Cel mai mare acționar al Rusal, compania En+ al lui Oleg Deripaska, a transmis Trezoreriei SUA planul final de retragere a companiei de pe lista neagra, scrie Financial Times, care citeaza o sursă familiarizată cu propunerea.

Potrivit publicatiei, în planul prezentat de către Deripaska Oficiului de Control al Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA se propune reducerea participației oligrahului rus în En+ sub 45%, prin transferul de acțiuni către banca de stat rusa VTB. Omul de afaceri deține în prezent 66% din acțiunile En+, prin care controlează 48,13% din ”Rusal”.

Noul plan nu a fost încă aprobat de autoritățile americane, pentru că Washingtonul ar avea rezerve față de participarea VTB, care se află sub sancțiunile SUA. Dar, conform propunerii En+, acțiunile vor fi transferate VTB pe durata sancțiunilor.

Sursa FT a mai precizat că planul confirmă acordul lui Deripaska de a nu interveni în numirea directorilor independenți ai En+. În afara de asta, propunerea conține o prevedere, potrivit căreia dividendele din restul de acțiuni ale lui Deripaska se vor vărsa într-un cont escrow, fără posibilitatea de retragere a banilor cât timp omul de afaceri se afla pe lista de sancțiuni.

Sancțiunile împotriva lui Oleg Deripaska și a companiilor aferente au fost impuse dde catre Departamentul Trezoreriei SUA în luna aprilie. Washingtonul a declarat atunci că restricțiile asupra companiilor ar putea fi ridicate dacă Deripaska pierde controlul asupra lor. Ca rezultat, omul de afaceri a decis să se retraga din conducerea Rusal și să schimbe consiliul de administrație al companiei. La 1 august, autoritățile americane au prelungit, de la 5 august la 23 octombrie, termenul limită în care Deripaska sa scape de pachetul de control în Rusal și En+ dar și în alte firme detinute de rus.

Anterior, En+ a trimis o cerere către șeful Trezoreriei SUA, cerând să excludă temporar Rusal și societățile conexe din lista de sancțiuni, pentru a permite iesirea formala a lui lui Deripaska din actionariatul En+.

În același timp, săptămâna trecută, omul de afaceri a declarat ca nu accepta condițiile Trezoreriei SUA pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusal, descriindu-le ca o încercare de „înrobire“.

Cu venituri in 2016 de circa 8 miliarde dolari si 72.000 de angajati in toata lumea, Rusal este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de aluminiu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Deripaska a făcut o nouă propunere Trezoreriei SUA

  1. bogdan spune:

    Trebuia sa se gandeasca porkul inainte de a sprijini invazia Ucrainei (Crimee-Donbas) ca vor exista consecinte ! Acum degeaba mai grohaie ! Ca fara golani ca el Ucraina nu ar fi pierdut Crimeea si Donbasul ! Asa ca trebuie sa plateasca pt aceste crime !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top