Președintele ceh Milos Zeman a declarat că, în raportul său anual, serviciul de contrainformații al BIS nu a furnizat dovezi privind prezența spionilor ruși sau chinezi în țară, scrie České noviny.

Într-un raport al BIS, dat publicității parțiale în această săptpmână, se susține că de cele două atacuri separate asupra Ministerului de Externe si al Armatei cehe de anul trecut este parțial responsabila grupare de hackeri APT28, care este legata de serviciul secrete al armatei ruse – GRU. Raportul a avertizat că Rusia continuă să folosească pe cale larga ofiteri ai serviciilor de informații, inclusiv prin acordarea acestora de statut diplomatic. De asemenea, se spune că rușii încearcă să obțină prin intremediul terților fictivi acces la comenzi guvernamentale de importanță strategică și să efectueze spionaj economic.

Zeman a notat că a citit partea secretă a raportului, dar că nu a descoperit dovezi concrete. „Sper că nu voi dezvălui vreun secret de stat, cu excepția secretului incapacității BIS de a spune că în decurs de șase ani nu a reusit sa găsească dovezi concrete care să indice spre un spion rus sau chinez”, a spus președintele ceh. El ignoră total cazurile recente în care 4 cetățeni ai Federației Ruse au fost reținuți pentru spartgerea sistemului electronic de eliberare a permiselor de ședere temporară în țară, sau cel din martie, în care Republica Cehă a expulzat trei ofițeri de informații ruși care lucrau sub acoperire diplomatică.

Potrivit lui Zeman, BIS încercă să convingă publicul de utilitatea sa, pentru a obține o mărire de buget.

„De aceea, când ei vorbesc despre faptul că aici roieste de spioni ruși și chinezi, iar în decurs de șase ani nu au reușit să prindă un singur spion, acest lucru este o aiureala, dar pentru publicul insuficient informat acest lucru este destul de convingător”, a spus Zeman.

Președintele ceh a mai adăugat că BIS nu a putut descoperi teroriști islamici pe teritoriul ceh, deși poliția și alte servicii au susținut despre existența lor in Cehia.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to De dragul rușilor președintele ceh ”calcă pe bec” acuzând propriile servicii secrete

  1. Basarabia e Romania spune:

    KYPBA………….

  2. bogdan spune:

    Ce fata de „conserva” KGB ista are Zeama asta ! Si gandeste si se exprima axact cum arata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top