natoNATO intenționează să înființeze baze militare în cinci țări din Europa de Est, inclusiv în România și, de asemenea, vrea să renunțe la acordul cu Rusia, care impune restricții asupra activităților Alinantei în țările din fostul bloc răsăritean, scrie presa germană.

Astfel, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) remarca faptul  NATO va declara Rusia drept amenintarea numarul unu„, iar crearea de noi baze militare în Polonia, România, Estonia, Letonia și Lituania va deveni nucleul planului de acțiune”, care va fi adoptat în mod formal la summit-ul NATO din Țara Galilor, care va avea loc  între 4 şi 5 septembrie.

Publicația susține că documentele pregătite pentru summit mentioneaza Rusia ca o tara care „amenința securitatea euro-atlantică.” Acțiunile din Ucraina sunt cuprinse la capitolul război hibrid„, iar noile baze NATO vor cuprinde între 300-600 militari care vor avea în dotare inclusiv armament greu, cum ar fi tancuri.

De asemenea, publicaţia germana confirma ştirile din presa britanica privind crearea unei forțe de reacție rapidă”. Cu toate acestea, potrivit FAZ, aceste forte nu vor cuprinde mai mult de 4.000 de militari (nu 10.000, cum a anuntat presa engleza). Anunțul oficial este, de asemenea, așteptat sa fie facut în Țara Galilor.

avioane nato

Noua forță expediționară comuna va fi compusa din unitati ale forțelor aeriene, navale și terestre. Ea trebuie să fie pregătita pentru manivere militare frecvente si regulate, iar comanda operativa ar putea fi pusa pe umerii reprezentanților din Marea Britanie.

În legătură cu acțiunile Rusiei în Ucraina, Der Spiegel scrie ,,un număr de state ale NATO au cerut să se pună capăt Acordului NATO Rusia prin care se limitează numărul de trupe pe care Alinata Nord-Atlantica are dreptul să le desfasoare pe teritoriul fostului bloc rasaritean.

Propunerea este  susținută de Polonia, țările baltice, precum și de Canada. Se opune Germania, dar o sursă diplomatică a declarat pentru Der Spiegel că odata cu fiecare nou pas militar rusesc (în Ucraina n.r.) această poziție pentru Berlin devine din ce în ce mai dificil de aparat.”

În ajunul summit-ului NATOA, liderii europeni si-au alocat o săptămână pentru a elabora propuneri privind noile sancțiuni economice împotriva Rusiei. Formularea vagă și lipsa de date specifice reflectă diferența de poziții pe această temă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Decizii aşteptate la summit-ul NATO: Cinci noi baze în Europa de Est, inclusiv în România

  1. […] NATO ce va avea loc în această săptămână la Cardiff, în Anglia, urmează să adopte decizia înfiinţări unor noi baze ale alianţei în Europa de Est, în răspuns la acţiunile Rusiei în […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top