trolliO fostă angajată a organizaţiei a povestit sub anonimat portalului sobaka.ru cum funcţionează maşinăria gigantică a propagandei şi de ce angajaţii nu rezistă mult la acest job, potrivit adevarul.md.

Informaţiile despre locurile vacante pentru acest „job minunat” sunt postate pe canalele de headhunting. Pe aceste resurse sunt căutaţi „copyrighteri” şi „content-manageri”. În descrierea privind jobul vacant sunt oferite foarte puţine informaţii, iar salariul promis, de 40-45 mii de ruble (600 euro), le taie candidaţilor pofta de a şti prea multe despre viitorul job. Unii au ajuns aici după lungi şi zadarnice căutări a unei slujbe.

Sunt angajaţi toţi care pot vorbi şi scrie ruseşte

Fosta angajată a trecut interviul într-o clădire frumoasă de birouri. E foarte greu să ajungi acolo: securitate strictă, turnichete. La începutul interviului trebuie să îndeplineşti o anchetă, unde menţionezi toate joburile anterioare, reşedinţa, adresa de domiciuliu, informaţii privind locurile de muncă ale părinţilor ş.a.m.d. Apoi, după ce ţi se pun câteva întrebări, eşti rugat să „parafrazezi” orice ştire de ultimă oră.

„Am avut senzaţia că la acel job sunt primiţi toţi care pot demonstra că pot vorbi şi scrie ruseşte. Nu ţi se oferă nicio informaţie cu privire la locul în care urmează să lucrezi: este un holding media, câteva site-uri, creştem traficul, salariul mai mare de mediu. După ce ai căutat un job câteva luni şi auzi cuvinetele „45.000 de ruble”, accepţi imediat. Este salariul de bază pentru toţi angajaţii de rând – „bloggeri”, „content-manageri”, „specialişti SEO” sau creatori de colaje „demotivante” patriotice, care se numesc „ilustratori”. Cei care avansează ajung la salariul de 55-60 de mii de ruble (750 Euro). La angajare, nimeni nu se interesează de convingerile politice ale viitorului angajat”, relatează tânăra.

20 de ştiri, 75% de conţinut inedit

Potrivit ei, ziua de muncă e de la 9:00 până la 17:30. „Trebuie să faci 20 de ştiri, 75% de conţinut inedit, ştirile trebuie să fie actuale”. Atmosfera e ca cea de la şcoală – birourile seamănă cu auditoriile de informatică, nu ai dreptul să întârzii nici cu doua minute (altfel, eşti amendat), pleci de la serviciu imediat după ce se termină programul de muncă, nici cu un minut mai târziu.

Holding-ul deţine 12 site-uri cu diferite tematici, dar toate într-un fel sau altul, ating problema politică sau Ucraina.

Cartea de vizită este „Serviciul Federal de Ştiri”, aşa se prezintă angajaţii când dau telefoane. Cea mai mare parte a traficului îl primeşte „agenţia de ştiri Harkov”. Deşi e un site ucrainean, postările se fac din holding. Astfel de „site-uri ucrainene” sunt câteva în holding, inclusiv faimosul site „Antimaidan”. Pe aceste site-uri nu se fac ştiri false propriu-zise, ci se parafrazează într-un anumit mod: separatiştii, de exemplu, sunt redenumiţi în „rebeli”.

Nu există spălare ideologică pe creier

Fosta angajată continuă: În primele zile nu înţelegi unde te afli, pentru ce parafrazezi ştirile. Apare senzaţia că eşti parte a unui experiment, a unui reality-show, mai ales că în fiecare încăpere, în care se află 20-30 de angajaţi, sunt amplasate camere de supraveghere. Nu există spălare ideologică pe creier, nu există un instructor, instruire ideologică, fiecare îşi dă seama singur că nu poate să vorbescă în nume de rău desptre Putin, iar „rebelii” nu sunt terorişti. Novicii îşi dau seama unde au nimerit şi cum ar trebui să redacteze ştirile. Nu există şedinţe de planificare. Majoritatea angajaţilor de rând sunt tineri cu şcoală superioară veniţi din alte oraşe, deloc proşti. Foarte mulţi tineri sunt îmbrăcaţi neformal. Angajaţii sunt de trei categorii: 1. „Sunt plătit şi nu-mi pasă, nici nu cunosc cine sunt angajatorii”; 2. „Îmi dau seama că e o fabrică de trolli a Kremlinului, dar la naiba cu suferinţele spirituale, atât timp cât sunt plătit”; 3. „Eu duc un război informaţional împotriva huntei fasciste”. Ultimii sunt în minoritate şi se pare că doar ei îşi iubesc slujba.

Ştirile principale se referă la Putin, Crimeea, Novorosia

Scopul principal sunt vizualizările. Potrivit planului, în fiecare zi numărul accesărilor la toate site-urile trebuie să crească cu 3.000. Departamentul SEO, care trebuie să se ocupe de promovarea conţinutului, se ocupă de spaming.

Pentru trafic mai bun se iau ştirile despre omoruri, violuri şi alte infracţiuni din regiunile din Rusia, senzaţii din showbiz, Pugaciova, Madonna. Se bucură de popularitate ştirile despre gay, în spirit negativ. Dacă vorbeşti despre feminism, faci legătura cu ucrainencele din Femen. Ştirile principale se referă la Putin, Crimeea, Novorosia.

„Decizia de a pleca din rezervaţia de trolli a fost luată greu. E foarte complicat să găseşti o slujbă în vreme de criză cu un salariu bun în Petersburg. Problema e că simţeam o presiune psihologică foarte mare – a început să-mi tremure ochiul, iar noaptea visam cum transcriam ştiri despre Putin şi Ucraina. Pe lângă asta, am convingeri liberale, iar unii dintre cunoscuţii mei se află în opoziţie faţă de regim şi îmi era pur şi simlpu ruşine să le povestesc cu ce mă ocup. Toţi aceşti factori m-au scos din zona de confort şi am plecat uşurată”, explică fostul troll.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top