Mass media din Rusia informează puțin sau deloc publicul său despre mersul procesului de la Curtea Internaționala de Justiție a ONU. Explicația acestei slabe acoperiri media despre procesul „Ucraina împotriva Rusia” este simpla: ”poziția Rusiei este extrem de slaba”, susține expertul rus Viktor Mironenko, într-un interviu pentru Unian.

„Dacă simtiti că nu aveti dreptate, simtiti că argumentele sunt slabe în comparație cu ale adversarului, reactia fireasca este sa vorbițti cât mai puțin despre aceasta…”, – spune Mironenko.

„În opinia mea, pentru orice persoană obiectiva, care este interesata de o înțelegere reală a situației, inclusiv din Rusia, din comunitatea de experți, comunitatea politică, desigur este clar că Rusia sprijină cu arme si luptatori aceste grupări separatiste”, – a declarat expertul.

El este convins că partea acuzațiilor în care Rusia este declarata ca finanțator al terorismului din Ucraina arată foarte convingător în instanța de judecată. „Este clar că nu pot aceste forte separatiste, în esență teroriste, sa sustina timp de trei ani un război, fără sprijin financiar și de alta natura serios. Aici, judecatorii este puțin probabil să aiba diferențe de opinie. Este evident „, – a spus Mironenko.

Potrivit expertului, deși „partea rusă”  a negat la toate nivelurile implicarea în luptele din Donbas, dovezi ale acestei implicari sunt insa foarte multe. În același timp, Mironenko susține că în a doua parte a plangerii Ucrainei, cea de nerespectare a drepturilor omului în Crimeea, partea ucraineană va avea un proces mult mai greu, pentru că „este un subiect alunecos, care încurajeaza echilibristica avocateasca de concepte juridice”.

Expertul a subliniat faptul că deși decizia instanței de la Haga este crucială pentru societatea rusă, este puțin probabil ca ea sa schimbe politica Rusiei.

„Sentimentul de dreptate este o calitate umană foarte puternică. În cultura rusă  exista această sete de dreptate… Este prezentă în caracterul poporului rus. Omul rus, cu toate defectele sale, este sensibil la acest aspect… Indiferent cat de mult nu ar fi oamenii dezinformati de propaganda, simțul dreptății exista la cei care au gândire „, – a spus Mironenko.

Potrivit lui, în „inima lor, oamenii înțeleg foarte bine cine a calcat frontiera, pe al carui pamant se afla și cine a început primul” – a subliniat expertul rus.

Pe 16 ianuarie, Ucraina a depus o plangere la Curtea Internațională de Justiție împotriva Federației Ruse, pe care o acuza de acte de terorism și discriminare în timpul agresiunii sale împotriva Ucrainei.

În proces, Ucraina a declarat că Federația Rusă încalcă Convenția pentru combaterea finanțării terorismului prin furnizarea de arme și alte forme de sprijin acordat gruparilor armate ilegale, care au comis o serie de acte de terorism pe teritoriul Ucrainei.

Atacurile teroriste cele mai tragice, aduse in fata instantei de catre Kiev, sunt doborârea avionului de pasageri MH17, bombardamentele cartierelor de locuinte din Mariupol și Kramatorsk, nimicirea autobuzului cu pasageri civili în apropierea de Volnovakha și atentatul cu bomba la un miting pașnic în Kharkiv.

In plus, Ucraina a subliniat faptul că Rusia încalcă Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, lansand o campanie de discriminare împotriva comunităților non-ruse, care locuiesc în teritoriul ocupat al peninsulei Crimeea. Este vorba, în special, despre comunitățile de etnici ucraineni și tătari din Crimeea.

Ucraina solicită Curții Internaționale de Justiție a ONU sa impuna măsuri temporare pentru a preveni continuarea încălcării drepturilor omului de către Federația Rusă pe perioada examinării cauzei pe fond.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to De ce presa din Rusia ignoră procesul de la Haga?

  1. bogdan spune:

    Presa ignora Procesul deoarece stiu f bine ca Porcia va pierde cu brio ! Si macar sa se afle la final de catre godacii de rand impreuna cu o puternica dezinformare mass media ca Tribunalul de la Haga este partinitor fata de imperialisti si fascisti ! Se va aduce in discutie doar tangential numele Ucraina daca se va aduce ! In 30 de zile de dezinformare se va spala usor pe creiere porcimea de rand ! Daca informatiile ar curge de acum pana la finalul procesului(ce ar putea dura cativa ani !) atunci ar fi f greu daca nu chiar imposibil de acoperit realitatile prin dezinformare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top