Musa HilalMusa Hilal, șeful unei grupări armate din Sudan, acuzat de crime de razboi in Darfur, câștiga anual aproximativ 54 de milioane de dolari din mina de aur „Jebel Amir”, scrie publicatia Foreign Policy, citând un raport confidențial al Comisiei privind sanctiunile a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit publicatiei, Rusia este singura tara ca blochează publicarea raportului și refuza reînnoirea contractele cu cinci din membrii comisiei.

„Conform unei surse diplomatice, în decembrie, Rusia a respins raportul, numindu-l extrem de părtinitor și bazat pe speculatii. „Moscova a declarat că va fi de acord cu publicarea raportului, numai în cazul în care” cele mai controversate puncte vor fi șterse. „SUA și aliatii sai occidentali au respins cererea Rusiei, declarând că aceasta ar crea un precedent care în cele din urmă va știrbi independența comisiei ONU privind sancțiunile”- se pune in articol.

Moscova crede că recomandarea Comisiei de a verifica comerțul cu aur sudanez este un element al unei campanii motivate politic, care are ca scop pedepsirea Khartoumului, nu consolidarea pacii și securitatii în Darfur. Reprezentantul oficial al Rusiei la ONU, Alexei Zaițev a declarat luni, printr-un e-mail, că Moscova a „amânat „publicarea” raportului pentru consultări suplimentare în cadrul Consiliului, nu l-a blocat” – a declarat acesta publicației.
„Rapoartele acestui comitet au fost rareori echilibrate sau obiective – a scris Zaițev. Dar, în ultimul raport, gradul criticii unilaterale și în general nefondate la adresa autorităților sudaneze depaseste norma de toleranta”.
El a adăugat că raportul creează riscul ca „mii de mineri din Darfur sa-si piarda mijloacele de existență”.

Amintim contextul. Ca răspuns la revolta minorităților etnice, guvernul Sudanului, împreuna cu gruparea Hilal au aplicat strategia politicii „pământului pârjolit”, ceea ce a dus la decesul a peste 300 de mii de oamenii și mai mult de 2,5 milioane de refugiati din Darfur.
Curtea Internațională de Justiție l-a acuzat de genocid pe președintele sudanez Omar al-Bashir. În ceea ce-l priveste pe Hilal, acesta a fost inclus în 2006 în lista persoanelor carora Consiliul de Securitate al ONU le interzice să părăsească Sudanul cu înghețarea activelor personale.
Raportul comisiei ONU afirmă că Hilal continuă să coopereze cu forțele sudaneze și să desfasoare tranzactii cu Banca Centrală a Sudanului în valoare de milioane de dolari. Comisia susține că banca centrala nu a înghețat activele lui Hilal și autoritățile sudaneze îi permit să părăsească țara ori de câte ori vrea el.
La rândul său, reprezentantul Sudanului in ONU, Omer Dahab Fadl Mohamed a declarat că Hilal „nu are conturi in Sudan și nici nu exportă aur prin Banca Centrală a Sudanului”. În ceea ce priveste cererile de impunere a sancțiunilor asupra comerțului cu aur sudanez, oficialul le numeste o noua încercare de a priva Sudanul de resursele sale naturale. De asemenea, el a spus că guvernul sudanez a preluat recent minele Jebel Amir sub controlul său. Comisia ONU consideră însa că acestea continua sa fie controlate de Musa Hilal.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to De ce îl apără Rusia la ONU pe Musa Hilal, un criminal de război din Sudan?

 1. Terente spune:

  Poate că a venit timpul ca Rusia să zboare din Consiliul de Securitate, ale cărui lucrări le sabotează sistematic. De la independenta Israelului (nici acum nu mi-e clar cum au reuşit să o aprobe, cred că era beat Stalin) încoace, numai cu asta se ocupă rusnacii. Precedent d.p.d.v. legal ar fi – în 1939, după ce au invadat Finlanda, au fost zburaţi din Liga Naţiunilor.

 2. bogdan spune:

  Pai o tara de criminali si hoti precum rushinica apara mereu pe hoti si criminali ! A se vedea Corea de Nord,Siria,Belarus,republicile inventate peste tot precum DNR,LNR etc. O tara de cacat ce mereu incearca sa dovedeasca ca ea este cea mai de cacat din lume…nimeni sa nu-i ia premiul…

 3. unul spune:

  Rusii blocheaza orice nu este in favoarea lor , oricum adevarul pentru ei nu exista asa ca ar trebui inlaturati din toate organismele internationale si lasati singuri cu parerile lor.

  • bogdan spune:

   Cred ca tarile democratice ar trebui incet incet sa formeze un nou organism care sa inlocuiasca ONU ! Majoritatea tarilor din lumea intreaga sunt democratice – astfel pot stabili criteriile si oricine va dori sa adere sa indeplineasca cerintele !!! Astfel se vor retrage din ONU tarile civilizate si vor ramane acolo doar cateva zeci de tari paria gen Rusia ! Incet incet ceva trebuie schimbat in lumea asta deoarece sunt f multe tari nedemocratice si teroriste gen rushinica sau siria ce au tot felul de drepturi de veto in ONU ! Astfel fiecare tara ce va adera va trebui sa demonstreze ca merita sa intre in noul club select ! rushinicii s-ar putea sa-i trebuiasca decenii…Astfel incet incet ONU asa cum este azi va disparea deoarece in general tarile nedemocratice nu au si potenta economica sa mentina un asemenea organism in functiune…rushinica chiar daca se crede mare ea in fapt este a 10 roata la caruta – cel mult o economie de putere medie locala…daca nu ar avea petrol si gaze ar fi chiar un 0 barat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top