razboi georgiaEditorialistul Forbes Paul Roderick Gregory nu exclude faptul că scenariul ucrainean ar putea fi repetat în Letonia. Această evoluție, în opinia sa, va ingropa definitiv Alianța Nord-Atlantică. Astfel, criza ucraineană pare sa comporte riscuri mai grave pentru NATO decat islamiștii care operează pe teritoriul Irakului și al Siriei.

SUA și Europa se hrănesc cu speranța că dacă slăbita Ucraina va semna [cu Rusia] tratatul de pace, se va pune astfel capăt viselor lui Putin de restaurare a a imperiului? (…) Din păcateMerkel și  Obama par să împingă Ucraina sa semneze o pace nefavorabila, care îi va oferi lui Putin pe tava destabilizarea pentru totdeauna a Ucrainei, taiata astfel de Uniunea Europeană și NATO și va plati pentru acest lucru doar cu niste sancțiuniregretă Gregory.

Jurnalistul sustine ideea analistului politic Andrei Piontkovski care afirmă ca Putin, după ce a izbutit sa ingenuncheze Ucraina, ar putea încerca să dezvolte succesul, iar urmatoarea „țintă va fi Baltia (ţarile baltice)„.

În acest caz, Putin poate avea stabilita sarcina de distrugerea efectivă a inamicului sau traditional, NATO. Această aventură implică un risc enorm, dar răsplata va fi pe masura”, spune Grigore.

Opiniile „scepticilor” care spun Putin nu ar îndrăzni„, par neconcludente. Evenimentele din 2008 din Georgia, și ceea ce s-a întâmplat recent în Crimeea și estul Ucrainei, arata ca Rusia are o experiență de șase ani în războaie hibride şi niciunul nu s-a încheiat cu înfrângere pentru ea.

Acum putem descrie planul cu care Putin va încerca să distrugă NATO,” – scrie editorialistul Forbes.

omuletii verziProbabil că prima țintă va fi Letonia, unde un sfert din populație” este reprezentata de minoritatea rusa. Mai mult decât atât, primul pas în acest război hibrid a fost deja făcut: [canalul] RT, un instrument de propagandă al lui Putin, a început deja să critice aspru Letonia pentru discriminarea minoritatii ruse. Mai târziu, ar trebui să ne așteptam să crească volumul de propagandă, apoi pe teritoriul statului baltic vor patrunde agenți GRU și FSB, care vor organiza revolte în orașele mici de frontiera, cu o pondere mare a populației ruse„. Vor fi atacate clădirile administrative. Rusia, între timp, va începe exerciții militare „planificate” în apropiere de granița cu Letonia. Apoi vor incepe sa soseasca „voluntarii” rusi, care vor începe schimburile de focuri cu poliția letona și apoi cu militarii.

„Dupa ce numărul victimelor va creste, Letonia va declara ca este atacata de Rusia și va cere punerea în aplicare a articolului 5 din [statutul] NATO Ce va face în acest moment NATO și SUA? Răspunsul este departe de a fi evident?”, spune Gregory.

Este posibil ca NATO sa decida aștepte și să vada ce se întâmplă. În acel moment, Putin va acționa ca un pacificator: Desigur, el va fi capabil sa gaseasca un pretext sa intervina. Revolta din Letonia este aproximativ aceeași chestia ca si referendumul scoțian, nu merita sa dai foc lumii din cauza unui război civil într-o tara mica și nesemnificativa, pe care puțini stiu s-o găseasca pe hartă? argumenteaza Gregory.

avioane natoRezultatul unui astfel de scenariu este după cum urmează: Putin a luat NATO in catare  și toată lumea a văzut NATO este regele gol”.

Exemplul „statului islamicși a Ucrainei ne învață același lucru. Daca Occidentul vrea să câștige, trebuie să lupte atunic cand costurile sunt mai mici. Statul islamic” ar fi fost usor de batut atunci când acesta era doar un grup de cateva sute de insurgenti. Cu ușurință ar fi fost oprit și Putin, daca Occidentul la primele descinderi in Crimeea ar fi aruncat în Polonia și la Kiev distrugătoare, portavioane și trupe NATO.

Scenariul descris mai sus merită să fie luat în considerare. La urma urmei, foarte curând ar putea constata că este prea târziu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top