Președintele georgian, Gheorghi Margvelașvili, al cărui mandat expira la mijlocul lunii decembrie, a oferit un interviu corespondentului BBC. Spicuim câteva declaratii despre modul în care Georgia își rezolvă problemele diplomatice și dacă este posibil să construiască în viitor relații de prietenie cu Moscova.

„Suntem aici și avem puterea” 

Există o problemă serioasă pe frontul diplomatic: harta lumii tipărită la Moscova este complet diferită de hărțile tipărite la Tbilisi, Washington sau la Bruxelles. Părțile văd geopolitica regiunii în culori diferite, afirmă președintele.

Din acest punct de vedere, Georgia câștigă deoarece, de fapt, Rusia nu are aliați în recunoașterea teritoriilor ocupate. Da, pe plan diplomatic, Rusia încearcă foarte mult și, în unele cazuri, are chiar câteva victorii. Cu toate acestea: ”avem o situație stabilă aici, avem o situație stabilă în cadrul ONU, există un număr tot mai mare de state care sprijină declarația privind Georgia”, spune Margvelașvili.

Faptul că Georgia nu are perspectivă europeană și euro-atlantică pentru ca o parte a tarii este ocupata – totul este propaganda rusească. Și această propagandă se bazează pe principiul „suntem aici și avem puterea”.

”Totuși, aici intervine rolul societății georgiene și al liderilor politici – să spunem că, deși aveți puterea de partea voastră, adevărul este de partea noastră. Și am purtat acest adevăr de-a lungul secolelor și îl vom purta și acum”.

„Rusia ocupă o țară prietenoasă”

Viziunea a fost următoarea: puteam începe să vorbim cu Rusia și să începem cu o foaie noua. A fost ceva real în perioada 2013-2014.

Dar, dintr-o dată, Rusia creează o problemă în Ucraina și, în paralel, apar noi procese și aici – Rusia ”intră în dialog” cu teritoriile ocupate și semnează acorduri strategice, fapt care a contrazis toate așteptările.

[Căci atunci], puteam începe să vorbim nu despre probleme politice complexe, ci despre acele probleme în care avem puncte de comune –  comerțul, cultura și relatiile popoarelor noastre. Și, în general, să înceapa să vorbeasca nu de pe pozitia Rusia-Imperiu, ci de pe pozitia unei țari cu o mare cultură și cu oameni minunați.

Dar [discuția] în acest format nu funcționează, pentru că atunci când auzim poziția Rusiei, auzim poziția Imperiului. Nu auzim poziția politicienilor care au grija de nevoile vitale ale locuitorilor ruși. Ceea ce a făcut Rusia cu Georgia nu se încadreaza în nicio logică a războiului.

”Uitați-vă, Rusia ocupă o țară prietenoasă, o parte a țării, fără nicio logică – pentru că nu-i aduce niciun avantaj, nici macar din punct de vedere economic: nu există petrol, diamante … Ce, nu au rusii pamant suficient? Au cea mai intinsa țară din lume. De aceea nu există logică. Rusia întotdeauna vorbește de pe poziția unui Imperiu, iar Imperiu înseamna agresiune și ocupație”.

„Nimeni nu vrea să fie cu Rusia” – despre criza ucraineană

”Acesta (razboiul din Ucrainai) este o continuare a ceea ce s-a întâmplat aici în anii ’90. Doar Imperiul își pedepsește vecinii. A fost în anii 90 și în 2008, s-a întâmplat în 2014 în Ucraina, se întâmplă acum.

Diferite formate de agresiune. Acum, aceasta este agresiunea în Marea Neagră, înainte – agresiunea în Crimeea, în Ucraina. Și din nou, sensul agresiunii nu poate fi explicat de nicio logică, cu excepția politicii imperiale”, afirma presedintele georgian.

”Imaginați-vă, Rusia este o țară a cărei cultură o iubim, o țară cu ai carei oameni comunicăm, care vin în vizita in Georgia. Această țară a ajuns la un punct în care nimeni nu vrea să-i fie alaturi. Toată lumea încearcă să scape de Rusia. Chiar și acei oameni și națiuni pentru care limba rusă este acum lingua franca,  încearcă să fugă de o țară a cărei cultură o respectă”.

Ce ar trebui să facem noi? Trebuie să fim foarte principiali și să răspundem tuturor acțiunilor agresive ale Rusiei. Și aceasta îi privește nu numai pe georgieni, ucraineni și moldoveni, ci și țări care inca nu au conflicte. Nu a existat un răspuns adecvat în 2008 – am obținut (razboiul din) Ucraina. Vom avea mai multe puncte de instabilitate dacă nu suntem principiali.

Dacă nu reacționam la agresiune, prin aceasta dam naștere la agresiune. Cred că ar trebui să fim întotdeauna foarte uniți, pentru că dacă nu oprim agresiunea astăzi, mâine ea va deveni problema noastră comună, a spus Margvelașvili.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Dialog cu președintele care pleacă: ”De ce Rusia ocupă o țară prietenoasă?”

  1. bogdan spune:

    Pana nu dispare Godakul Pitik din cocina kremlin nu va fi pace nici in Georgia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top