eroul bezlerJustițiar, un Țepeș Vodă rus care-i pedepsește pe cei răi (prin împușcare), imaginea lui Igor Bezler cu siguranță că se va întipări în mentalul colectiv al rușilor ca arhetip ale noului erou rus.

Poreclit Bes (Demonul) atât de ruși cât și de ucraineni, Bezler conduce cu autoritate fracțiunile militare trimise de Rusia în estul Ucrainei. În jurul personajului său, presa și internetul de limbă rusă au început să creeze legende, propaganda rusofilă atribuind Dracului (Demonului) calitățile unui conducător dur, dar just.

Afișele propagandistice separatiste ne prezintă un voinic cu mustață în uniforma trupelor de parașutiști, imagine total diferit față pozele recente ale șefului rebelilor poreclit Demonul (Bes).

Primarul pus să cânte imnul URSS

Fieful lui Bezler este orașul Gorlovka din estul Ucrainei, unde, înainte de anexarea Crimeei de către Rusia, acesta a ținut o firmă de pompe funebre și, în paralel, a recrutat diversioniști din rândul foștilor veterani (din Afganistan și Cecenia).

bezler2

După începerea ostilităților din Donețk și Lugansk, Bezler a condus revolta locală, ocupând sediul SBU și al poliției. Primarul orașului Evgheni Klepo, a fost arestat, ras pe cap și forțat să cânte imnul URSS în fiecare dimineață.

Bezler a explicat pedeapsa prin faptul că pe vremea când era doar întreprinzător de pompe funebre, Klepo i-ar fi cerut mită.

Demonul a declarat ziariștilor ruși că îl va elibera pe Klepo doar după ce toate drumurile din oraș vor fi reparate, astfel că niciun strop dintr-un ”pahar aflat într-o mașină în mișcare să nu se verse”.

Dar asta până la fatala greșeală în urma căreia ar fi ordonat doborârea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines cu aproape 300 de pasageri, majoritatea olandezi, potrivir afirmațiilor SBU (Serviciului de Securitate al Ucrainei).

În prezent, presa ucraineană susține că Bezler ar fi fugit din Gorlovka.

Igor Bezler (Bes, alias Demonul) s-a născut pe 12.30 1965 în orașul Simferopol (Crimeea) din Ucraina. În prezent este activ în cadrul GRU (Direcția de Informații a Statului Major al Armatei ruse) cu indicativul Bezler sau Bes (Demonul) în gradul de locotenent-colonel.

Combatant în Afganistan (1983-1984) și războaiele din Cecenia, între anii 1994 și 1997, Demonul a studiat la Academia Militară Dzerjinski.

A fost antrenat pentru activitate subversivă până în 2002, după care a fost trimis sub acoperire pe teritoriul Ucrainei pentru recrutarea, formarea și organizarea de grupări subversive.

Potrivit serviciului de presă al SBU, de la începutul lunii februarie 2014, Bezler a fost reactivat și pus în contact direct cu comandamentul GRU în fața căruia raportează direct.

Până la finalizarea ocupației Crimeei de către Rusia, Bezler a jucat un rol important în coordonarea scenariilor de destabilizare a autorităților ucrainene și suprimarea rezistenței și controlul poliției.

Dupa Crimeea, Bezler s-a întors la Gorlovka, unde a coordonat preluarea clădirii SBU din Donețk și a poliției raionului Gorlovka.

De altfel, până la organizarea anexării Crimeei, Bezler a derulat în Gorlovka o afacere de servicii funerare. În paralel, Bezler a condus un ONG pentru ajutorarea veteranilor din trupele de parașutiști, de unde a recrutat parte din comando-ul condus în prezent.

Între 2012-2014 a lucrat ca șef al securității candidaților pentru alegerile în Parlamentul din Ucraina, în special pentru Arthur Gerasimov. Acesta din urmă nu a reușit să câștige mandat de deputat, însă ulterior a ajuns să conducă sediul de campanie al lui Poroșenko în regiunea Donețk.

Conform datelor operative ale SBU, Bezler, aflat în prezent în căutare generală, se află pe teritoriul Ucrainei conducând parte din rebelii înarmați care luptă cu puterea centrală în estul Ucrainei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top