denuntAdoptarea „legi anti-teroriste” reînvie practica denunțurilor din Rusia, scrie pe paginile Gazeta Wyborcza jurnalistul polonez Vaclav Radzivinovich.

El observa ca, recent adoptatul pachet de legi anti-terorism, poreclit după initiator – pachetul Iarovaia – pedepsește nedenunțarea. E adevarat, pedepsele nu sunt la fel de aspre ca pe vremea lui Stalin. În Rusia modernă, pentru nedenunțare cetateanul rus risca doar un an de închisoare.

Dar arta scrierii unui denunț devine din ce în ce mai importanta și rușii au de învatat de la „maestrii” moderni, se spune în articol.

Un astfel de „maestru” al scrisorilor anonime este activistul ortodox din Novosibirsk  Iuri Zadoi. El este cel care a scris anonima împotriva membrilor grupului Pussy Riot, dupa spectacolul scandalos oferit într-o catedrală din Moscova. Ca rezultat, fetele au fost trimise în puscarie. Și tot in urma denunturilor sale a fost scos din repertoriul unui teatru din Rusia opera „Tannhäuser” de Richard Wagner, pentru că ”produsul” ar fi „insultat sentimentele credincioșilor”. Apoi, în Novosibirsk a fost interzis concertul trupei „Leningrad”, deoarece s-a dovedit că solistul Serghei Șnurov este „blestemat”.

Autorul ne amintește, de asemenea, modul în care rusul Maxim Kormelițki a fost aruncat un an in spatele gratiilor pentru ca a postat pe blogul său un comentariu sarcastic sub imaginea unor oameni care se scalda într-o copca de gheață de Bobotează.

Oricum, în denunturi este obligatoriu „sa te manifesti creativ”. Un grup de consilieri ortodocși din Samara a vrut să pună în scaunul de director al teatrului local o persoana ”credincioasa”. Așa ca l-au denuntat pe actualului director Valery Grișko despre care au scris ca, în filmul „Leviathan”, l-a jucat pe preot atât de „bine” că personajul său s-a dovedit a fi foarte negativ.

Recent, publicatia „Novaia Gazeta” a oferit un ghid pentru autorii de denunțuri. Potrivit ghidului, fiecare scena de viață, conflict profesional trebuie neapărat să fie traduse în câmpul politic. Obligatoriu să se facă referire la una dintre noile legi anti-teroriste si sa se spuna ca cei impricinuiti sunt fie „agenți străini”, fie persoane care primesc finanțare din străinătate.

De asemenea, un denunta trebuie sa fie însotit de un citat din Vladimir Putin. Acesta va da textulului „soliditate” și va dovedi ”loialitatea autorului”, – se spune în articol.

Conform unui sondaj recent, s-a aflat că 23% dintre cetățenii ruși și-au spionat si denuntat colegii la cererea conducerii. Cu toate acestea, aproximativ doar 9% sunt dispuși să scrie o plângere doar de dragul carierei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to Denunțurile devin din nou obligatorii în Rusia lui Putin

  1. Clau spune:

    mai nandilau, vezi ca esti asa de prost incat maine o sa denunti ce vezi in oglinda si s-a zis cu tine…la voi nu prea se fac anchete, denunturile se „rezolva” rapid…

    • nada spune:

      exact , pe alea le rezolva Cluc Clucx Clanul sovietic din California si alte state sovietice sudiste
      din USA adica Uniunea Sovietica Actuala

  2. bogdan spune:

    Nu degeaba se numeste Ospiciul Lumea Rusa ! Cand apare unul ce pare normal trebuie imediat eliminat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top