parada Xi Jiaping si PutinTeleviziunea de stat din China a refuzat sa transmita in direct parada din Piața Roșie de pe 9 mai, desi printre invitatii de onoare se numara președintele chinez Xi Jinping. În schimb, chinezilor le-au fost aratate cateva imagini cu veterani de razboi si doua sau trei transmisiuni in direct. În același timp, cu câteva zile înainte de parada, pe canalele de stat erau rulate promouri privind viitoarea transmisiune în direct din Piața Roșie.

De ce totusi televiziunea publica chineza s-a razgandit? Postul de știri CCTV-13 nu a difuzat Parada Victoriei de la Moscova, deși a făcut acest lucru cu un an inaine. Interesant este ca anul trecut China nu a avut reprezentant la cel mai inalt nivel in Piața Roșie, în schimb, la editia din 2015, la Moscova, era prezent presedintele chinez Xi Jinping si garda de onoare a Armatei Populare de Eliberare, care a luat parte la parada.

China nu vrea să sărbătorească „în compania unor banditi”

A doua zi după parada de la Moscova, principalul ziar al armatei – „Tsefansiungpao” – a publicat un articol care afirma ca China nu trebuia să participe la parada de la Moscova „în compania unor banditi”. Ziarul nu precizeaza cine sunt ”infractorii” a caror companie trebuie evitata, insa cert este ca fortele care se opun apropierii celor doua tari sunt in continuare influente.

În plus, ziarul armatei afirma ca, în loc sa se dea atata importanță paradei din Piața Roșie, ar fi mai bine ca China sa se concentreze pe lupta împotriva Statelor Unite, de unde „vine principala amenințare” privind revoluțiile colorate și separatismul în Tibet, Xinjiang, Taiwan și Hong Kong.

În ultimii ani, societatea chineză a fost permanent intoxicata de conducerea partidului ca principalul dusman al Chinei este Japonia, astfel încât propaganda anti-rusa se afla pe planul doi. Cu toate acestea, localnicii încă își amintesc teritoriilor pierdute, distrugerea satelor de catre armata URSS și despre concurența din cadrul lagărului socialist.

 

tanc ArmataExpertul rus Igor Denisov afirma ca „conducerea chineză a considerat o pierdere de timp si aer de emisie transmiterea in direct a paradei armatei ruse”. ”D​a, susținem Rusia, avem memoria comună a războiului, efectuam exerciții militare comune, dar despre o alianta militaro-politică nu se poate vorbi, iar trasnmiterea paradei pentru noi nu este atât de important incat s-o difuzam în întregime „- a sugerat Denisov atitudinea oficialilor chinezi. Tot el observa ca ziarele centrale chineze nu au dat nicio imagine cu militari ruși de la parada, cu ”supertancul” Armata” sau cu complexele C 400.

O altă versiune ar fi ca Beijingul este ingrijorat de atitudinea militarista a Rusiei și a mențiunii privind „fascismul de la Kiev” din discursul președintelui rus Vladimir Putin în timpul paradei de Ziua Victoriei. Potrivit lui Denisov, China nu a vrut ca parada sa devina „exclusiv o demonstrație a puterii militare” și a decis sa n-o difuzeze pe televiziunile nationale.

În Romania, DIGI TV a fost singura televiziune care a transmis in direct si integral parada militara de a Moscova de pe 9 mai.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to De ce televiziunile chineze nu au transmis parada militară de la Moscova

  1. Alexul spune:

    S-400 șef 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top