piata taraniCrimeea a calculat primele rezultate economice de dupa anexarea la Rusia. În pofida imbarbatarilor din partea policiticienilor, a retoricii patriotarde promovate pe toate canalele, cifrele spun un adevar crud. Economia Crimeei este un dezastru.

Din cauza embargoului alimentar impus de Rusia, magazinele din Crimeea sunt goale. Mai grav este ca marfa are probleme nu doar la sosire in peninsula, ci si la plecare. Datele statistice arata ca in perioada apriliemai 2014, transferurile de bunuri din Crimeea catre UE au ajuns la un nivel mizerabil, de numai 113.400 dolari, potrivit Krâmstat. Cu un an mai devreme, exporturile Crimeei in UE au fost de 171 milioane de dolari, ceea ce reprezinta o scadere de 251 de ori.

Consultantul științific al centrului Razumkov, Vladimir Sidenko, spune ca explicatia este simpla:  companiile din Crimeea nu mai pot livra produse în UE, daca nu detin certificate emise de Ucraina.

Crimeea nu este recunoscută de comunitatea internațională ca parte a teritoriului Federației Ruse. Acest lucru înseamnă ea nu are de fapt capacitatea de a utiliza dreptul internațional pentru a proteja interesele operatorilor sai economici„, spune Sidenko.

Amintim că, în luna iunie, Uniunea Europeana a decis să interzică importul de bunuri din Crimeea, daca acestea nu au aprobare de la Kiev.

Crimeea vamesi

Speranţe deşarte

Acum sperantele locuitorilor din Crimeea sunt în infuziile de capital promise de Moscova.

Insa cele 250 miliarde de ruble (circa 7 miliarde de dolari ) promise de Kremlin pentru investitii în Crimeea nu vor ajuta economia peninsulei, crede expertul economic rus Boris Grozovskii.

Cele 250 miliarde de ruble investiții promise pentru Crimeea – este o suma uriasa. Pentru comparatie, producția industrială în Crimeea, în ianuarie-mai s-a ridicat la echivalentul a 32.1 miliarde de ruble. Produs brut în 2013 – circa  50 de miliarde de dolari, adică in jur de 190 – 200 miliarde de ruble..., spune Grozovskii. Dar banii nu vor ajunge la companiile din Crimeea ci se vor scurge in buzunarele așa-numitelor regii de stat, care vor construi un pod peste stramtoarea Kerci, catre polițiștii de frontieră și armata etc. Este o sumă mare, dar pentru dezvoltarea reală a Crimeei este absolut inutila „, completează Grozovskii.

Sidenko

Sidenko: infuzia uriasa de bani din partea Moscovei pentru proiecte de stat in Crimeea este mediul ideal pentru furt, „mita” și risipa de bani.

La rândul său, analistul Vladimir Sidenko recomanda să se aiba in vedere  faptul că infuzia uriasa de bani pentru proiecte de stat este mediul ideal pentru furtmita” și risipa de bani.

În opinia sa, problema Crimeei nu este scăderea veniturilor din producție și turism, pierderi care ar putea fi considerate temporare si recuperabile. Mai grav este  nu-i  clar care sunt directiile de investitii in peninsula, a cărei economie este practic izolata nu doar de lumea exterioară ci chiar și  raportat la economia Rusiei.

În aceste condiții, involuntar vine ideea că toate aceste investiții mari se vor orienta mai degrabă pe crearea avanpostului militar din Crimeeadecât pe dezvoltarea peninsulei„, spune expertul.

Trebuie amintit ca peninsula Crimeea a fost întotdeauna o regiune subvenționata, veniturile sale rămânând mult în urma cheltuielilor. Potrivit experților, peninsula este independenta financiar doar in proportie de 34%, diferența fiind întotdeauna acoperita de la bugetul de stat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top