Ziarul britanic The Daily Telegraph a remarcat faptul că Rusia, pe fondul scăderii prețului la țiței, precum și a înăspririi sancțiunilor occidentale, a inceput în ultimele luni sa cumpărare în mod activ aur de pe piața mondială.
Aparent, Moscova se pregătește astfel pentru o confruntare economică prelungită cu Occidentul.
„Cele mai recente cifre publicate de World Gold Council arată că, în perioada iulie–septembrie, profitand de scăderea prețurilor aurului, Kremlinul a cumparat 55 de tone de metal prețios – mult mai mult decât alte țări„, – informează The Daily Telegraph. In al treilea trimestru al acestui an, băncile centrale din întreaga lume au achiziționat 93 de tone de aur.
Mai exact, potrivit Bloomberg, numai în luna septembrie a acestui an, Rusia şi-a crescut deținerile de aur cu 37,2 tone metrice (1,5 miliarde de dolari), un record din 1998 in ceea ce priveste ritmul de creștere a rezervelor de aur ale Rusiei. Astfel, Moscova, care are a 5-a cea mai mare rezerva de aur din lume, în luna septembrie a ajuns sa detina 1,149.8 tone metrice de metal pretios.
În schimb, rezerva de aur a Băncii Rusiei a scazut ca urmare a intervențiilor de salvare a rublei cu 68 miliarde de dolari, ajungand la 443,8 miliarde de dolari (la 17 octombrie).
World Gold Council estimeaza ca, în 2014, volumul de aur cumparat de către băncile centrale din întreaga lume va fi de circa 500 de tone.
Preț aurului în sine a scăzut în luna septembrie cu 6%, iar acum este de 1,223.5 dolari pe uncie, cu 36% sub pretul maxim atins in 2011. Potrivit analiștilor occidentali, prețul scăzut al aurului poate fi văzut ca un prilej bun pentru a reface rezervele de metal pretios.
În afară de Rusia, cele mai active tari pe piata achiziţiei de aur sunt Kazahstanul și Azerbaidjanul.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.