PireuÎn mijlocul turbulențelor actuale din Grecia, al doilea cel mai important om din China a făcut o declaratie surpinzatoare despre situația din Atena. O declaratie foarte dura și în general atipica pentru mesajele exerne chineze. Beijingul de cele mai multe ori ne ofera replici generale privind neamestecul în treburile interne ale altor tari, respectarea principiilor Organizației Națiunilor Unite, suveranitati etc.

Cu toate acestea, pe 29 iunie, premierul chinez Li Keqiang a fost foarte explicit afirmând că Grecia ar trebui să rămână în zona euro.

„Speram sa vedem o Uniune Europeana unita. Vrem ca Grecia să rămână în zona euro, ca Grecia și UE sa depășeasca impreuna criza actuală „, – a declarat Li Keqiang, în timpul vizitei sale la Bruxelles.

Mai mult, premierul chinez a spus că China de mai mulți ani sprijina integrarea europeană și un euro puternic, care ar fi in „interesul lumii întregi”, inclusiv al Chinei.

Cu alte cuvinte, Beijingul a spus clar că Atena nu trebuie sa-si faca de cap si sa negocieze cu UE depasirea crizei. Cuvintele premierului nu au fost spuse doar din complezenta, pentru ca se afla la Bruxelles. Peste câteva zile, mesajul a fost repetat de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, ceea ce înseamnă că este poziția principială si oficiala a Beijingului.

Putin TsiprasAceasta pozitie chineza este insa diferita de cea a Rusiei, care tot mai des poseaza in prietenul si aliatul Chinei. Interesele Rusiei sunt clare, orice criza din Occident sporeste sansele Rusiei de manipulare, divizare şi control al anumitor actori din cadrul UE. Slabirea UE, spargerea frontului comun anti-rusesc al UE, este sarcina imediata a diplomatiei rusesti in vederea ridicarii sanctiunilor (care oficial nu afecteaza Rusia, dar pe care Moscova din rasputeri incearca sa le anuleze).

Revenind la China.

Mai întâi de toate, interesul chinezilor pentru Grecia este mare pentru ca si prezenta afacerilor chinezesti in aceasta tara este mare. Dar chinezii nu tin la Grecia de dragul Greciei, ci pentru ca este membra UE si a zonei euro. Grecia este pentru China un cap de pod economic in Europa. Beijingul se foloseste cu pricepere de haosul economic și lipsa de bani a Atenei pentru a pune mana pe afacerile statului elen. China deja controleaza parțial principala avere infrastructurală a Greciei – Pireu – cel mai mare port al țării.

Companiei de stat chineze de transport maritim COSCO îi apartin si cele mai bune capacitati portuare. Portul Pireu are o locație geografică unică – este aproape de Canalul Suez și Turcia. Și anume în Turcia strategii chinezi intenționează să aduca cele doua proiecte grandioase, ca parte a concepției lor de refacere a Drumului Matasii. Conceptia prevede realizarea unui sistem de căi ferate de mare viteză și drumuri din Asia de Est spre Europa, cu dezvoltarea, in paralel, a unor capacitati miniere si de hidrocarburi și punerea în aplicare a altor proiecte de investiții. Totodata, conceptul prevede dezvoltarea unor rute de transport oceanic peste Pacific și Indian, prin Canalul Suez.

trenChina este acum unul dintre cei mai activi investitori in portul Pireu, COSCO Corporation fiind considerat concurent de top pentru privatizarea acestei comori naţionale.

Apoi, companiile din China investesc masiv în modernizarea și extinderea căilor ferate din Grecia, pe care mărfurile ar trebuie să dea navala din Pireu în alte țări ale UE.

In ultimii zece ani, investițiile chineze din zona euro au crescut de la zero la 14 miliarde de euro. În timpul vizitei la Bruxelles, premierul chinez a semnat acorduri pentru alte 18 miliarde de euro – toate se referă la modernizarea și dezvoltarea sistemului de transport în zona Belgiei, pe care Beijingul intenționează s-o transforma într-o alta zona de suport si punct de distribuție a Drumului Matasii.

În cele din urmă, Beijingul este si unul dintre cei mai importanti detinatori de titluri europene.

Pe scurt, Grecia este importanta pentru China pentru ca va fi fereastra de sud pentru patrunderea economica chineza în zona UE, unde intenționează să lucreze profund și pentru mult timp.

O Grecie certată cu creditorii și cu Bruxellesul nu este doar inutila pentru China – un astfel de curs de dezvoltare este complet contrar planurile sale. Să nu mai vorbim de faptul că iesirea Atenei din zona Euro și revenirea la drahma ar putea deraia puternic prețul activelor chineze din Grecia, deloc putine.

Pe scurt, tovarășul Tsipras si colegii lui puțin probabil să găsească înţelegere în China şi suport de aprofundare a conflictului cu UE.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top