştii ar fi încercat să captureze unitățile militare în care erau cantonaţi, însă ordinul nu a fost executat, declară Oleksandr Turchynov, președintele Radei Supreme (Parlamentul) din Ucraina într-un interviu pentru revista Focus.

Turchynov a dezvăluit unele detalii din culisele dezbaterilor parlamentare în cazul pierderii controlului Ucrainei asupra Crimeei.

Răspunzând la întrebarea de ce soldații ucraineni din Crimeea nu s-au opus nici măcar atunci cand unitatile lor au fost atacate, Turchinov a explicat Armata ucraineană, situată în Crimeea, era alcătuită în proporţie de 70% din militari locali angajaţi în baza de contract,  pentru care serviciul in armata a fost doar o sursă de venit. De aici şi refuzul de a executa ordinul cu privire la utilizarea armelor din dotare. Un astfel de ordin a fost dat, dar atunci nu avea cine să-l execute„, a declarat Turchynov.

Şeful Parlamentului susţine agresiunea rusă în Crimeea a început pe fondul lipsei de facto a controlului statului asupra regiunii și slaba pregatire a armatei. Rusia, în schimb, era foarte bine pregătita pentru actiuni în forța.

TurchynovTrupele ruse în Crimeea au staţionat legal în peninsulă. Ce au facut acolo este ca au acționat ilegal, alcatuind avangarda provocatorilor si acelei parti din populatie care manifesta sentimente separatiste. Dar, în același timp, în conformitate cu acordul ruso-ucrainean, prelungit la Kharkiv de fostul presedinte Ianukovici, Rusia putea introduce legal pe teritoriul Crimeei un contingent militar de până la 46 de mii de oameni. Şi nu doar în Sevastopol soldații ruși aveau dreptul să se deplaseze prin toata peninsulaa reamintit șeful parlamentului.

În plus, prezenta atat de masiva a Armatei Ruse a fost un teren propice pentru inflorirea tendintelor separatiste, rușii s-au folosit din plin de conjunctura pentru propagandă subversivă în rândul populației din zonă.

Fără sprijinul populației locale aceasta ocupare a Crimeei nu ar fi fost posibilă„, a adăugat el.

Cu toate acestea, crede Turchinov, istoria va risipi iluziile oamenilor care s-au lăsat corupti de promisiunile generoase ale provocatorilor de la Kremlin. Statul european puternic pe care îl va construi poporului ucrainean, indiferent de piedicile puse de Putin, va fi cel mai convingător argument.

„Aceasta va fi baza pentru reîntoarcerea Crimeei în Ucraina. Înțelegerea de catre majoritatea populatiei din Crimeea a marii erori pe care au facut-o. Stabilizarea situației economice din Ucraina și integrarea europeană, lucrurile acestea ne vor ajuta să readucem peninsula fără vărsare de sânge„, a mai spus Turchinov.

Anexarea. Cum a avut loc

Începand cu data de 27 februarie 2014, militari mascati si fara marcaje ale  armatei ruse au început să blocheze și sa ocupe obiective militare si de stat din Crimeea.

omulet verdePe 16 martie,  în Republica Autonomă Crimeea și la Sevastopol a avut loc un referendum”, inițiat de către autoritatea nelegitima prorusă. Autoritățile din Crimeea au declarat rezultatele numărării voturilor au aratat ca 96.77% din populatie au votat pentru alipire la Federația Rusă.

Din moment ce Constituția Ucrainei nu prevede referendumuri locale, și având în vedere faptul acesta a fost posibil ca urmare a actiunilor trupelor ruse, comunitatea internationala, cu excepția Rusiei, au declarat referundumul nelegitim.

Pe 17 martie, Consiliul neligitim al Crimeei a proclamat peninsula stat suveran şi independent Republica Crimeea.

Ulterior, Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la recunoașterea Republicii Crimeea„, iar pe 18 martie Putin și autoritățile din Crimeea separatistă au încheiat acordul privind aderarea peninsulei la Rusia.

Comunitatea internațională a refuzat să recunoască anexarea Crimeii și referendumul din republica autonoma.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top