Regizorul ucrainean Oleg Sențov, deținut politic în Rusia, a primit premiul ”Saharov” al Parlamentul European, anunta corespondentul Radio Liberty din Bruxelles. Informația a fost confirmată și de Parlamentul European.

„S-a decis decernarea premiului pe 2018 lui Oleg Sențov”, a declarat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, citat de TASS.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Strasbourg pe 12 decembrie.

„Sunt recunoscător Parlamentului European pentru decizia importantă de a acorda prestigiosul Premiu ”Saharov” unui ucrainean – Oleg Sențov. Sunt convins că această decizie a Parlamentului European va apropia momentul eliberării lui Oleg Sențov”, a scris președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, pe pagina sa de Facebook.

În plus, Sențov a câștigat premiul polonez ”Pro Dignitate Humana” (”Pentru demnitate umană”), anunta pe Twitter Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei.

Premiul ”Pro Dignitate Humana” a fost înființat în 2012 de către Radoslaw Sikorski, fostul ministru polonez de externe. Este acordat persoanelor care au fost persecutate și reprimate și care susțin o poziție fără compromis privind apărarea drepturilor omului.

Premiul ”Andrei Saharov – Pentru libertatea de gândire” a fost înființat de Parlamentul European (PE) în 1988. Este numit în onoarea fizicianului sovietic, unul dintre liderii mișcării drepturilor omului din URSS, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1975, Andrei Saharov (1921-1989). Premiul se acorda persoanelor și organizațiilor pentru merite în activitățile legate de drepturile omului.

Primii laureați ai premiului în 1988 au fost luptătorul împotriva apartheidului Nelson Mandela (Africa de Sud) și disidentul sovietic Anatoli Marcenko. În 2017, premiul a fost acordat unui grup de activiști din Venezuela „pentru rezistența la degradarea situației privind democrația, drepturile omului și economia”. Activistii au participat la acțiuni de protest în legătură cu deciziile Curții Supreme de Justiție din Venezuela de a largi puterile președintelui și de a limita funcțiile parlamentului.

În august 2015, Curtea militară din regiunea Rostov-pe-Don l-a găsit vinovat pe Oleg Sențov de ”organizarea unei grupari teroriste” și l-a condamnat la 20 de ani într-o colonie penală. În același dosar a fost condamnat șit Alexander Kolcenko, care a primit 10 ani.

Sențov și Kolcenko consideră că dosarul împotriva lor a fost unul politic, iar dovezile – falsificate. După anexarea Crimeei, Sentov a primit automat cetățenia rusă – pe această bază, autoritățile de la Moscova au refuzat să îl transfere Ucrainei. Sențov afirma ca nu a primit act de identitate rusesc.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Deținutului politic Oleg Sențov i-a fost decernat premiul ”Saharov” al Parlamentului European

  1. bogdan spune:

    Porcii kremlinezi vor plati decenii de acum incolo pt toate crimele comise….specie inapoiata de Neanderthalieni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top