adunarea nationalaÎn piața centrală a Chișinăului, duminică, 5 iulie, a avut loc Marea Adunare Națională. Participanții au discutat despre problema unirii Moldovei cu România. După întâlnirea de la Chișinău, participanţii au organizat un marș spre alte orașe și centre raioane din țară. Acțiunea a fost inițiată de Blocul Unității Naționale (BNE), care reuneste organizațiile unioniste din Moldova și România. Potrivit organizatorilor, forumul a reunit aproximativ 30 de mii de oameni, în timp ce poliția a numărat aproximativ 3.000 de participanti, scrie DEUTSCHE WELLE (DW).

„Nu este momentul cel mai oportun”

Decizia de a organiza Marea Adunare Naționala a fost adoptată la o reuniune a susținătorilor unificarii Moldovei cu România pe 16 mai. Pe parcursul unei luni și jumătate au avut loc pregatiri intense. În centrul Chișinăului au fost plasate corturi, în care toată lumea putea primi consiliere gratuită și materiale tipărite cu privire la problema unirii celor două țări, și chiar sa participă la discuții privind istoria Moldovei.

Acțiunea a fost promovata prin afișe lipite în oraș, la radio și televiziune. Dar contrar așteptărilor organizatorilor, s-au adunat mai puțini oameni decât se așteptau. Organizatorii dau vina pe căldură și ca „perioada aleasa nu a fost cea mai potrivita pentru Marea Adunare Națională, pentru că multa lume este în vacanță”, a spus unul dintre participanții la forum, student la Universitatea din Galati și președinte al Clubului studentilor din Basarabia, Andrei Jucăreanu.

Moldova este o parte a teritoriului românesc și a culturii românești, este convins interlocutorul DW. „Am mai mulți ani de când traiesc în România, și văd că este o țară europeană. Unirea ne va da un impuls pentru modernizarea economiei, îmbunătățirea culturii și lupta împotriva corupției”, – spune Jucăreanu. El nu crede că Moldova poate sa se integreze independent în UE, „pentru că nu are nici experiență de modernizare și în plus este sub influența puternică a Rusiei”.

Ultima şansă

„Ar trebui să folosim șansa sa aderam la UE, unindu-ne cu România” – a declarat într-un interviu DW profesorul unei institutii de invatamant superior de la Chisinau – Galina Sprincean. Ea s-a referit la istoria comună a celor două țări, reamintind că teritoriul Republicii Moldova moderne a fost parte din România din martie 1918 până în iunie 1940. „Trebuie sa readucem în țara natală, România -pamanturile sale Basarabia și nordul Bucovinei. Dacă nu ne reunim, Moscova nu ne va lasa sa aderam la UE „, – a spus Sprincean.

Unul dintre organizatorii reuniunii, președintele mișcării „Tinerii Moldovei” Anatol Ursu este convins că numărul de aderenți va crește. El a cerut tuturor locuitorilor orașelor și centrelor raionale prin care va trece marsul sa se alature acestuia  „în numele unui viitor decent”. Apelul adresat președintelui României Klaus Johannis  – „Primiţi-ne acasă” – a fost întâmpinată cu aplauze.

Marșul care a început după Marea Adunare Nationala s-a indreptat spre granița română prin Ungheni. Participanții vor sa traverseze pe 11 iulie podul peste Prut si dupa ce vor trece prin Iași, sa ajunga la București.

Apelul la unire cu Romania, „care sperie populația vorbitoare de limbă rusă, este destul de legitim, atata timp cât nu este violent și nu amenință cetățenii țării”, a declarat fostul reprezentant al Republicii Moldova la Consiliul Europei, analistul politic Alexei Tulbure. Potrivit lui, „oricine îşi poate exprima crezul ideologic, chiar dacă este un apel pentru desfiintarea statului, în Moldova nu este o infracțiune”.

Marea Adunare Națională este o formă de democrație directă care insa nu „este nicăieri consacrata legal” continua expertul.

Cele mai importante Adunari Nationale au fost convocate la Chișinău pe 27 august 1989, când limba moldovenească pe baza grafiei latine a fost recunoscută ca limbă oficială a republicii, şi pe 27 august 1991, când a fost adoptată Declarația de Independență.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to DEUTSCHE WELLE: Forumul de la Chișinău a votat pentru unirea cu România

  1. Emanuel S. spune:

    Bravo lor , precum si romanilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top