Criza politică din Moldova a început în februarie, imediat după alegerile parlamentare, când partidele nu au ajuns la un acord asupra formării noului guvern.

Cel mai bun rezultat în alegeri a fost înregistrat de Partidul Socialist din Moldova, susținut de Moscova. Dar și principalul adversar, Vladimir Plahotniuc, a reușit, de asemenea, să își mențină pozițiile și influența.

Prin decizia Curții Constituționale a Moldovei, termenul de formare a noului guvern de către parlament expira la 8 iunie. În cazul în care pana la acea data nu este format guvernul, parlamentul este dizolvat si sunt declansate alegerile anticipate. Cu toate acestea, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a refuzat să semneze decretul de dizolvare a parlamentului.

Curând a devenit cunoscut faptul că socialiștii lui Dodon au reușit să ajungă la un acord cu blocul ACUM, care ocupă poziții pro-occidentale, aceasta fiind o veste neplăcută pentru Plahotniuc și Partidul Democrat din Moldova, care controlează structurile de putere și instanțele judecătorești.

În același timp, crearea coaliției a fost în mod evident facilitată de vizita în Republica Moldova a vicepremierului rus Dmitri Kozak, care a spus că Moscova salută crearea unei aliante guvernamentale.

„Acțiunile criminale ale autorităților sunt o confirmare evidentă a poziției noastre declarate anterior cu privire la necesitatea unei ameliorări radicale a situației politice actuale din republică”, afirma Kozak.

Comentariile reprezentanților Uniunii Europene și ai Statelor Unite  indică sprijinul pentru orice măsură de depășire a impasului politic în Moldova. De asemenea, UE si SUA și-au exprimat disponibilitatea de a coopera cu Republica Moldova în implementarea reformelor economice și politice.

Încercând să împiedice formarea coaliției, Partidul Democrat din Moldova a publicat materiale compromițătoare despre Igor Dodon, acuzându-l că a trădat interesele țării, a încheiat acorduri secrete cu Rusia și a căutat reunificarea Republicii Moldova și a Transnistriei pe principiul federalizării.

Canalele TV controlate de Plahotniuk au difuzat înregistrare video a întâlnirii dintre Igor Dodon și Plahotniuc. În filmulet, Dodon promite oligarhului rezolvarea problemei dosarului penal deschis împotriva sa în Rusia.

În schimb, Dodon cere sprijin într-o serie de chestiuni de politica externa: menținerea neutralității Republicii Moldova, opozitia față de suporterii unificării cu România, unificarea cu Transnistria pe principiile federației, negocierile trilaterale cu Rusia și UE în problemele economice.

În înregistrarea video, Dodon face referire la o propunere despre care se presupune că a fost transmisă de Vladimir Putin: „Igor, spune-i lui Plahotniuc că îl invit … Să ne putem așeza și să discutăm despre modul în care ne mișcăm … Să nu se teamă – sunt garanțiile mele personale”.

Oponenții lui Dodon il acuza pe de tradare. Dodon însuși, răspunzând acuzațiilor, a declarat că propunerea federalizării Moldovei în schimbul închiderii dosarului penal a venit de la Plahotniuc.

La 8 iunie, Partidul Democrat, continuând să puna presiunea asupra adversarilor, si-a scos susținătorii în strada.

La 9 iunie, Curtea Constituțională a Moldovei l-a suspendat pe președintele Igor Dodon din funcția sa și i-a acordat temporar atrubutiile prezidentiale premierului interimar Pavel Filip.

Drept răspuns, Dodon a spus că refuza să recunoască această decizie.

Parlamentul și guvernul au decis, de asemenea, să ignore hotărârile Curții Constituționale și au refuzat să se dizolve.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Despre criza din Moldova: Cine deține puterea și care este rolul Rusiei?

  1. bogdan spune:

    Oriunde pute a Lume de kkat rusa treburile merg f f rau !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top