Putin LavrovÎn Rusia lui Putin, istoria joaca un rol distructiv, pentru ca actualul președinte rescrie trecutul pentru a justifica autoritarismul regimului său, scrie publicatia The American Interest.

În opinia autorului, Putin nu numai ca a anexat Crimeea, a declanșat un război de agresiune împotriva Ucrainei, a intervenit în conflictul sirian și pune în pericol zona de securitate euro-atlantică, dar, de asemenea, consolideaza în Rusia regimul autoritar. Situația politică internă din țară s-a înrăutăţit în mod semnificativ pentru că Putin a reînviat tradiția utilizării istoriei ca armă politică. Occidentul poate să ia o serie de măsuri practice pentru a contracara acest lucru, crede publicatia.

De-a lungul celor 16 ani de domnie a sa, Putin a folosit cu pricepere  istoria pentur auto-afirmare, menținerea sistemului politic actual și legitimarea acțiunilor Kremlinului: în societatea rusă s-a consolidat imaginea lui Putin de apărător al Rusiei împotriva atacurilor pretins pradatoare ale Occidnetului. O astfel de manipulare a istoriei este vazuta în Occident ca o amenințare în creştere, pentur că astfel de metode consolideaza politica externă conflictuală a Kremlinului și alimentează sentimentul anti-occidental în societatea rusă, se arata în articol.

Ca rezultat, anti-occidentalismul în Rusia a devenit larg răspândit, iar autoritățile continuă să pledeze pentru revenirea la „valorile tradiționale” în plina perioada de deteriorare a condițiilor economice. Folosind toleranța zero, Kremlinul desfasoara atacuri asupra libertăților civile, iar politicienii de opoziție din Rusia sunt chiar ucisi, subliniaza publicatia, care adauga: „Putin a reușit să consolideze societatea în jurul regimului său, iar criticii săi sunt acum tratați ca dușmani ai poporului”.Putin dilema

Unul dintre cele mai vii exemple a modului în care regimul lui Putin rescrie istoria și o folosește ca armă politică este scandalul în jurul demisiei lui Serghei Mironenko, fost director al Arhivelor de Stat al Federației Ruse. În iulie anul trecut, Arhivele Statului au publicat corespondenta sovietica secretizata in anul 1948, care conținea informații ce dezmințeau mitul popular sovietic al celor 28 de eroi ai diviziei Panfilov, care au murit aparând Moscova cu preţul vietii în iarna anului 1941. Toți soldații Diviziei de infanterie 316 de sub comanda generalului Ivan Panfilov au primit post-mortem titlul de „Erou al Uniunii Sovietice”. În cinstea lor au fost denumite strazi, s-au ridicat monumente, faptele lor au fost imortalizate pana si în imnul Moscovei, iar pe ecranele rusești în noiembrie 2016 ar trebui sa apara un nou fil artistic dedicat „soldatilor lui Panfilov”. Arhivele de stat au descoperi că, în realitate, evenimentele au fost inventate cap coada de un jurnalist de razboi, iar autoritățile sovietice au aflat despre asta si au distrus toate dovezile din motive de „oportunitate politică”. Conform documentelor de arhivă, mai multi soldati presupusi morti in timpul apararii Moscovei au supraviețuit, iar unul dintre ei a fost capturat de armata germana şi ulterior condamnat de autoritățile sovietice pentru „trădare”.

În mijlocul controversei care a urmat publicarii corespondenței desecretizate, ministrul rus la Culturii, Vladimir Medinski, l-a criticat pe Mironenko pentru publicarea materialelor și a spus că șeful arhivei statului nu este „un scriitor, nici jurnalist, nici luptător cu falsificările istorice … și, dacă doreşte să-şi schimbe profesia – înțelegem acest lucru”. În luna martie 2016 Mironenko a fost concediat de la locul de muncă, ca urmare a unei „decizii colective”. Însa colegii sai a povestit presei că îl consideră „victimă a noii abordări oficiale a istoriei”, principalul apărător al careia este ministrul rus al Culturii. eroii lui panfilov2Potrivit lui Medinski, care, în 2013, a publicat cartea sa intitulată „Război: Mituri ale URSS”, istoria nu începe de le fapte, ci de la „interpretări”. Realizatorii recentului film despre „eroii lui Panfilov”, creat cu sprijinul Ministerului Culturii, au refuzat să acorde atenție noilor probe și au declarat ca publicarea corespondenței secrete este „o încercare de a minimaliza faptele eroice ale soldatilor sovietici”.

De la venirea sa la putere în 2000, Putin a cultivat în mod activ conservatorismul, în care victoria Uniunii Sovietice asurpa naziștilor a avut o semnificație ideologică cardinala. Iar când realitatea trecutului sovietic în cele din urmă a intrat în istorie, locul ei a fost luat de „mituri”, deoarece autoritățile ruse sprijina în mod activ această înlocuire.

„Cel mai comun mit a devenit acela că doar Uniunea Sovietică a învins fascismul, protejand întreaga Europa. Având în vedere că, în timpul celui de-al Doilea război mondial Uniunea Sovietică a luptat de ambele părți ale conflictului, Kremlinul este foarte supărat atunci când cineva începe să pună la îndoială aceasta interpretare în alb-negru. Putin de multe ori a vorbit despre eroismul poporului sovietic în al Doilea război mondial, iar orice îndoieli cu privire la versiunea oficială sunt tratate ca o amenințare directă la adresa lui Putin și a regimului său.

Interpretare deformată a istoriei oferita de Kremlin nu este menita doar consolidarii societatii ruse în jurul trecutului idealizat, dar, de asemenea, pentru a da forță juridică politicii externe agresive a Rusiei în această mitologie.

