Karabah armataMinistrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vizitat recent Baku, unde s-a întâlnit cu omologul său azer pentru a discuta problema Nagorno-Karabah.

Ambii diplomați au declarat apoi că în cadrul negocierilor au fost atinse  progrese reale, dar din cauza lipsei de detalii și a acțiunilor concrete privind perspectivele soluționării conflictului, impresia lasata este ca au vorbit doar ca sa dea iluzia ca se află în treabă.

Deși pe câmpul de luptă din Karabah s-a instaurat liniștea incă din luna aprilie, situația în regiunea rămâne tensionată. Azerbaidjanul nu este satisfăcut de termenii acordului de pace din 1994. Chiar daca ultima escaladare nu i-a adus mare castig  teritorial, totusi s-a obținut reluarea negocierilor, iar conflictul înghețat a apărut din nou în câmpul de vedere al comunității internaționale. Mediatorii negocierilor au devenit atât Rusia, cât și în Franța și Statele Unite ale Americii.

În același timp, dintre toti mediatorii străini, Rusia este cel mai important și influent, notează Stratfor. Rusia are pe teritoriul Armeniei o baza militara cu o garnizoana de 5.000 de soladați, precum și, în același timp, ea furnizează majoritatea armelor Azerbaidjanului. De aceea, la întâlnirea anterioară dintre liderii armean și azer, Vladimir Putin a fost figura prinicpala a medierii, deși la discuții au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai SUA și din Franța.

La acea întâlnire s-a reușit atingerea unei înțelegeri reciproce, dar numai in vorbe, pentru ca partile nu vor accepta solutia aparent vehiculata – trimiterea de pacificatori rusi.

Deși Moscova acționează ca intermediar, ea nu este atât de interesată de rezolvarea conflictului, cred analistii Stratfor. Acest conflict îi ofera efect de levier în trebuirle interne din Armenia, dar și Azerbaidjan. karabahDe asemenea, îi permite să fie cu un pas înaintea rivalilor regionali – Turcia și SUA. La rândul său, prezenta pacificatorilor ruși din Nagorno-Karabah nu va oferi doar mai multa prezența militară rusă în regiune, dar va mai pune armata rusă și sub amenințarea implicării intr-un alt conflict deschis, în care Kremlinul a încercat pana acum să evite interventia directă.

Prin urmare, conchide autorul articolului, pentru Rusia este important să continue să joace rol de mediator activ în Nagorno-Karabah, dar fara sa ajunga la vreo solutie reală.

Pe de alta parte, Stratfor recunoaște: să continue in acelasi stil – negocieri fără vreun rezultat major – nu se va mai putea. În cele din urmă, din cauza situației de conflict inghetat, Azerbaidjanul a și provocat noua escaladare și, în consecință, nu va accepta ca Rusia sa puna din nou pe hold negocierile.

În cazul în care diplomația nu va de rezultatele dorite, noua rundă de tensiuni nu va fi atât de ușor de aplanat, avertizează Stratfor. Această teză poate explica declarațiile diplomaților ruși despre succesele în curs de dezvoltare. „Dar, în cele din urmă, soluționarea conflictului din Nagorno-Karabah nu are nevoie de cuvinte, ci de fapte” – conchide Stratfor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

2 Responses to De ce Moscova se preface că e interesată de rezolvarea confictului din Nagorno-Karabah

  1. putin spune:

    Pacificator…rusia? Tara Vodcii face chiar mai mult decat atat. Inarmeaza ambele tari in conflict.

  2. Clau spune:

    Lumea s-a cam saturat de „pacificatorii” rusi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top