Soldat SovieticComunitatea rusă din Montreal a cerut permisiunea pentru instalarea unui monument în memoria soldatului sovietic din cel de-al Doilea razboi Mondial. Monumentul va consta din două coloane de granit, cu o inscriptie metalica verde cu data „1945”. Dar mesajul propus a fi scris sub data „1945” a provocat o explozie de proteste in randul diasporei est-europene, scrie CBC.

Mesajul ar trebui sa contina urmatoarea fraza: „În memoria soldaților sovietici care au luptat pentru libertate și pace în lume”.

Acest lucru a provocat o condamnare din partea diasporei est-europene, care consideră că este lipsă de respect pentru cei care au „suferit din cauza regimului sovietic”.

De exemplu, profesorul pensionar de istorie la Universitatea din Quebec, Roman Serbin – emigrat din Ucraina în Canada cand inca era copil, spune ca „nu-i place ideea monumentului in memoria armatei lui Iosif Stalin. Luptatori pentru libertate? Nu chiar. În timp ce Aliații occidentali eliberau Europa, trupele sovietice cucereau partea de est pentru a înfiinta imperiul comunist”.

Organizația veteranilor rusi din Canada a spus că înțelege îngrijorarea cu privire la monument și insistă asupra faptului că esența acestuia sunt oamenii, nu politica (!).

„Canada a pierdut 45 mii de soldați și Uniunea Sovietică – aproximativ 16 milioane de oameni. Desigur, putem da vina pe Stalin, putem da vina pe unii dintre amirali și generali, dar oamenii care luptau nu știau nimic despre ceea ce se întâmplă în jurul lor. Ei luptă pentru libertate, ei lupta pentru familiile lor, ei luptau pentru țara lor – și monumentul este pentru ei, „- a declarat președintele asocietiei veteranilor rusi.

În ceea ce privește administrația regiunii, unii dintre membrii săi se simt inconfortabil din cauza acestei situații, spune CBC.

„Suntem aici – multi dintre noi – pentru a trăi în pace. Pentru a trăi într-un mediu plăcut și liniștit, și nu sa aducem vechile probleme europene”, – a declarat unul dintre oficiali.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Diaspora rusă din Montreal cere instalarea unui Monument al Soldatului Sovietic

  1. Radu spune:

    Monumente sa-si faca in gradina daca vor. Libertate? Poate ocupatie, crime si violuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top