Comitetul executiv al Agenției Mondiale Antidoping (WADA) a decis luni, în cadrul unei reuniuni la Lausanne, să adopte în unanimitate recomandările comitetului său privind impunerea de sancțiuni împotriva sportului rusesc, a declarat serviciul de presă al WADA.

Rusia a fost lipsită 4 ani de dreptul de a organiza competiții internaționale, iar sportivii suspendați pentru aceeași perioadă de la participarea la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale. Vor putea participa sub steag neutru și fără imn doar sportivii ruși care își dovedesc „puritatea”.

„Drapelul rusesc nu va putea fi ridicat la niciun turneu important organizat în urmatorii patru ani”, se arată în comunicat.

De asemenea, Comitetul Executiv al WADA a introdus o interdicție de patru ani la vizitele la evenimentele sportive internaționale pentru funcționarii publici ruși și conducerea Comitetului Olimpic Rus (ROC) și a Comitetului Paralimpic rus.

Șeful Comitetului Olimpic Internațional (COI), Thomas Bach, a declarat anterior că organizatia sa va accepta necondiționat orice decizie a Comitetului Executiv al WADA.

Partea rusă are la dispozitie 21 de zile pentru a contesta acest verdict la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) din Lausanne.

Sancțiunile au fost impuse din cauza manipulărilor intenționate cu baza de date a laboratorului anti-doping din Moscova, realizate în iarna trecută, înainte de transferul bazei către experții WADA. Ancheta a relevat faptul că baza pentru perioada 2012-2015 a fost modificată pentru a ascunde testele pozitive.

WADA a constatat neconcordanțe între două variante ale bazei de date a laboratorului din Moscova. Prima a fost oferita de fostul șef al laboratorului, Grigori Rodcenkov, care a fugit peste ocean, iar a doua, după întârzieri îndelungate, a fost transmisa de autoritățile ruse în schimbul reactivarii RUSADA. Între timp, laboratorul a fost sigilat de SKR (Comitetul de Investigare al Rusiei, ca parte a unei anchete federale. Autoritățile ruse afirmă că nimeni nu a manipulat baza.

„Rusia a avut ocazia sa-și faca ordine în casa și sa se întoarca în comunitatea globală antidoping în beneficiul sportivilor săi și a unității sportului, dar în loc de asta a decis să continue să mențină o poziție de înșelăciuni și negare. Ca urmare, WADA a reacționat în cel mai decisiv mod, protejând drepturile sportivilor ruși care vor putea dovedi că nu au fost implicați în aceste activități frauduloase”, a declarat președintele WADA, Craig Reedy.

Reamintim că, la Jocurile de la Pyeongchang din 2018, întreaga delegație a Federației Ruse a participat sub steag neutu ca urmare a suspendarii Comitetului Olimpic Rus. Cu toate acestea, așa cum s-a dovedit după un an și jumătate, astfel de sancțiuni umilitoare nu au descurajat autoritatile ruse sa continue manipularea testelor de doping.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Decizie WADA: Rusia – exclusă din toate competițiile sportive majore

  1. bogdan spune:

    Ei lasa ca-si organizeaza ei Olimpiadele Drogatilor ! La ele au voie sa participe DOAR sportivii ce pot demonstra ca s-au drogat de minim 2 ori in ultimul an sau macar odata in ultimele 30 de zile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top