sonde petrolDeputații din Adunarea legislativă a regiunii autonome Khanty-Mansiysk Yugra au decis să elimine prevederea legislativa privind alegerea directă a guvernatorului regiunii. O decizie similară a fost luata şi în regiunea autonoma YamalNenets. Anterior, Duma de Stat a venit cu o propunere privind eliminarea alegerilor directe în trei districte nordice bogate in petrol. În acest context, observatorii spun despre întărirea controlului Kremlinului asupra regiunilor petroliere.

În condițiile actuale, verticala puterii executive a presedintelui rus ar trebui să fie consolidată, astfel încât alegerea guvernatorilor regiunilor autonome strategic importante sa aiba loc la initiativa președintelui,– a explicat nevoia de schimbare președintele Parlamentul din Yugra, Boris Khokhryakov, potrivit TASS.

Algerile directe ale guvernatorilor regiunilor sunt anulate în majoritatea regiunilor strategice din punct de vedere al zacamintelor de petrol și gaze, atrage atenția senatorul Vadim Tiulpanov. Potrivit lui, „atunci când lupta în mediul extern se intensifică, este important ca la conducerea robinetului principal sa fie așezati” oameni subordonati si să se excludă cea mai mică probabilitatea ca puterea sa fie exercitata „de oameni la întâmplare”, din elitele de la nivel local.

Probabil, scrie ziarul Delovoi Peterburg, Kremlinul vrea sa evite revoltele sociale. Introducerea „manevrei fiscale„, în formă de taxe vamale mai mici la exportul de petrol și dublarea simultana a impozitului pe extractie va lovi rau regiunile a caror bugete traiesc din minerit si extractia de petrol si gaze. Pe fondul depresiei economice aceasta manevra fiscala poate provoca nemulțumirea electoratului, și teoretic revolte surde sau la vedere ale guvernatorilor locali.

rusia harta

Schimbarea sistemul electoral in alegerea guvernatorilor poate fi legata si de tema unificarii regiunilor Yugra şi  Yamal cu Tyumen, şi Nenetk cu Arhanghelsk, scrie Kommersant”. Având în vedere că problema organizării unui referendum cu privire la unificare poate fi foarte dureroasa pentru locuitori, este posibil ca Moscova sa doreasca sa realizeze unificarea de facto”, a declarat analistul politic Konstantin Kalachev.

Reamintim, în conformitate cu legislația în vigoare in Rusia,  în ciuda faptului că sunt incluse în regiunea Tyumen,  districtele autonome Yugra si Yamal sunt subiecte independente ale Federației Ruse. Competențele financiare sunt transferate de la nivel regional la nivel de district, în cadrul acordului între cele trei subiecte. În 2013, acordul a fost prelungit până la 31 decembrie 2020.

La randul sau şi Districtul autonom Neneția este un subiect independent al Federației Ruse și, în același timp parte a regiunii Arkhangelsk. Conform acordului dintre Neneţia și regiunea Arhanghelsk de la 5 iunie 2014, toate puterile administratiei de stat sunt transferate autorităților de district. Acordul va fi valabil până la 31 decembrie 2021.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top