Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a făcut publică o declarație care enunță politica oficială a SUA în vederea restabilirii integritatii teritoriale a Ucrainei. Documentul intitulat „Declarația privind Crimeea” este publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Politica administrației Trump cu privire la problema Crimeei nu s-a schimbat, dar a fost formulată într-un document oficial separat, care conține viziunea Washingtonului despre motivația Kremlinului. Departamentul de Stat a confirmat că și în viitor va respecta cu strictețe politica de nerecunoaștere a anexarii Crimeei.

„Prin invazia sa în Ucraina în 2014 și încercarea de anexare a Crimeei, Rusia a căutat să submineze principiul internațional de bază împărtășit de țările democratice: nicio țară nu poate forța o alta țară sa schimbe frontierele.

Puterile lumii, inclusiv Rusia, au fost de acord cu acest principiu consemnat în Carta ONU și s-au angajat să se abțină de la amenințarea sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau independenței politice a oricărui stat … Aceasta este una dintre bazele pe care se ține securitatea noastră comună”, arata documentul.

Noutate este faptul că SUA fac oficial o legătură între politica privind Crimeea și cea rpivind nerecunoașterea anexării statelor baltice de către URSS, în 1940.

„Ca și în Declarația de la Wells din 1940, Statele Unite au confirmat că politica lor publică este refuzul de a accepta pretențiile Kremlinului la răspândirea suveranității sale asupra teritoriilor confiscate prin forță, cu încălcarea dreptului internațional“, – se spune in „Declarația privind Crimeea“.

Actul din 1940 declară că SUA nu vor recunoaște niciodată anexarea regiunii baltice. Acest principiu a fost urmat de SUA până la prăbușirea URSS, când statele baltice și-au recâștigat independența.

SUA susțin ca vor urma un scenariu similar și în relația cu Ucraina.

„În acord cu aliaţii, partenerii şi comunitatea internaţională, Statele Unite resping tentativa Rusiei de a anexa Crimeea şi se angajează să îşi continue politica până la restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Washington.

Tot în această declarație, Statele Unite au fac apel la Rusia să demonstreze respectul față de principiile pe care le declară verbal și să oprească ocuparea Crimeei.

„Rusia nu a acționat în felul în care o mare națiune ar fi trebuit să acționeze, ci a ales să se autoizoleze de comunitatea internațională”, conchide declarația secretarului de stat al SUA.

Ministerul rus de externe a reacţionat prin purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova. Citată de Reuters, ea a declarat ca: „Cunoaştem valoarea unor astfel de declaraţii memorabile”, amintind că acordul de la Paris privind schimbările climatice sau înţelegerea internaţională privind programul nuclear al Iranului au reprezentat poziţii oficiale ale SUA în mandatele preşedintelui Barack Obama, până când actualul preşedinte, Donald Trump, „a decis altceva”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Departamentul de Stat al SUA și-a enunțat strategia politică în ceea ce privește Crimeea

  1. bogdan spune:

    A grohait ceva si kurveta zaharova ! Cine-si va aminti de parashuta asta peste 10 ani ? Politica USA atunci va fi neschimbata in privinta Crimeei !

  2. bogdan spune:

    BRAVO USA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top