Vladimir Putin nu a participat la manifestarile dedicate ”unirii” Crimeei la Rusia, organizate pe celebrele (in Rusia) Dealuri Vorobievi, situate în partea de sud-vest a Moscovei.

Dar la Moscova și Novosibirsk, Murmansk și Vladivostok, rușii au dansat și au băut. La trei ani după anexarea Crimeei, 78 la sută dintre cetatenii ”federatiei” cred că acest furt a adus Rusiei mai multe beneficii decat pagube, potrivit unui studiu realizat de VTsIOM.

Încrederea în autoritati nu a fost încă niciodată atât de mare. 89 la sută cred că alipirea Crimeei a fost benefica în primul rând pentru Crimeea. Doar 13 la suta dintre rusi recunosc ca prin acțiunile sale Rusia a încălcat dreptul internațional și a facut mai mult rau decat bine.

În același timp, și anexarea și șocurile economice externe ulterioare (în special sancțiunile occidentale) au cauzat prejudicii semnificative economiei rusești. Ele nu au fost principalul motiv al recesiunii de doi ani, dar, în orice caz, au accelerat declinul, care a avut loc din cauza crizei economice structurale și a scăderii prețului petrolului de la jumătatea anului 2014.

Chiar și secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a recunoscut recent că anexarea Crimeei a afectat economia Rusiei. „Acestea sunt acele dificultăți, acel preț, pe care într-adevărtrebuie să-l plătim cu toții” – a declarat el ziarului „RBC”.

Timp de trei ani, de la bugetul rus au fost transferati Crimeei aproximativ opt miliarde de euro. Este de 1,5 ori mai mult decât produsul intern brut al peninsulei în 2015. În plus, bugetul Crimeei este în proportie de 65 la suta format din subventii de la Moscova, care se ridică anual la aproximativ un miliard de euro.

Dar, Crimeea nu este doar o manevră geopolitică care a costat scump Rusia. Pe langa sancțiunile occidentale mai raman în vigoare și contra-sancțiunile – embargoul rusesc asupra produselor agricole din Occident. Fiecare rus pierde anual 4.400 de ruble numai din cauza embargoului, așa cum se arată în recenta analiza a Academiei Ruse de Economie Națională. Acest lucru se datorează faptului că interdicția de import a produselor alimentare crește în mod substanțial prețul alimentelor de pe piata interna.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

9 Responses to Die Presse: Trei ani după anexarea Crimeei – un preț ridicat pentru Rusia

  1. bogdan spune:

    Multumirea godacilor arata cat sunt de inapoiati si de cate decenii mai au nevoie pt a intra si ei in randul lumii civilizate si democratice ! Posibil secole…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top