uzbekistanTașkentul urmărește cu atenția dezvoltarea integrării economice în spațiul post-sovietic, dar considera ca intrarea în Uniunea Eurasiatică sau Uniunea Vamala este neprofitabilă, a declarat Shavkat Tulyaganov, adjunctul ministrului relațiilor economice externe și comerțului. În opinia sa, acest curs va fi menținut de Uzbekistan și după alegerile prezidențiale.

„Uzbekistanul este membru în diferite organizații și structuri interstatale. Pe primul loc sunt interesele noastre. Nu vrem o structură care să poată influența procesul de luare a deciziilor în Uzbekistan. Suntem membri al unei zone de liber schimb, suntem membri ai CSI… toate aceste acorduri ne permit menținerea unor  schimburi comerciale normale. Expertii noștri susțin ca aderarea la CEEA sau Uniunea Vamală nu oferă beneficii Uzbekistanului, din contra, pe anumite poziții ar putea să ne limiteze „, – a spus Tulyaganov, citat de RIA” Novosti”.

Potrivit lui, această politică va fi continuată după alegerile prezidențiale din Uzbekistan, care sunt programate pentru 4 decembrie.

În noiembrie 2008, Uzbekistan a ieșit din Comunitatea Economică Eurasiatică, predecesorul CEE, din cauza unor dubii cu privire la eficienta sa.

„Principalele obiective și lista de probleme pusa în agenda EURASEC, dublau în mare măsură activitățile CSI și OTSC. Ca să nu mai vorbim de faptul că, practic, în unele structuri, în consiliile sectoriale, agentiile interguvenrmanetale și în Adunarile Interparlamentare ale EURASEC și OTSC erau aceleași state membre. Toate acestea conduceau la dublare și suprapunere în activitatea structurilor interstatale în spațiul ex-sovietic și, ca urmare, afectau eficiența și eficacitatea activităților”- se arata, in 2008, în scrisoarea adresată Comitetului de integrare EURASEC de către președintele uzbec Islam Karimov

Un alt argument în favoarea acestei decizii a fost opoziția Uzbekistanului fata de principiile Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan.

Ulterior, Tașkentul a suspendat participarea la o serie de tratate internaționale în vigoare în cadrul CSI, în special Acordul privind cooperarea în domeniul sancțiunilor penale.karimov

Anul trecut, Islam Karimov a declarat că țara sa nu va intra niciodată într-o asociație care recreaza fosta Uniune Sovietică.

În 2015 (în timpul vizitei lui Putin în Uzbekistan), mass-media de stat din Rusia cita tot felul de experți și politicieni care vorbeau despre „interesul profund” al Uzbekistanului fata de Uniunea Economică Eurasiatică. Cu toate acestea, după cum se poate observa, pozitia oficiala a Tașkentului a rămas diametral opusa.

”Karimov nu pare interesat de Uniunea Euroasiatică si acest interes nu a fost sporit nici după vizita lui Putin. De fapt, se poate vorbi doar despre un singur lucru .. Kremlinul a pierdut orice urma de influenta asupra acestei bogate republici din Asia Centrală, a cărei aderare la Uniunea Euroasiatică a lui Putin ar scoate Rusia de sub valul sancțiunilor occidentale”, aprecia publicatia Turkist, în ianuarie 2015, relatiile dintre Rusia și Uzbekistan.

La summit-ul din octombrie 2014, președinții Rusiei, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan au semnat un acord privind încetarea activității EURASEC în legătură cu lansarea Uniunii Economice Eurasiatice. Tratatul privind Uniunea Economică Eurasiatică a fost semnat de Rusia, Belarus și Kazahstan pe 29 mai 2014 la Astana. În 2015, la Uniune au aderat Armenia și Kârgâzstan.

Vietnamul a semnat cu țările membre ale Uniunii un acord privind crearea zonei de comerț liber. Un alt candidat la Uniunea lui Putin este si Siria.

Primul președinte al Uzbekistanului, Islam Karimov, a murit pe 2 septembrie 2016, atribuțiile șefului statului fiind preluate de premierul Shavkar Mirzioev, care este, de asemenea, candidat la alegerile prezidențiale din Uzbekistan.

În total, in cursa electorala prezidentiala s-au inscris candidatii din patru partide politice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top