De exemplu,  în timp ce Kremlinul „savureaza” succesul operațiunii sale militare în Siria, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a publicat un articol intitulat „O perspectivă istorică a politicii externe a Rusiei”, în care a oferit versiunea sa a istoriei Rusiei, din momentul adoptării creștinismului în anul 988, inclusiv perioada jugului tataro-mongol, războaiele napoleoniene și până la „războiul rece”. Lavrov a declarat că Europa de Vest a fost întotdeauna dusmanoasa fata de   Rusia, a incercat s-o izoleze și s-o faca victima a sa.serghei-lavrov

În plus, șeful Ministerului rus de Externe menționează multe alte  imagini: că al Doilea război mondial a izbucnit din cauza „aspirațiilor anti-rusești ale elitelor europene”, ca Războiul Rece s-a încheiat pentru că lanțul nefericit de evenimente a dus la dezintegrarea URSS, ca țările din Europa Centrală și de Est, care au aderat la UE și NATO din 1991, „nu sunt în măsură să adopte vreo decizie, fără aprobarea Washingtonului și Bruxellesului”. Lavrov mai spune ca Rusia a căutat întotdeauna să joace un rol constructiv în unificarea continentului, pentru a reduce riscul de conflicte militare și pentru a construi instituții internaționale menite să asigure pacea și ordinea. Prin urmare, fără participarea Rusiei, Europa risca sa fie cuprinsa de haos, a avertizat Lavrov: „În cel puțin ultimele doua secole, orice încercare de a unifica Europa fără Rusia și împotriva ei, s-a încheiat invariabil cu tragedie teribilă”.

Practic, Lavrov ne spune ca Rusia este o „victimă inocentă a proceselor globale”. Din punctul de vedere al lui Putin, istoria ne învață că dușmanii Rusiei în mod constant încearcă să distrugă țara, atât din exterior, cât și din interior. Astfel, controlul asupra modului în care istoria este memorata nu este doar un instrument pentru de consolidare a națiunii. Este, de asemenea, o modalitate de a pregăti poporul pentru război.

Acesta nu este un mesaj nou din partea Rusiei, dar acesta este mesajul cu care Rusia încearcă să speria Europa.

Prmeierul rus Dmitri Medvedev a spus-o si mai clar în cadrul conferinței anuale de securitate de la Munchen, unde a vorbit despre „noul război rece” și a avertizat asupra pericolului începutului „celei de-a treia tragedii mondiale”, daca nu are loc de urgenta o revizuire a „arhitecturii sistemului de securitate euro-atlantic”.
parada8
Putin sustine ca statul este „singurul gardian al memoriei naționale”, așa că a pregătit terenul pentru revizuirea și rescrierea istoriei, subordonandu-şi mass-media rusă și consolidand politicile autoritare.

În ajunul celei de-a 65-a aniversări a victoriei în al Doilea război mondial, Kremlinul a convocat o comisie care sa stabileasca „adevărul istoric”. Comisa ar urma să lupte cu falsificarea istoriei. În 2014, o noua lege a fost adoptată care interzice reabilitarea nazismului în toate formele sale, inclusiv orice acțiuni care supun criticii politica externa a URSS între 1939-1945. Iar anul trecut, Putin a inițiat procesul de unificare a manualelor de istorie, în scopul crearii unei versiuni unice a istoriei naționale.

Astfel, Rusia încearcă să stabilească un singur „canon istoric” – o versiune a istoriei aprobata de stat. Kremlinul intelege prin „falsificarea istoriei” tot ceea ce este contrar versiunii actuale oficiale. Subliniem – versiunea actuala a istoriei,  pentru că ceea ce s-a spus ieri la Kremlin, sau se va spune mâine, ar putea foarte bine se deosebeasca de versiunea actuala.

Desigur, Rusia nu e singura țară care consideră că istoria sa este un instrument politic important și intrepreteaza istoria sa diferit de cea a vecinilor săi. Cu toate acestea, în alte țări nu s-a mers atat de departe. Foarte puțini în Rusia pun la îndoială în mod deschis versiunea Kremlinului asupra evenimentelor istorice şi majoritatea rușilor considera manipularea istoriei de catre Kremlin ca fiind ceva normal. Şi daca Occidentul va trata cu indiferenta acest subiect, consecintele pe termen lung ar putea fi catastrofale.

Autorul crede ca Occidentul trebuie sa respinga în mod hotarat încercările Rusiei de a monopoliza victoria în al Doilea război mondial şi privarea celorlalte foste republici sovietice de moștenirea lor, sprijinind studiul arhivelor pe această temă. Daca acest lucru nu se va face, mulți ruși vor continua să sprijine regimul autoritar al lui Putin și politica conflictuală a Kremlinului faţă de Occident, crezând cu sinceritate că istoria Rusiei justifica acțiunile curente ale Moscovei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Despre „adevărul istoric” al Kremlinului

  1. yehudy spune:

    draga ivan, daca putin vrea revenirea la traditiile rusesti, atunci sanctiunile economice nu au de ce sa va supere 🙂 tehnologia vestului nu are cum sa faca oarte din traditiile rusesti 🙂
    mai mult, draga ivan, putin ar trebui sa inceapoa sa interzica utilizarea autoturismelor si a curentului electric care nici ele nu fac parte din traditiile rusesti 🙂 nici conturile in euro si in dolari nu fac parte din traditiile rusesti 🙂
    draga ivan, vad ca putin indeamna poporul sa traiasca in traditiile rusesti in timp ce el isi permite luxul seicilor musulmani arabi 🙂

  2. putin spune:

    Tovarase Lavrov, daca ai fost prost de mic, acum ca esti mare, numa de joci! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top