desant francezPe 22 iulie, zece parlamentari francezi au început o vizită la Moscova.
Acest lucru nu ar fi o stire interesanta dacă deputații nu ar fi fost decisi sa vada si Crimeea, care a făcut din aceasta banala deplasare un adevarat scandal intrenational.

Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius a declarat, miercuri, că este „șocat” de vizita, deoarece încalcă „dreptul internațional” și „poate fi folosit de cei care justifică pretențiile Rusiei la peninsula”.

De fapt, călătoria nu „poate” fi folosita, ci deja este folosită (și va fi folosita în continuare) în scopuri de propagandă.

aleksei-puskov

Alexei Pushkov

A vorbit francofilul cu experienta, șeful Comitetului Dumei pentru afaceri externe, Alexei Pushkov, care a numit vizita „deschizatoare de drumuri”, pentru că, așa cum a observat în mod corect, „în Crimeea nu a fost inca nicio delegație parlamentară oficială din partea Uniunii Europene”.

Și chiar în aceasta fraza deja exista un element de propagandă, fiind  o ușoară denaturare a adevărului, deoarece parlamentarii nu merg la Moscova și în Crimeea ca reprezentanți ai „delegației parlamentare oficiale”.

Parlamentul francez nu le-a acordat astfel de puteri. În plus, deputații înșiși în toate comentariile au spus ca ei călătoresc in calitate de  „persoane private”.

Dar nici această declarație – despre „persoane private” – nu rezista unei critici, a spus intr-un comentariu la Radio RFI seful Comisiei pentru afaceri internaționale, Elizabeth Guigou.

Cei 9 deputați și un senator nu se pot „autosuspenda” pentru a realiza un periplu de cateva zile intr-un teritoriu ocupat de o alta tara.

„Da, toti sunt oameni liberi să meargă unde doresc, – a declarat Elisabeth Guigou. Dar, în același timp, sunt parlamentari care reprezintă Franța. Ei sunt purtători ai suveranității naționale franceze. Nu mai vorbesc despre faptul că blocheaza eforturile diplomației franceze privind soluționarea crizei din Ucraina”…”Această vizită va fi cu siguranță utilizata în scopuri de propagandă politică,” – a spus Guigou.

Pentru a fi promovata in aceasta calitate are mai multe atuuri:

1) a venit o „delegație parlamentară”;
2) au venit parlamentari, „reprezentând două partide franceze majore”;
3) „a venit un socialist” (Franța, după cum știți, este acum condus de socialiștii), strănepotul lui Mitterrand.

Și nimeni nu va explica audientei TV că:

3) singurul  „socialist” a demisionat din Partidul Socialist anul trecut, și, prin urmare,
2) reprezentanți ai partidului de guvernământ nu se afla în delegație.

Și, în sfârșit, este important să subliniem că călătoria celor zece parlamentari, care au o experiență îndelungată de cooperare cu autoritățile ruse, nu este un semn că autoritățile franceze (sau „Europa”, după cum a spus el Pushkov) este divizata in doua în problema Ucrainei.

Ea nu divizeaza nu doar „autoritățile franceze”, dar nici Senatul francez (348 persoane) și deputatii (577).

Cine este orgabizatorul?

Excursia a fost organizată de membrii Asociației de „dialog franco-rus”. Această organizație a fost înființată în 2004 și desfasoara activități politice, economice și culturale franco-ruse în cele două țări. Mariani
Figura cea mai interesantă din delegație este deputatul Thierry Mariani, care conduce asociaţia in cauza, impreuna cu Vladimir Yakunin, seful Căilor Ferate Ruse.
Mariani este un membru special al parlamentului francez. El a fost ales de diaspora franceza din Europa de Est, Rusia, Asia și Oceania.

Totodata, Mariani este unul dintre greii „republicanilor” condusi de Sarkozy. În Adunarea Națională el conduce aripa de dreapta a partidului – La Droite Populaire.

Fost ministru al Transporturilor (2010-2012), Mariani este casatorit cu o „rusoaica” care, în 2007, când Sarkozy a candidat pentru prima dată, a realizat versiunea rusa a site-ul său.

Mariani este un cunoscut lobby-st pentru companiile franceze de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. O sursa „Novaya Gazeta” sustine ca deputatul este,  informal, „ministrul Rusiei” în partidul lui Sarkozy.

El a participat la toate cele trei călătorii ale delegației parlamentarilor francezi din Rusia, care au avut loc de la începutul războiului din Ucraina.

În 2002, acesta a generat un scandal dupa ce l-a vizitat pe Saddam Hussein. Iar în februarie 2015, mișcarea sa – La Droite Populaire – a salutat vizita a patru deputați francezi în Siria, la invitația lui Bashar al-Assad.

Mariani este familiarizat cu „antreprenorul ortodox” Konstantin Malofeev. În septembrie 2014, deputatul a participat la forumul organizat finantat de acesta la Moscova – „Marea familie și viitorul omenirii”.

În noiembrie, ziarul „Vedomosti” a scris despre intersectiile financiare ale lui Malofeev și Mariani. În ajunul plecării sale din Franța, el a spus că „reintoarcerea Crimeei” a salvat peninsula de soarta Donbasului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top