CavusogluRusia și Turcia au convenit să-și coordoneze politica privind Siria – au declarat miniștrii de externe ai celor două țări, scrie Daily Telegraph. O astfel de realiniere diplomatică ar putea încurca planurile Occidentului de înlăturare a președintelui sirian Bashar al-Assad, notează ziarul.

Mai mult decât atât, anunțul ruso-turc  a fost făcut abia după ce Statele Unite au fost de acord cu poziția Rusiei cu privire la Siria, oferind Moscovei o alianță militară împotriva grupărilor jihadiste care operează pe teritoriul sirian – situație din nou benefica pentru Putin.

„Putem discuta cu Rusia orice problema, atât pozitiva cât și negativa, deoarece dialogul întrerupt a fost reluat, iar relația noastră a început să revină la nivelurile anterioare,” – a remarcat șeful Ministerului de externe din Turcia, Mevlut Cavusoglu. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov și-a exprimat speranța că discuțiile „vor stabili tonul potrivit pentru măsuri concrete privind normalizarea relațiilor”. El a adăugat că cele două părți vor relua cooperarea anti-terorista în legătură cu recentul atac de la aeroportul din Istanbul, care a implicat teroriști de origine rusă.

În ciuda faptului că Rusia și Turcia au sprijinit mult timp părți opuse în conflictul sirian, mulți cred că frica Ankarei de o formațiune statala independentă a kurzilor este mai mare decât ura lor față de Bashar al Assad, relatează Daily Telegraph.

„În mare, Assad este un ucigaș. El își tortureaza propriul popor. Și nu ne vom schimba poziția cu privire la această chestiune, – a declarat reprezentantul partidului de guvernământ din Turcia. – Dar el nu este în favoarea independenței kurzilor. Poate că nu ne iubim unii pe alții, dar pe această temă urmărim aceeași linie politică”.Sergey-Lavrov

Până în prezent, forțele armate ale kurzilor, inclusiv detasamentele de aparare ale poporului kurd se bucurau de protecția si sprijinul politic și militar din partea SUA și a Rusiei în lupta împotriva „Statului Islamic”, aminteste ziarul. Și, desi în acest moment Moscova nu și-a schimbat poziția oficiala față de kurzii sirieni, încălzirea în relațiile ruso-turce nu este de bun augur pentru luptătorii kurzi.

„În general, nu avem dezacorduri [cu Turcia] asupra faptului care grupare este terorista, care nu este terorista” – a spus Serghei Lavrov. In plus, SUA au oferit în cele din urmă un plan de cooperare militară rusilor, potrivit caruia vor desfășura misiuni comune împotriva gruparilor jihadiste, iar acesta este un obiectiv mai vechi al lui Vladimir Putin in Siria, pentru ca el nu mai are bani sa lupte in regiune pe cont propriu, încheie Daily Telegraph.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top