Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit miercuri de urgență pentru a dezbate presupusul atac chimic, care a făcut recent cel puțin 72 de morți în Siria.
La începutul reuniunii, ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a criticat Rusia pentru faptul că nu a putut să-l tempereze pe aliatul său de la Damasc.
„Câți copii mai trebuie să moara înainte ca Rusiei să-i pese?”, a întrebat ambasadoarea americană, citată de AFP, care s-a remarcat în ultimele zile prin luarea de poziții tranșante cu privire la politica americană în raport cu foarte discretul secretar de stat Rex Tillerson.
„Dacă Rusia are influența pe care o pretinde a o avea în Siria, ea trebuie să se servească de ea”, a afirmat reprezentanta SUA, prezentând în fața Consiliului de Securitate două fotografii cu victimele pretinsului atac chimic de marți.
Rusia însă a calificat „inacceptabil” proiectul de rezoluție prezentat de Statele Unite, Franța și Marea Britanie, ce condamnă acest atac, într-o nouă ilustrare a diviziunilor între Occident și Moscova în dosarul sirian.
Reprezentatul Rusiei, Vladimir Safronkov, a catalogat rezoluția ca fiind pregătită în graba și nefiind de ajutor, dar a acceptat orice „anchetă obiectivă”.
„Când Națiunile Unite eșuează în mod constant în misiunea lor de acțiune colectivă, există momente în viața statelor când suntem obligați să acționăm noi înșine”, a insistat Haley, în timpul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate asupra atacului de la Khan Cheikhoun, un mic oraș din provincia rebelă Idlib, în nord vestul Siriei.
Haley a ținut totuși să explice ceea ce înțelege ea prin acțiune unilaterală, fiind vorba de una dintre cele mai puternice declarații ale SUA de o lungă perioadă de timp cu privire la conflictul sirian.
Administrația Barack Obama a refuzat întotdeauna o acțiune militară într-o manieră unilaterală, privilegiind calea rezoluțiilor ONU împotriva regimului sirian și o coaliție internațională împotriva jihadiștilor. Ea a încurajat întotdeauna căutarea unei soluții politice și nu militare la conflictul din Siria.
Administrația Donald Trump nu a formulat încă o strategie clară privind cel mai bun mod de a pune capăt conflictului sirian.
Rezoluția rpivind atacul chimic din Siria, propusa de SUA, Franța și Marea Britanie a fost respinsa in urma votului negativ al reprezentantului Rusiei.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Pai atacul e facut de grohaitori ! Ce ati vrea sa faca godacii ?! O tara terorista ce inca nu e declarata oficial dar recunoscuta asa de toata lumea…
Tocmai asta este. Se pare ca singurul lucru de care-i pasa lui Putin este sa moara cat mai multi copii. E asemenea unui pedofil psihopat.