Iateniuk canadaUcraina și Canada au finalizat negocierile privind crearea unei zone de liber schimb. Ieri seara, în timpul unei vizite în Canada, ]n preyenta premierului ucrainean Arseni Iațeniuk si a omologului sau canadian Stephen Harper a fost semnata o declarație privind finalizarea negocierilor privind zona de liber schimb.

Semnarea protocolului în cauză înseamnă că nu se vor mai face modificări la textul acordului. Apoi, pentru lansarea regimului de liber schimb rămân cateva formalități: traducerea și sincronizarea documentului în trei limbi (ucraineană, engleză și franceză), semnarea și ratificarea.

Avand in vedere faptul ca luna iulie este perioada de vacanta pentru functionarii din Canada, semnarea documentului poate avea loc în septembrie sau octombrie, ceea ce inseamna ca intrarea în vigoare a regimului de comerț liber este posibila de la începutul anului viitor.

Negocierile între Ucraina și Canada au demarat din 2009, dar in regimul Ianukovici au fost suspendate, dupa constatarea incalcarii de catre Ucraina a normelor OMC. Reluarea negocierilor a fost anunțata oficial după schimbarea de putere în Ucraina.

Acum, discutiile au prins Ucraina într-o situație economică cu totul diferită fata de 2009. In urma cu șase ani, Canada nu era percepută ca un partener comercial important al Ucrainei.

Nici astazi, daca te uiti pe cifra de afaceri a comerțului bilateral vezi ca relatiile nu sunt foarte semnificativa. În primul trimestru al anului 2015, cifra de afaceri între Canada si Ucraina s-a ridicat la 34.2 milioane dolari, în timp ce exporturile de mărfuri ucrainene – doar 7.6 milioane dolari. La rândul său, volumul investițiilor canadiene (67.3 milioane dolari), reprezintă doar 0,2% din totalul investițiilor străine directe în economia ucraineană.acord liber schimb Ucraina Canada

Dar – și aceasta este diferența cheie fata de la situația de acum cinci-sase ani – Kievul a pierdut piața rusă, iar Ucraina este mult mai interesata acum de noi piețe, în primul rând pentru produsele sale metalurgice și de inginerie.
Acesta este si motivul de ce este atat de importanta liberalizarea comerțului cu Canada – o țară membră a G7 și una dintre cele mai mari economii din lume.

„Desigur, în primii ani de la intrarea in vigoare a regimului de comerț liber este greu să ne așteptăm la o creștere semnificativă a exporturilor ucrainene. Dar dacă ne uităm la o perspectiva de cinci ani, ne putem aștepta la o creștere importanta a exporturilor industriale din Ucraina, inclusiv a produselor cu valoarea adăugată ridicata și exportul de produse alimentare finite”- a explicat Natalia Mikolskiy, oficial al guvernului de la Kiev.

Este de remarcat faptul că, până în prezent, Ucraina nu a exportat in Canada produse cu valoare adăugată ridicată. Marea majoritate – 61% – sunt exporturi de produse din cupru și cupru. De asemenea, produsele din oțel în Canada reprezinta 6,5% din exporturile ucrainene, jucării – 5,9%, lapte, ouă și miere – cu 4,5% si lemn -4,1%.
Comerțul liber vă permite schimbarea structurii exporturilor ucrainene.
În plus, în general, condițiile favorabile sau nefavorabile pentru comerțul liber depind de anumite nuante: numeroase clarificări și excepții. Un exemplu este comerțul liber în cadrul CSI, care s-a înrăutățit în regiune, desigur, în favoarea Rusiei.

Dar cu Canada situația este diametral opusă, iar acest lucru este un alt motiv pentru optimism.
Evident ca si Canada, la fel ca orice altă țară, protejeaza interesele producătorilor săi. În special, Ottawa păstrează anumite excepții (în domeniul productiei agricole).
Dar, în acest caz, în plus față de puternicul lobby din industria națională, negociatorii canadieni au fost influențati de nu mai puțin puternica diaspora ucraineană!
Activitatea diasporei ucrainene a devenit o forță care a influentat în mod constant discuțiile, impunand condiții mai bune pentru Ucraina.
Mai mult, pe 19 octombrie, în Canada au loc alegeri federale. În această situație, politicienii au devenit mai atenti la doleantele electoratului, și mai ales – în cazul celui mai unit și numeros.

Toate acestea sugerează că regimul de liber schimb cu Canada este mai benefic pentru partea ucraineană. Acest lucru este confirmat de guvernul canadian, care afirma ca regimul de comerț liber este asimetric. Dacă imediat după intrarea în vigoare a regimului de comerț liber Canada scuteste de la plata taxelor vamale 98% din produsele ucrainene, Ucraina – doar 86%, lăsând pentru restul o perioadă de tranziție de până la șapte ani.

Expertii Oxford Analytica – una dintre cele mai importante organizații de consultanță din lume – caracterizează acordul cu Canada ca fiind unic avantajos pentru Ucraina.

„În Canada sunt mai mult de 1 milion de cetățeni de origine ucraineană, și guvernul face toate eforturile pentru a sprijini Ucraina și țările din Europa de Est împotriva politicii agresive a Rusiei … Deși livrarea de arme ofensive este puțin probabila, cererile de asistență pot avea implicatii pe termen lung pentru crearea de legături între guvernul ucrainean și Occident. Atunci când oficialii occidentali propun acorduri comerciale si imprumuturi Kievului, acestea stabilesc astfel bazele pentru cooperarea de după încheierea conflictului „, – se spune în raport organizației.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top