putin pompaȘeful „Rosneft” Igor Secin i-a trimis președintelui Vladimir Putin o scrisoare în care scrie despre pericolul unui deficit de benzina în țară. Secin a declarat ca aceste consecințe dezastruoase pentru rafinarea petrolului intern sunt din cauza noului impozit -aşa-zisa „manevra fiscala” – introdus de la 1 ianuarie și cere șefului statului sa sprijine industria cu noi stimulente.

Managerul Rosneft (si bun prieten cu Putin) afirma ca in rafinare se inregistreaza „o scădere bruscă a rentabilității”, potrivit RBC.

Secin sugerează că, fără introducerea unor stimulente suplimentare, Rusia ar putea sa se confrunte cu o penurie de benzină pe piața internă de până la 5 milioane de tone pe an, începand cu 2017 (daca se mentine acelasi nivel consum).

Ca măsuri de compensare a efectelor negative a „manevrei fiscale”, Secin cere subvenționarea dobânzii la creditele pentru investitii in proiecte de modernizare a rafinariilor pentru acele companii care continuă aceste proiecte. Întamplator, cel mai mare program de modernizare îl desfasoara „Rosneft”. De asemenea, Secin cere sa se renunțe la tarifele pentru transportul feroviar, fără a preciza dacă este vorba doar despre tarifele pentru transportul de petrol, spune RBC.

putin secinSecin solicită ca toate propunerile sale sa fie luate în considerare la Comisia Prezidențială pentru Energie, care este programată pentru luna octombrie. Pe copia scrisorii este scris de mâna – „în octombrie,” și semnătura lui Vladimir Putin.

Legea cu privire la „manevra fiscală” în industria petrolieră a intrat in vigoare în luna noiembrie a anului trecut. Aceasta prevede transferul poverii fiscale de pe taxele de export a combustibilului pe impozitul de extracție al acestuia. Astfel, în perioada 2015-2017 taxa de export pe petrol va fi redusa de 1,7 ori, iar taxa pe produsele petroliere – de 1,7-5 ori, rata impozitului la extractia petrolului va creste de 1,7 ori (gaz condensat – 6,5 ori). Accizele la produsele petroliere vor scădea treptat.

Din cauza „manevrei fiscale”, pentru companiile de petrol a devenit nerentabila prelucrarea si rafinarea, ele preferand să vândă combustibilul în străinătate.

În iunie 2015, Rosstat a înregistrat cel mai puternic salt în prețul benzinei de la începutul acestui an. În doar o lună, pretul la combustibil a crescut cu 10,5%. Cu toate acestea, benzina continua sa fie una dintre cele mai ieftine in aceasta parte a lumii: la data de 20 iulie a.c., pretul benzinei in Rusia era de o,45 eurocenti/litru pentru benzina 92, și 0,53 eurocenti/litru -95.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top