Porosenko cardinalDeja în a doua zi a vizitei sale în Ucraina, cardinalul Pietro Parolin a plecat în Zaporojie, în estul Ucrainei, unde s-a întâlnit cu persoane strămutate din regiunea de conflict armat și a deschis un Centru al misiunii umanitare a Vaticanului „Papa pentru Ucraina”. Prin intermediul acestui centru, catolicii din intreaga Europa vor trimite ajutoare umanitare pentru persoanele strămutate și alte victime ale războiului din Donbas.

In plus, Parolini a făcut mai multe declarații importante în numele Vaticanului. În special, el a reamintit despre necesitatea respectarii dreptului internațional în ceea ce privește teritoriile și granițele Ucrainei și a numit conflictul militar din Donbas „semnul confruntării civilizațiilor pe nedrept uitat” de Occident. Cardinalul a subliniat pericolul acestui război pentru lume și a spus despre responsabilitatea morală a Europei pentru soarta Ucrainei.

În Zaporojie, în timpul șederii secretarului de stat al Vaticanului, au fost impuse măsuri de securitate fără precedent: ordinea publica a fost asigurata de două batalioane de poliție și a fost blocat traficul pe străzile principale ale orașului.

Anterior, Ucraina rasariteana a fost considerată sfera de influență exclusivă a Bisericii Ortodoxe Ruse, iar sosirea aici a celui de-a doilea om de la Vatican a fost numita în presa ucraineană drept „un eveniment istoric fără precedent”.

O altă excursie cardinalul a efectuat-o la Lviv, dar aceasta a avut accent pe evenimente religioase.

Acorduri importante

La Kiev, dupa întâlnirea cu președintele Ucrainei Petro Poroșenko, cardinalul a spus că Vaticanul pledeaza „pentru procesul de negocieri în scopul găsirii de soluții la conflict in cadrul dreptului internațional, în special în problema frontierelor și a teritoriului Ucrainei”.
La rândul său, Poroșenko a declarat că părțile au convenit să-și coordoneze acțiunile misiunii umanitare in vederea eliberarii prizonierilor ucraineni din Rusia și din teritoriile controlate de Rusia în Donbas. Printre alte acorduri, el a numit si cel de coordonare a actiunilor Kievului și Vaticanului in ceea ce priveste nerecunoasterea anexarii Crimeei de catre Rusia si acordarea Ucrainei a regimului fără vize în UE.

Francisc a fost invitat la Kiev

Poroșenko a transmis prin cardinalul Parolini, pontifului Francisc, o invitație pentru a vizita Ucraina. La o întâlnire cu reprezentantul Vaticanului, Arhiepiscopul Evstratie al Bisericii Ortodoxe ucrainene cu Patriarhia la Kiev a sprijinit această inițiativă, dar a menționat că clerul ucrainean se așteaptă la un gest reciproc: „Există speranța că vom fi în măsură să vizitam Scaunul Apostolic, să fim în măsură să dam mărturie despre Ucraina și, în numele Ucrainei”.

Invitația lui Francisc, care a fost aprobata în cadrul unei reuniuni comune a tuturor reprezentanților Consiliului ucrainean al Bisericilor și Organizații Religioase, este rezultatul cel mai important al vizitei cardinalului Parolini în Ucraina. Vaticanul ar putea profita de slăbirea pozițiilor Moscovei pentru a consolida influența sa în Ucraina și în alte țări foste sovietice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top