Putin Bach2Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a mutat pe umerii celor 28 de federatii sportive internationale sarcina si dreptul de a admite sau respinge sportivii ruși la Jocurile Olimpice de la Rio. Primele mesaje pozitive nu au întârziat să apara după decizia Comitetului Executiv CIO.

Deosebit de rapidă a fost Federației Internaționala de Tenis (ITF), care a anunțat că nu are nicio pretenție fata de cei șapte sportivi din Rusia, scrie Der Spiegel, care menționează că în multe federații președintele rus Vladimir Putin are influenta puternica.

„Prin urmare, prudenta maxima fata de anunturile uniunilor sportive din Rusia, dar si a federațiilor internationale, cu atat mai mult cu cat vedem cine sunt oamenii care dau tonul în aceste foruri”.

Astfel, de decenii, în tenisul rusesc trage sforile Șamil Tarpișcev, pe care il recomanda faptul că, în trecut, a fost antrenorul președintelui Boris Elțîn. „În plus, Tarpișcev, și există dovezi în acest sens, are legaturi bune cu crima organizata din Moscova, fiind încă prieten cu capi ai lumii interlope precum Alimzhan Tohtahunov, care a fost acuzat ca a manipulat competițiile la Jocurile Olimpice din 2002 de la Salt Lake City și pe care justiția americană il cauta pentru a-l judeca”.

Tarpișcev și Tohtahunov (acesta din urmă este acum implicat în impresariatul jucătorilor de tenis și fotbaliștilor) se cunosc din copilarie, amandoi fiind originari din Tașkent (Uzbekistan). De asemenea, cei doi sunt prieteni cu un alt uzbec celebru în Rusia, miliardarul și președintele Federației Internaționale de Scrimă (FIE) – Alisher Usmanov – printre altele, cel mai bogat om din Rusia. Putin UsmanovUsmanov este șeful fiicei Gazprom – „Gazprominvest” și joacă un rol central în ”armada” sportiva a lui Putin, alcatuita din oligarhi, politicieni și reprezentanți ai lumii interlope, se spune în articol.

De altfel, presedintele CIO, Thomas Bach, a câștigat la scrima editia din 1976 a Jocurilor Olimpice, iar șeful biroului său de la sediul CIO – Jochen Ferber  – a fost multi ani responsabil de relații mass-media în FIE.

„Dar cea mai absurda a fost exprimarea rapida a poziției Federației Internaționale de Judo (IJF), unde Putin, posesor al celui de al 8-lea dan, este președinte de onoare, sau a Federației neolimpice Internaționale de Sambo (FIAS)”. De altfel, românul Vizer Marius a preluat conducerea IJF in 2007 cu blagoslovenia lui Vladimir Putin, fapt care explica graba cu care a luat apararea judocanilor rusi ”curati”.Vizer si Putin

În general, ițele complicatelor relatii dintre persoane și firme în federatiile si uniunile sportive internationale și pozițiile lor in actualul scandal de dopaj  sunt graitoare: este și federația „Lumea Unita a Luptei” (UWW), vice-presedintele careia este tot prieten cu Putin – Mihail Mamiashvili, și FINA (Federatia de Inot) sau ISSF (tir), ”patronata” de miliardarul rus Vladimir Lisin.

Anul trecut, americanii i-au interzis lui Mamiashvili sa intre in SUA – în anii 1990 el a fost bodyguardul sefului mafiei din Moscova, Otari Kvantrishvili, care apoi a fondat partidulul „Sportul Rusia” care, inclusiv în materia ideologiei sportive, a devenit modelul pentru actualul partid al lui Putin – „Rusia Unită”, încheie ziarul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Der Spiegel: După decizia CIO, prietenii lui Putin au ocazia să-i întoarcă serviciile ”binefăcătorului” de la Kremlin

  1. bogdan spune:

    Aici se poate vedea cat de mult se pot intinde tentaculele Plagii Rosii ! Banii Ospiciului Lumea Rusa au spurcat mult in Lumea Civilizata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top